- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Életmód
2011-07-26 15:00:00 Kiváló magyar bor kiváló étkek nélkül?Alapanyag hiány keseríti a magyar csúcsgasztronómiátKiváló borainktól egyelőre elmarad a magyar gasztronómia és az ahhoz szükséges minőségi alapanyag előállítása.Nyílt már néhány fine dining étterem − ahol a környezet, a menü és a kiszolgálás csúcsszínvonalát ígérik − az országban, Budapestnek is lett két Michelin-csillagos étterme a közelmúltban, de a vendéglátó-ipari egységek nem tudják megoldani a feladatot, legfeljebb inspirálhatják a szakmát. A Costes étteremben is sorakoznak a legjobb magyar borok, de az ételek alapanyagait nem a szomszédos Nagycsarnokból szerzik be, ugyanis ott nem csúcsminőségű és sokszor nem is magyar, ami kapható. Az étterem tulajdonosa, Gerendai Károly szerint a magyar gasztronómia egyik kihívása az alapanyag; a termelők még mennyiségben és nem minőségben gondolkodnak. A presztízsborokat készítő Szepsy István mádi borász már hosszú évekkel ezelőtt mondta, hogy hiába készítenek kiváló borokat, ha az italok mögött nem áll az azokhoz illeszkedő, a helyi tradíciókat is magába építő ételkultúra. Csak úgy lesz képes egy-egy borvidék megmutatni igazi arculatát, és hosszú távú, generációkon átívelő megélhetést adni a helyi embereknek, ha kézen fogja egymást a bor és az étel! Tokaj-Hegyalján az utóbbi egy-két évben elindult a változás, a borok mellé egyre több étterem kínál minőségi ételeket. Harmath Csaba, aki a Costes étterem és a Mádi Udvarház gasztronómia tanácsadója, elmondta, hogy Mádon sokat szenvedtek az alapanyag-beszerzéssel, és számos nehézség után úgy döntöttek, ha más nem szolgáltatja az általuk elvárt minőségű alapanyagot, akkor előállítják maguk, amit tudnak; Mád egyik dűlőjének a tetején például kecskéket kezdtek tartani. Mivel helyben hiány van minőségi alapanyagokban, ezért sokszor Bécsből vagy éppen Franciaországból kell beszereznünk a hozzávalókat − teszi hozzá.
A szlovák határtól húsz kilométerre lévő, encsi Anyukám mondta étterem tulajdonosai, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd is Bodrogkeresztúrról kívánja beszerezni a szárnyast, de egyelőre még nem rendszeres a szállítás. Az Olaszországot megjárt testvérpár nyolc éve nyitotta meg az éttermet: először csak jó pizzát akartak készíteni, majd az igények növekedésével választékuk fokozatosan bővült. A kérdés csupán az: mikor jön el az a pillanat, amikor borvidékeink éttermei kizárólag kiváló helyi alapanyagokból készült ételt adnak a magyar borok mellé?
|
Hírsor
A hét java
|
|