Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-24 08:38:00

A vallásos család boldogabb az amerikai kutató szerint

A pénzügyi válság megerősíti a házasságot

Úgy vélhetnénk, a pénzügyi gondok gyakran zátonyra futtatnak egy házasságot, egy kutatás szerint ennek az ellenkezője igaz. Az amerikai házaspárok több mint negyede megerősödött a gazdasági válságot követően.

A Virginiai Egyetem kutatása szerint a megkérdezettek 29 százalékánál a recesszió elmélyítette az elkötelezettséget, amit a házassággal vállaltak. Azok közül, akik a válság előtt már a válást fontolgatták, 38 százalék mégis a társával maradt.

– Egy jelentős trauma, jelen esetben a pénzügyi nehézség van, akit letaglóz – mondta Bradford Wilcox szociológus professzor, az egyetem Nemzeti Házassági Projektjének igazgatója. – Mások sokkal rugalmasabbak, és a problémák hatására csak megerősödnek.

2010 decembere és 2011 januárja között amerikai házasok reprezentatív, 1 197 fős mintáját kérdezték ki. A 18-45 év közötti lakosok 5 százaléka akart válni a gazdaság 2008-as bedőlése előtt.  2006 és 2009 között azonban  7 százalékkal csökkent a válási ráta.

Sokan küzdenek anyagi gondokkal, a résztvevők egyharmada jelezte, hogy gyakran, vagy szinte mindig gondjuk akad a számlák fizetésével. 12 százalékukat érintette az ingatlanárverés és a jelzálog. A munkanélküliség, bér-és munkaidő-csökkentés 29 százalékuk életet keserítette meg. A megkérdezettek több mint felét érte utol legalább egy említett nehézség, 20 százalékukat pedig kettő vagy három is.

Összességében 13 százalék nyilatkozta azt, hogy a válság nem mélyítette el a házasságát, 58 százalék pedig nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt, hogy ettől erősebb lett a kapcsolata házastársával.

A felmérésből az is kiderült, hogy az iskolázottság és a vallásosság is hozzájárul a házasság sikeréhez. A főiskolát végzett résztvevőket általában nem érintette olyan tragikusan a válság, a válás veszélye is csak feleannyira fenyegette őket. Ehhez hasonlóan a rendszeres templomlátogatóknak csak negyede számolt be a válsággal kapcsolatos stresszről. A vallásos családok közül többen nevezték boldognak a házasságukat (44 százalék)  Az általános nézet az, hogy a pénzügyi gondok tönkreteszik a házasságokat. Igazából azonban a stresszkezelő képességen van a hangsúly, nem kimondottan a gazdasági helyzeten.

– Sok anyagi gonddal küzdő pár megmarad a házasságban, ahogy az esküjükben is megfogadták, mert elkötelezettek és minden lehetőséget megragadnak, hogy az elhatározás sikeres legyen. Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek. Aki elkötelezett, az túléli mindezt, hogy aztán újra a napfényben járhasson – mondta Hill. A vallásosságról már korábbi kutatások is bizonyították, hogy erősebb köteléket eredményez. A hívő élet magában foglalja a támogatás és a társaság aspektusát. – Fontos, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő párok segítségért forduljanak családtagjaikhoz, barátaikhoz és közösségükhöz ne pedig egyedül küszködjenek. – javasolta Wilcox. 
 

 -nemesi- 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.