Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-23 08:31:00

Izomgörcsök okozzák a fájdalmat

Egymillió magyarnak van migrénje

A fejfájás megkeserítheti mindennapjainkat. Szinte mindenki átélte már a lüktető fejfájás rohamait, sőt egyesek gyermekkoruk óta szenvednek ebben a sok kellemetlenséget okozó tünetegyüttesben.

A fejfájás talán az egyik leggyakoribb betegség, az emberek körülbelül 40 százaléka szenved a gyakori úgynevezett tenziós fejfájásban, amikor lüktető vagy szorító fájdalmat érzünk. A körülbelül egymillió magyar migrénben szenvedő helyzete azonban sokkal rosszabb, sokan napokig képtelenek ellátni mindennapi feladatukat migrénes roham esetén.

A migrén általában egyoldalú, lüktető fejfájással, továbbá hányingerrel, szédüléssel, zsibbadással, nyaki fájdalommal jár, de számos más tünet, például hallucinációk is felléphetnek. A betegek a súlyos roham során otthon, a sötét szobában fekszenek. A migrén nagyon erős fájdalommal jár, többnyire a fej egyik oldalát érinti, és erős fény vagy zaj hatására rosszabbodhat. Okozhatja hormonváltozás, rossz étkezési vagy alvási szokások, kiszáradás, stressz, vagy akár az időjárás-változás is

Időszakosan segíthetnek bizonyos orvosságok, mint az aszpirin, ibuprofen, naproxen vagy hasonlók, de ezekkel óvatosan kell bánni, nehogy túl sokat vegyen be belőle a beteg. A fájdalom elűzése érdekében, érdemes inkább az alább felsorolt természetes módszerek közül kipróbálni néhányat.

Kerüljük a monoszodium glutanátot tartalmazó termékeket, mivel ez az összetevő – amely gyakran előfordul kínai vagy előre csomagolt ételekben – az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat. Az aminokat és nitrátokat is ajánlatos kihagyni az étrendből. Aminok lehetnek a csokoládéban, sajtokban, heringben, májban, nitrátok pedig előfordulhatnak egyes húsárukban, például a hot-dogban, szalonnában vagy a szalámiban. A halolaj fogyasztása azonban – amint azt egy vizsgálat során a Cincinnati Egyetem kutatói kimutatták – kifejezetten hasznos lehet, és hasonló előnyökkel járhat egy meleg lábfürdő is, amelybe néhány teáskanál mustármagot öntünk. Csavarjunk friss gyömbért az italunkba, használjuk fűszerként főzés során, vagy szopogassunk el egy-két gyömbéres cukorkát a nap során, mert ez is csodákra képes.

A fejfájást gyakran bizonyos izmok görcse okozza. Az állkapocsizmok ellazítására érdemes egy tollat venni a fogaink közé úgy, hogy nem harapunk rá erősen. Az ülőmunkát végzőknek pedig meg kell tanulniuk a helyes testtartást, hogy ne görnyedten üljenek egész nap.

A túl sok koffein ronthat a fejfájáson, ezért erre is érdemes odafigyelni, ugyanakkor az sem jó, ha hirtelen teljesen megvonjuk magunktól. Végezetül meg kell említeni a magnéziumot. Napi 200-400 grammot érdemes fogyasztani, és mivel inkább megelőző, mint gyógyító szerepe van, főleg a premenstruációs fejfájásoknál alkalmazható sikerrel. A veseproblémákkal küzdők azonban mindenképp beszéljenek háziorvosukkal, mielőtt magnéziumkúrába fognának.

 



A fejfájás is sokféle lehet, legalább ötfélét ismerünk saját tapasztalatból
 

A tíz leggyakoribb étel, ami a migrénes rohamot vált ki

Koffein: Megtalálható a kávéban, a teában, a kólában és más üdítőkben. A hirtelen koffeinelvonás is okozhat fejfájást.

Csokoládé: A csokoládé feniletilamint tartalmaz, amely az erek összehúzódását okozza.

Mogyorófélék: A mandulától a pisztáciáig bármelyik bűnös lehet a fejfájás kialakulásában, még a mogyoróvaj is.

Nátrium-glutamát: A kínai ételek mellett előfordul fűszersókban, sós rágcsálnivalókban, zacskós levesekben és számos alacsony zsírtartalmú és kalóriaszegény ételben, még a vegaburgerekben is. Kerüljük a hidrolizált növényi - és szójafehérjéket, mert ezek is hasonló vegyületeket tartalmazhatnak. Bár az úgynevezett kínaiétterem-szindrómáért nem tehető kizárólag felelőssé.

Felvágottak, sonkák és hal: Ha érlelt, tartósított, füstölt, marinált vagy lágyított termékről van szó, kiválthat fejfájást. A nitritekkel vagy nitrátokkal történő tartósítás is tabu, továbbá kerüljük a marha- és csirkemájat is.

Tejtermékek, különösen a sajt: Ideértendő minden kemény sajt és a sajtból készült ételek. Minél érettebb a sajt, annál valószínűbb, hogy fejfájást okoz. Ugyanez igaz a joghurtra, azonban bátran fogyaszthatunk túrót, rikottát és krémsajtokat.

Vörösbor: A vörösbor vagy bármely sötét alkohol fogyasztása fejfájást válthat ki, az alkoholos italok közül a vodkát tolerálják a migrénesek a legjobban. Kerüljük az ecetet is - a legrosszabb a balzsamecet hatása, de a sima ételecet fogyasztható.

Egyes zöldségek és gyümölcsök: Ide tartoznak a citrusfélék és az ezekből készült gyümölcslevek, a banán, a mazsola és más szárított és szulfittal tartósított gyümölcsök, a málna, a ringlószilva, a papaja, a marakuja, a füge, a datolya és az avokádó. A zöldségek közül bűnös a savanyú káposzta, a babfélék és a hagyma.

Friss kelt tészták: A legtöbb problémát a kovászos dolgok okozzák, de figyeljünk oda a bagelekre, a fánkokra, a pizzatésztára és a perecekre is, amelyek kevesebb, mint 24 órája sültek ki.

Aszpartám: A számos light üdítőben és mesterséges édesítőszerben megtalálható aszpartám károsíthatja az idegsejteket.

A fejfájás tökéletes gyógymódja a közeljövőben biztosan nem fog még rendelkezésre állni, a jelenlegi kezelési módok mellett azonban a kiváltó okok elkerülésével is megelőzhetjük a rohamokat.
 

 A közkeletűen kínai-étterem szindrómának nevezett jelenség nem vegyi ételmérgezés, hanem a kínai konyhában általánosan használt ízfokozóval, a nátrium-glutamáttal szembeni érzékenység. Az erre érzékeny emberekben a nátrium-glutamát nyomásérzést, mellkasi fájdalmat és égő érzést okozhat a testben. Sok betegben szorongás is támad. A tüneteket kiváltó nátrium-glutamát mennyisége egyénenként változik.

 

-nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.