Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-12-21 18:16:00

Sajátos karácsonyi jótékonyság

Az Angyalok Erdejében az állatotthon a kedvenc

Ötszáz karácsonyfa várja az Ötvenhatosok terén sétálókat. A fákat egy-egy cég fogadta örökbe, és a fenyőket egy-egy jótékony szervezet díszítette fel. A nézelődők sms-ben szavazhatnak arra, melyikük kapjon 5 millió forintot.

Minden kisgyermek álma, hogy egyszer egy olyan erdőben sétálhasson, ami telis-tele van karácsonyfákkal. Ez az álom idén decemberben tulajdonképpen megvalósult Budapest szívében, az Ötvenhatosok terén, a volt Felvonulási téren. Az Angyalok Erdejében 500 feldíszített fenyőfa között sétálhatunk, ami nyilván nagy élmény minden gyermeknek, ám a rendezvény célja az efféle örömszerzésen bőven túlmutat.

Angyaltallérok és sms-ek

A karácsonyfákat magyarországi vállalkozások vásárolták és díszítették fel, s ezzel együtt pártfogásba vettek egy-egy nemes célt is, amely ezzel a figyelem középpontjába kerülhetett. Sőt, ezen túlmenően még pénzhez is juthat. Az ügyek, amit a cégek felkaroltak színes képet mutatnak: alapítványok, kórházak, rászoruló közösségek, személyek, családok, vagy akár templomfelújítás. „Az volt a célunk, hogy sok alapítvány és egyesület megmutatkozhasson, és az ide látogató emberek láthassák, hogy több száz szervezet van Magyarországon, amely nagyon nemes célokért dolgozik az év minden napján” – mondta el a mindennapi.hu-nak Máté Xénia, a rendezvény egyik szervezője. „Emellett abban is reménykedünk, hogy ezzel a kezdeményezéssel új, gyümölcsöző támogatói kapcsolatok alakulnak majd ki a karitatív szervezetek és az örökbefogadó cégek között.”

Az Angyalok Erdejébe ellátogatók is részt vehetnek a támogatásban. (A szervezők természetesen alaposan utánajártak annak, hogy a felkarolt alapítványok, egyesületek törvényesen működnek.) A támogatás egyik módja, hogy „angyaltallérokat” vásárolnak, és ezeket elhelyezik a karácsonyfák előtt felállított perselyben. A tallérgyűjtésen kívül egy szavazós vetélkedést is rendeztek. A jótékonysági verseny lényege, hogy – a tévés énekesversenyekhez hasonló módon – a legtöbb SMS-szavazatot begyűjtő nemes cél megnyeri az 5 millió forintos fődíjat.

A szervezetek maguk díszítették fel a fákat, és az előttük felállított tablón röviden bemutatják a tevékenységüket. Vannak, akik a fa szépségét emelték ki, és látványos díszekkel ékesítették fel, mások még a függőkkel is az általuk képviselt célt igyekeznek kiemelni. Találhatunk olyan fát, amelyen beteg gyerekek írásait olvashatjuk, sőt akad olyan hely is, ahol egy tábla jelzi, hogy mindenki magával vihet egyet a gyermekek által írt üzenetekből. Másutt a gömbökben – díszek vagy cukor helyett – mozgássérült gyermekek fényképeit láthatjuk.

A Domingo-elv

Az SMS-szavazás először játéknak indult, de az ötmillió forintos fődíj nagyon sokat jelenthet az ilyen kis költségvetésű szervezeteknek. A versenyben jelenleg a Noé Állatotthon Alapítvány vezet, de jól áll az ÁGOTA Alapítvány és az Állat és Ember Állatvédő Egyesület is. A tét persze nem csekély, így minden alapítvány igyekszik felhívni magára a figyelmet. A gyöngyösi Autista Segítő Központ és Majorság – az ország egyetlen olyan komplex gyermekintézménye, amely autista gyermekekről és fiatal felnőttekről gondoskodik – jelenleg már a második helyen áll a versenyben. Sass Gyula Levente, a szervezet egyik munkatársa szerint azt teszi különlegessé ezt a rendezvényt, hogy „széleskörű és intenzív társadalmi odafigyelést és összefogást generál, mondhatni modern virtuális közösség alakul egy jó ügy érdekében. Hisszük, hogy ez nemcsak az ügynek, de az emberek lelkének is jót tesz.” Sassék központja a felajánlott díjból egy már régóta esedékes, többlépcsős speciális fejlesztő folyosót készítene el.

A helyszínen járva sok családot láttunk kisgyerekekkel. Érthető is a lelkes barangolás a karácsonyfaerdőben, mert változatos programok fogadják a látogatókat: a színpadon táncosok, zenészek lépnek fel, s nemcsak sztárok, hanem iskolai kórusok és tánccsoportok is. Persze, sokan nem a félamatőr művészek, hanem például Plácido Domingo miatt mentek ki az Angyalok Erdejébe, aki december 19-én tette tiszteletét a helyszínen.

A fák között sétálva eszünkbe jut, hogy nem felelőtlenség-e ötszáz fenyőfát kivágni még ha nemes is a cél. Az Erdő tervezői azonban mindenre gondoltak, olyan technikával vágták ki a fákat, hogy a tövükből pár év múlva újra fenyő sarjadhasson. Nem árt tudni, hogy ez a kezdeményezés hungarikum, nálunk jutott először a szervezők eszébe ilyesfajta jótékonysági-program. Aki 2011. január 6-ig ellátogat a karácsonyfák közé, különleges látványban részesülhet, és megismerkedhet olyan célokkal, amelyekért sok ezer ember dolgozik az országban, a kiállított betlehemeknél pedig  a karácsony spirituális üzenete is megérintheti.

H. P.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.