Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-16 10:15:00

Fojtogató tárgyak: megoldás a bérraktár

Elképesztő vagyonok hevernek parlagon

Egyre több tárgy áramlik a háztartásokba, és egyre több válik „hely-telenné”, mármint felesleges helyfoglalóvá, ám kidobás helyett sok holmi bérelt raktárba kerül.

A jelenség az Egyesült Államokban kezdődött, mostanra Nagy-Britanniában is egyre szélesebb körű. Átmeneti megoldásnak tervezik a családok, hogy raktárt bérelnek, ám egyre hosszabbodik – és van, hogy állandósul – ez az ideiglenesség.


Hányszor fizetnek?

Hintaszéktől afrikai vudu szoborig, régi levelek kötegeitől molyrágta bundákig, ajándékba kapott, de mindig utált dísztárgyakig minden fellelhető a bérraktárakban, a „beszállítók” pedig fizetnek el nem dobott, de általában többé már sohasem használt, gyakran pedig soha nem is élvezett tárgyaikért.

Az Egyesült Államokban az 1960-as években kezdte telíteni a fogyasztói társadalom annyira az otthonokat, hogy kifizetődő lett raktározási szolgáltatásba fogni. A jelenség mára annyira erőteljessé vált, hogy immár 50 ezer nagyraktárt töltenek meg a lakossági limlomok.

Nagy-Britanniában 2000-re lett jelenség a kacatok elraktározása. A szigetországban is kialakult a raktárvállalkozás, jelenleg már 800 jókora csarnok várja és tárolja a felesleges „népi ingósághalmazt” egyre hosszabban. Míg 2007-ben átlagosan 22 hétig bérelt lomraktárakat a lakosság, addig tavaly már 38 hétig hagyta heverni „kinnlevőségeit” jó pénzt fizetve a tárolásért.

Akadnak, akik évekig felé sem néznek holmijaiknak, miközben – forintban – milliós összeget fizetnek. A raktárakban porosodó tárgyak helyett egyébként általában jobban megérné a tulajdonosaiknak újat venni, mert pár hónap után többe van nekik a tárolás.

Egy felmérés szerint a brit otthonok 90 százaléka küzd raktározási helyhiánnyal – számolt be a jelenségről a The Daily Telegraph című brit lap.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.