Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-12-02 03:53:00

Félnek a pozitív eredménytől

Abortusz a biztonság kedvéért?

Évente kb. 45 ezer terhességet szakítanak meg hazánkban, ez a szám európai viszonylatban igen magas. Felmérések szerint akár egyetlen segítő is elég a válságterhességben levő anyának, hogy ne válassza a magzati élet kioltását.

Az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb, bár csökkenő tendenciát mutat. A 20 év alatti házas nőknél viszont egyáltalán nem tapasztalható javulás, sőt, az egyetlen korcsoport, ahol az utóbbi időszakban is emelkedett a művi terhesség-megszakítások gyakorisága – írja elemzésében Kamarás István demográfus.

Az alacsonyabb iskolai végzettségű nőknél sokszorosan nagyobb az abortusz előfordulása, mint képzettebb társaiknál” – mondja Tárkányi Ákos politológus, a KSH munkatársa, hozzátéve, hogy jelentős különbségek mutatkoznak a területi megoszlás szerint is. – Míg a ’90-es évek közepéig Budapest és környéke tartotta az abortuszrekordot, addig ma az ország észak-keleti részén, valamint Baranyában és Somogyban hajtják végre a legtöbb ilyen beavatkozást. Tehát elsősorban a szegény, és a válságövezetben élő emberek döntenek az abortusz mellett.

Az ÁNTSZ Családvédelmi Szolgálatának védőnői szerint Magyarországon az abortuszok legalább 95 százalékában  a döntés meghozatalában jelentős tényezőnek számít, hogy a szűkebb-tágabb környezet nyomást gyakorol a várandós nőre.

Válságterhességi Tanácsadó Központ

A Kiáltás Az Életért Egyesület jelenleg egy Válságterhességi Tanácsadó Központot működtet Budapesten, mely többek közt ingyenes terhességi teszttel, tanácsadással áll mindenki rendelkezésére.
 

– A terhességi teszt miatt bennünket felkereső nők általában félnek a pozitív eredménytől. Az esetek 80 százalékában nem is történt meg a fogantatás. A valóban várandósok 10 százaléka azonnal az abortusz mellett dönt, ám ugyanennyien tovább mérlegelnek – tájékoztat Bergs Zsuzsa, a Válságterhességi Tanácsadó Központ alapítója.


Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága

– Felmérések igazolják, hogy ha csak egyetlen ember is akad, aki a válságban lévő terhes nőt bátorítja, és a magzat kihordására, megszülésére ösztönzi, már elég ahhoz, hogy ne az abortuszt válassza – állítja Denyovszky Irén gyermekorvos, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága tiszteletbeli elnöke. – Az Isten teremtette emberi élet tisztelete a legfontosabb. Gyakran előfordul, hogy indokolatlanul okoznak szorongást a kismamáknak, és az abortuszt a fogyatékosság elkerülése miatt, ám fölöslegesen végzik el; bizonyos becslések szerint jelenleg öt magzat életét oltják ki a „biztonság kedvéért”, hogy elkerüljék a súlyos fogyatékosságot.

Családomban is tapasztaltam, hogy a sokadik terhességnél egyre többször figyelmeztették a kismamákat, hogy baj is lehet. Ám miután kijelentették, hogy mindenképpen világra hozzák a gyermeket, ezek az jelzések megszűntek. Persze ismerünk olyan esetet is, amikor a szülők beperelték az orvost, mert nem figyelmeztette őket időben, hogy Down-kóros gyermekük fog születni.

 

Ma már több szervezet van Magyarországon, amelyhez segítségért lehet fordulni. A tapasztalatok szerint akár egyetlen, jól időzített telefonbeszélgetés is átsegítheti a leendő édesanyát a krízisen, segít meghozni a döntést, és megmentheti a magzat életét.


 

Sz. Kiss Mária

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.