Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-31 13:00:00

Budapest nincs a listán, de más európai város is alig

A világ tíz legélhetőbb városa

Egy évtized után lecsúszott az első helyről a kanadai Vancouver, ami sokáig a világ legbarátságosabb, legélhetőbb városaként vezette a toplistát. Az új topváros Melbourne.

A kanadai város 2002 óta vezette a Global Liveability Survey (Globális Élhetőségi Felmérés) listáját, de ebben az évben csak a harmadik, az asztráliai Melbourne és az ausztriai Bécs mögött. A világ tíz legélhetőbb helyéből hét Ausztráliában és Kanadában található.

A városok öt kategóriában mérettek meg: stabilitás, egésszségfaktor, kulturális és környezeti épség, oktatás, infrastruktúra (főként közlekedés), írja a BBC. Vancouver azért csúszott le az első helyről, mert a város fő közlekedési ütőerének számító autóutat időlegesen felújítják, emiatt sok a dugó, és felborult a nyugodt közlekedés ritmusa.


Európa idén sehol sincs

London az 53-ik helyen végzett. Az egyetlen amerikai város a 140-ből Honolulu, amit a 26-ik helyre soroltak. A felmérést az Economist Intelligence Unit végezte. A cég szerint az európai városok azért estek ki az első tízből szinte mind, mert az euró-válság mély nyomokat hagyott a világvárosok mindennapi életében is. Ugyanakkor a 140 városon belül emelkedtek a korábbi évekhez képest az Arab-félsziget, a Közel-Kelet és Észak-Afrika városainak pontszámai.

– Ausztrália kevés lakosú, és nagyon alacsony a bűnözési ráta. Emellett minden más kategóriában is az itteni városok a legélhetőbbek a mindennapi élet szempontjából. A megélhetés nagyon olcsó, mert az ausztrál dollár erős. A városok pedig a legvonzóbbak a világon jelen pillanatban – áll Jon Copestake, a felmérés szerkesztőjének közleményében.

2011 legélhetőbb városai
1: Melbourne
2: Bécs
3: Vancouver
4: Toronto
5: Calgary
6: Sydney
7: Helsinki
8: Perth
9: Adelaide
10: Auckland
Forrás: Global Liveability Survey


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.