Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-01 14:13:00

Nagyszabású társadalmi változások a háttérben

Egyre több az abortusz a negyvenes nők körében

Szakértők szerint az abortuszok számának a drámai emelkedése többi között a középkorú hölgyek szexuális aktivitásának kitolódását tükrözi.

Egy évtized alatt egyharmadával nőtt az abortuszt választó negyvenesek száma Angliában. A brit ProLife Szövetség szerint a számadatok rendkívül lehangolóak, pedig a tizenévesen teherbe esett lányokkal ellentétben a negyvenesek nem tekinthetők szexuális értelemben tudatlannak, tisztában vannak azzal, hogyan is keletkezik az új élet.


A Szex és New York generáció

A legnagyobb brit családtervezési klinika vezetője, Ann Füredi szerint a mai negyvenesek korosztálya − korábban ugyan többnyire szedett fogamzásgátló tablettát, ám vagy az életkora miatt hagyott fel a pirulákkal, vagy a szexualitás terén egyre merészebbé vált, s védekezés nélküli, kockázatos játékokba bonyolódva gyakran találja szembe magát a sokkoló, pozitív terhességi teszttel. Bár az abortuszok nagyobb része a nem kívánt terhesség első 12 hetében történik, a Down-szindróma veszélyét kimondó szűrési leletek kézhezvétele után elvégzett terhességmegszakítások is emelkedőben vannak. Mint ismeretes, a betegség kockázata az anya éveinek előrehaladtával egyre nagyobb.

Az utóbbi három évtizedben megduplázódott az egyedülálló nők száma, 2009-re az ötven éven aluli hölgyek 43 százaléka soha nem élt házasságban, és megrendítő adat, hogy a változás korába lépők 19 százaléka gyermektelen az Egyesült Királyságban. Mindeközben a válások száma is drámaian emelkedett: húsz évvel ezelőtt a házasságok egyharmada végződött válással, ma minden második családban szakítanak, közöttük is kitűnnek a negyvenes éveikben egymásnak búcsút mondó párok.

Ugyancsak figyelemreméltó tény, hogy a középkorú hölgyek gyermekvállalási kedve a terhességmegszakítások számával egyenlő arányban emelkedik: egyre több egyedülálló és párkapcsolatban élő negyvenes nő vállal – nemritkán első – gyermeket. Ezzel párhuzamosan azonban a mesterséges megtermékenyítés útján megfogant életek is megrendítően magas arányban végződnek művi vetéléssel a Down-szindróma és egyéb egészségügyi problémák miatt.

David Willetts brit tudományügyi miniszter szerint a családok válságának a hátterében a Bridget Jones-generáció csalódottsága áll: sok képzett fiatal nő nem talál megfelelő társat magának. Manapság több nő szerez diplomát, sőt tudományos fokozatot, mint férfi, a nőknek egyre több nehézséggel találják szembe magukat, ha megfelelő társadalmi és anyagi helyzetben lévő társat szeretnének maguknak. Mivel a nemek aránya a munkaerőpiacon is egyensúlyba került, a vajat a kenyérre ma már nem kizárólag a férfiak teremtik elő, a családi értékek megingása és a házastársi biztonságérzet csökkenése szinte elkerülhetetlenné vált.


FV


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.