Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-01 12:35:00

Kicsi, olcsó és hatékony az új vérvizsgáló chip

Egy lépéssel közelebb a HIV–diagnózishoz

Áttörést hozhat a fertőzések diagnosztizálásában a világ rosszul felszerelt területein egy olcsó, kis méretű vérteszt, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.

A Nature Medicine szakfolyóiratban közzétett ismertető tanulmány szerint az mChip mindössze hitelkártya-méretű, ára csupán 1 dollár (186 forint) és percek alatt képes különböző fertőzések megállapítására. A prototípusok, amelyeket a HIV–vírussal és a szifilisszel való fertőzöttség tesztelésére dolgoztak ki, közel 100 százalékos pontosságot mutattak a ruandai kipróbálás során.


Egy vércsepp kell

A műanyag kártyán tíz detektálófelület van, így mindössze egy vércseppből többféle betegség tesztelhető vele. Az eredmények szabad szemmel is leolvashatók az eszközről, de egy olcsó detektor is kapható hozzá.

– Az alapötlet az volt, hogy a diagnosztikus tesztek széles körét elérhetővé tegyük a páciensek számára függetlenül attól, hogy a világ mely részében élnek, így ne kényszerüljenek arra, hogy klinikát kelljen felkeresniük vérvételre, majd napokat várakozniuk az eredményre – mondta el a BBC hírportáljának Samuel Sia vezető fejlesztő, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa.

A tesztek hatékonyságát a ruandai Kigaliban próbálták ki. A több száz vizsgálat átlagosan 95 százalékos pontosságot adott a HIV–vírus és 76 százalékos megbízhatóságot a szifilisz esetében. A kutatók azt remélik, hogy az mChip használatával – főként Afrikában – szűrhetik a várandós nőket a szexuális úton átadható betegségekre. Az eszköz egyik változata a prosztatarák szűrésére is alkalmas lehet.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.