Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-05 20:08:00

Az emberek hosszú és egyenes hajra vágynak

Akkora divat a póthaj, hogy rabolnak és ölnek is érte

Az Egyesült Államokban aggasztó méretet öltöttek a póthaj-lopások. A szépség nagy kincs, adott esetben az emberi élet sem szent a megszállottaknak.

Talán bizarrul hangzik, de az Egyesült Államokban évente több tízezer dollányi hajat lopnak el a fodrász-szalonokból. A legutóbbi ilyen lopás Atlantában, Georgia államban történt, ahol a kereket oldott tolvajok 10 ezer dollárnyi értékben markoltak fel póthaj-kötegeket.
 

Életet a póthajért

Houstonban, a My Trendy Place szalonból 120 ezer dolláros zsákmánnyal távoztak a betörök. Lisa Amosu elmondása szerint a haj azért volt különösen értékes, mert indiai "szűz haj" volt, azaz még nem volt feldolgozva és kezelve. A tulajdonos azt is lemondta, hogy a betörőket csak a haj érdekelte, a készpénzt és az értékes fodrászati kellékeket nem vitték magukkal. Hozzátette: azért is szomorú ez az eset, mert ezeket a hajakat, parókákat olyan nőknek szánták, akik nemrég gyógyultak ki a rákból, kemoterápia után vannak.
 

Nyugaton ölnének a "szűz hajért"

Egy másik hajlopásnál lelőtték a szalon tulajdonosát, miután meg akarta akadályozni a rablást. Az elmúlt hónapokban Texasban 85 ezer, míg Kaliforniában 70 ezer dollár értékben vittek el póthaj-kötegeket. A biztonsági kamerák felvételei azt mutatják, hogy a betörők az ablakon vagy falon keresztül jutottak be az üzletekbe, ahol a földön úszva közelítették meg a zsákmányt – ezzel cselezve ki a raisztóberendezéseket. Frank Quinn houstoni őrmester elmondása szerint a tettesek az Ebay-en és a Craigslist nevű apróhirdetési oldalon kínálják portékájukat. Nem egy esetben arra vetemednek, hogy a jól bevált házalással szabadulnának a lopott hajaktól.
 

Póthaj-függőség

Az olyan énekesnők, mint Beyonce, Gwen Stefani és Christina Aguilera tették népszerűvé a póthajat az afro-amerikai nők körében. Egy houstoni luxusfodrászat tulajdonosa, Ceron elmondta: olyan nagy a kereslet a póthajak iránt, hogy az eddigi 5-6 hetes várólista 10-15 hétre emelkedett. A nem éppen olcsóságáról ismert hajfelvarrás igen népszerű, drogként hat a nőkre. Sok olyan klienst említett, akik a haj eltávolítása után máris visszakövetelték a tincseket. Egy átlag szalon 4-5 ezer dollárért kínál egy köteg hajat, egy embernek pedig 3-4 csomóra van szüksége. Egy ilyen csomó felillesztése a fejre másfél órát vesz igénybe, 2-3 havonta kell "karbantartani" (festeni).

A Nyugati hajszalonok olyan cégektől vásárolnak, akik Indiából szerzik be a hajakat. Egy 2008-as BBC riport bemutatta, hogy az indiai nők egy vallási rituálé keretén belül borotválják le hajukat, amit aztán a szemfüles "ügynökök" összeszednek és értékesítenek. Neal Lester, az Arizona Állam Egyetem oktatója 20 éve tanulmányozza a haj faji és nemi szerepének jelentőségét a különböző kultúrákban. Elmondása szerint az afro-amerikai kultúrában régóta jelen van a hajhosszabítás. Korai példaként említette Janet Jackson 1993-as Poetic Justice című filmjét, ahol a Jackson-lány póthajjal látható.

A Chris Rock komikus szereplésével 2009-ben bemutatott Good Hair (Jó haj) című film tükröt mutat a társadalmonak, és bemutatja, mennyit képesek a nők áldozni hajukra. Neal Lester azt is elmondta: manapság már az áruházakban és drogériákban is lehet póthajat kapni, nyilván nem olyan minőségűt, mint az emberi haj. Az emberek hosszú és egyenes hajra vágynak, hiszen ez sokat elmond róluk, a társadalomban betöltött szerepükről. A szépség nagy kincs, és ezt igyekeznek megszerezni –  bármilyen áron.

 

 

(mi, BBC)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.