Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-12-02 13:03:00

Az elhízás megbocsátható

Az erőszak az egyik legfőbb válóok

A kapcsolaton belüli erőszak a legtöbbek számára elegendő ok partnere elhagyására. A megkérdezett nők 87 százaléka állította, hogy szerelmi vagy házastársi kapcsolatát azonnal befejezné, ha verésre kerülne sor.

A  megkérdezett nők 87 százaléka állította, hogy baráti vagy házastársi kapcsolatát biztosan azonnal befejezné, ha tettlegességre kerülne sor, míg minden második férfi hagyná el bántalmazó partnerét – derült ki a Emnid Közvéleménykutató Intézet reprezentatív felméréséből. Az intézet munkatársai 1002 emberrel készítettek mélyinterjút Németországban.

A második leggyakoribb válóoknak a kapcsolaton kívüli viszonyokat említették. A nők 55 százaléka vetne véget kapcsolatának, ha partnere hűtlensége kiderülne, és minden második férfi hagyná el társát annak félrelépése miatt.

Az idősebbek elnézőbbek

Minél idősebbek a megkérdezettek, annál higgadtabban viselik egy harmadik megjelenését – írják a felmérés elemzői. A 30 év alattiak 74 százaléka számára jelentené a kapcsolat végét társa félrelépése, míg a 60 év felettieknek csak 39 százaléka gondolja így.

Az erőszakon és a megcsaláson kívül a többi válóok kisebb jelentőségű. A nők 7, a férfiak 17 százaléka tartaná például elviselhetetlennek, ha partnerük mondjuk 50 kilót szedne fel. A megkérdezettek egy százaléka szerint a munkahely elveszítése is okot adhat társa elhagyására.

Az általános elégedettség a mérvadó

Egy másik tanulmány az emberek általános elégedettsége és a párkapcsolatok sikeressége közötti összefüggést vizsgálta. Egy pár elválásának valószínűsége annál nagyobb, minél eltérőbb a partnerek elégedettsége az életben. A Német Gazdaságkutató Intézet (Zentrum Europäische Wirtschaftsforschung - ZEW) friss tanulmánya kimutatta, hogy a válási kockázat abban az esetben nagyobb, ha az asszony elégedetlenebb a férjénél.

A Német Gazdaságkutató Intézet 25 éven keresztül vizsgálta az emberek általános elégedettségét Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában. A megkérdezetteknek  egy tízpontos skálán évente kellett elégedettségi szintjüket megadni (tökéletes elégedettség:10 pont, abszolút elégedetlenség: 0 pont). Az általános és a partnerrel szembeni elégedettséget is értékelték – mondja Holger Stichnoth, a tanulmány társszerzője.  Németországban 253 ezer 18 és 65 év közötti házas, illetve élettársi viszonyban élő embert kérdeztek meg.

Különböző érzékelés

„A boldog párkapcsolat két boldog emberből áll” – állítja a kutatás vezetője. Ha az egyik fél elégedettsége túlságosan különbözik partnerétől, az többnyire elidegenüléshez vezet. „Saját boldogtalanságunkat is erősebbnek érezzük, ha párunk sugárzik és élvezi az életét, ez erősíti a frusztrációt. Csak ha magam is boldog és elégedett vagyok, tudok adni a másiknak, és ezzel a sikeres kapcsolathoz hozzájárulni” – véli a kutató.

(Forrás: livenet.ch)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.