Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-10 15:48:00

A kötelező szűrés megelőzné a diabétesz kialakulását

Egyre több gyermeket érint a 21. század járványa

A diabétesz osztály felújítására költenék a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának munkatársai azt az összeget, melyet Schirilla György jótékonysági futásának köszönhetnek.

A sportoló tavaly a Bethesda Kórháznak gyűjtött, akkor 2 millió forintot szerzett az ott
gyógyuló gyerekeknek, elmondása szerint idén is ekkora összegre számít.
 

Egyre több gyermek szenved cukorbajban

Tavaly több mint 300 új cukorbeteg gyereket regisztráltak hazánkban. A 14 évesnél fiatalabbak között minden évben egyre több a diabéteszes. A szakorvosok szerint a cukorbaj lehet a 21. század járványa. Ennek oka -többek között - a csecsemő- és gyermekkori helytelen táplálkozási szokások, a kevés mozgás és az elhízás, ami a betegség gyors terjedésével jár.

0  Tizennegyedik éve futok a kórházban ápolt gyermekekért, idén azért választottam a ezt a
betegségcsoportot, mert kislányom, Hédi is diabéteszes lett. 43 település érintésével lefutottam mintegy 350 kilométert, hogy pénteken, 15 kis beteggel együtt szakíthassam át a célszalagot a legnagyobb hazai gyermek diabétesz centrumban, a Semmelweis Egyetemen – mondta Schirilla György.

–  Korai és rendszeres kötelező szűréssel hamarabb felismerhetővé válna a
betegség. Bizonyos életkor felett kötelezővé kéne tenni az évi egyszeri, vérnyomásméréssel egybekötött éhgyomri vércukorszint mérést hazánkban.- mondta Dr. Tulassay Tivadar, a Gyermekklinika igazgatója.

 


Alattomosan támad a kór
 

Veszélyben az öt év alattiak

Az úgynevezett 1-es típusú diabétesz a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Húsz év alatt kétszeresére nőtt az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma hazánkban, amely létszám elsősorban az 5 év alatti korosztályban nőtt. A legfiatalabb cukorbetegek hazánkban még alig fél évesek. Magyarországon - 100 ezer gyermeklakosra számítva - évente 10-11 új beteget fedeznek fel. Az I. sz. Gyermekklinikán 500 diabeteszes gyermeket gondoznak, ez a beteg gyermek populáció kb. 20 %-a.

A 2-es típusú diabétesz 10 évvel ezelőtt még szinte kizárólag a felnőttkor betegsége volt. Napjainkban azonban egyre nagyobb számban jelenik meg gyermekkorban is, amely elsősorban a kövérség világméretű terjedésével magyarázható. A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a kövér felnőttek és gyermekek számának ugrásszerű növekedéséhez vezet. Míg gyermekkorban a még ma is elsöprő többségben jelentkező 1-es típusú cukorbetegség prevenciója nem ismert, addig a 2-es típusú cukorbajt rendszeres testmozgással, és egészséges táplálkozással megelőzhetjük. A diabéteszesek száma világszerte rohamosan nő, 2030-ra számuk várhatóan eléri a 438 milliót.

 

mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.