Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-11 15:00:00

Harminc éven át követték nyomon a önkénteseket

A munka káros mellékhatása

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatásai szerint háromszor akkora az esélyük az alkoholizmus kialakulására azoknak, akik hetente legalább ötven órát töltenek munkahelyükön.

A szakértők a Christchurch Egészségügyi és Fejlődési Tanulmány adatait használták fel, amelynek során 1000, 1977-ben Christchurchben született önkéntes egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel 30 éves korukig. Dr. Sheree Gibb vezető kutató szerint a nemrég az Addiction című szaklapban publikált tanulmány elkészítése során a munkával töltött órák és az alkoholizmusra való hajlam kapcsolatát vizsgálták meg közelebbről.

Az eredmények szerint minél többet dolgozik valaki, annál nagyobb az esélye, hogy alkoholproblémái lesznek. A heti 50, vagy több órát munkával töltők körében 1,8-3,3-szor gyakrabban fordultak elő alkoholproblémák, míg a 30-49 órát dolgozóknak 1,2-1,5-ször nagyobb eséllyel voltak alkoholproblémáik. Ez az összefüggés férfiak és nők esetében is jelentkezett. Dr. Gibb szerint ennek tudatában felül kell vizsgálni a munkahelyi beosztásokat és munkastruktúrát, hiszen az alkoholproblémák már most rengeteg gondot jelentenek a nagyobb vállalatoknál.


medipress

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.