Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2010-12-19 17:20:00

Lélekmelegítő

A forralt bor

Évezredek óta fogyasztják a forralt bort, amely azon túl, hogy megvidámítja a testet és a lelket, arra is kiválóan alkalmas, hogy elrejtse az esetleg megpimpósodott bor hibáit. Receptekkel!

Ha van valami, ami miatt érdemes nulla fok alatt kimenni a szabadba, az a forralt bor. A téli sportok szerelmesei talán cáfolnák ezt az állítást, ám kétségtelen tény: számtalan hüttében látni pultot támasztó, és glühweinnel lazító komoly sportembert. Hüttében vagy adventi vásárban, utcán vagy otthon, két tenyér közé szorított borgőzt lehelő bögrével biztosan derűsebb a világ. Pláne, ha tudjuk, hogy a forralt bor nemcsak a testet, de a lelket is melengeti.

Antik recept

A jó hangulat megteremtéséhez persze az is kell, hogy forralás során a kicsit talán már buggyanásnak indult bort fűszerekkel és cukorral bolondítsák meg. Nem tettek másként már eleink sem, akiknek efféle gyakorlatáról az első, ókorból származó borforralásra vonatkozó feljegyzések alapján lehet tudni. Akkoriban sáfránnyal, pirított datolyamaggal, babérlevéllel, borssal ízesítették és mézzel édesítették a bort. Az említett ízesítőkkel nyilván a kissé leharcolt lőrét próbálták élvezetesebbé tenni. Akárhogyan is, a konyhamesterségben jártasok tudják, hogy az ehhez hasonló praktikák igen gyakoriak, és nem feltétlenül kell restelkedni miattuk. Sőt, a legnépszerűbb verziók éppen a gyengeségek kiköszörülésével, erénnyé kovácsolásával keletkeznek – és nem ritkán felül is múlják a tökéletesebbnek hitt elődöket.

A forralt bor persze sosem szárnyalhatja túl ősapját, a körültekintéssel érlelt, tárolt és épp megfelelő hőfokon tálalt nemes bort, viszont kellemes alternatívát nyújthat, ha fagyhalálközeli nagylábujjunkat nyomja a sícipő, vagy ha a templomban, imaházban elfelejtették felcsavarni a fűtést. Ha pedig már otthon vagyunk, a szegfűszeg-, vanília- és fahéjillatú klímánál aligha akad alkalmasabb ajándékcsomagolásra vagy fadíszítésre.

Ráadásul, jó tudni, hogy a forralt bor portfóliója hihetetlenül széles. A testes, erős boroktól a teával, szőlőlével enyhített italokig szinte mindenki ízlésének megfelelő megtalálható benne. A három alábbi receptben a két véglet és az általunk arany középútnak tartott megoldás képviselteti magát.

Ha a különféle kórokozók távoltartása vagy elűzése a cél, az orvosilag is ajánlott preventív italozást forralt borral is végezhetjük. A Gargantua-italban a paprika ereje, a fűszerek aromája, a forróság, a mézben és a citromban rejlő vitaminok hurrikánként söprik le a bacilusokat a garatról és a mandulákról. Az alkohol okozta enyhe mámor pedig hozzásegíthet ahhoz, hogy könnyen vegyük azokat a traumákat, amelyeket a karácsonyi nagybevásárlás során okoznak szeretett embertársaink.


Forralt bor receptek


Gargantua itala – csak istentisztelet utánra!

Rabelais regényhőse nemcsak testben, de tudásszomj és iszákosság tekintetében is hatalmas figura. Az ital olyan erős, akár ihletője – csak erős, Gargantuához méltó testalkatú férfiaknak ajánljuk.

Hozzávalók:
1 liter száraz vörösbor
1 deci rum
2 rúd fahéj
1 rúd vanília
10 szem bors
10 szem borókabogyó
egy evőkanál szegfűszeg
száraz erős paprika ízlés szerint
4 evőkanál cukor
1 citrom

A fűszereket egy deci vízben és egy deci borban tegyük fel főzni, majd hagyjuk fedő alatt ázni körülbelül fél óráig. A levet szűrjük le – csak a fahéjrudakat halásszuk ki belőle –, majd adjuk a borhoz, és hevítsük fel maximum hatvanöt fokig. Mivel kevesen használnak hőmérőt a főzéshez, ez nem egykönnyen kivitelezhető, ezért ajánlatos addig tartani a lángon a fazekat, amíg elkezd párologni, és a kisujjunkat beledugva épp időben ki tudjuk kapni, hogy ne égjen meg. Ha még benn tudjuk tartani pár másodpercig, nem elég meleg. A kész italhoz azonnal hozzáöntjük a rumot és a felkarikázott citromot, keverünk egyet rajta és már öntjük is a bögrékbe.


Kellemes altató ital – az arany középút

Hozzávalók:
1 liter száraz vörösbor
3 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
2 zacskó vaníliáscukor
1 teáskanál ánizs
1 evőkanál szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 narancs

A fűszereket ugyanúgy megfőzzük és áztatjuk, majd leszűrjük, akárcsak Gargantua italánál. A narancsszeleteket vágjuk félbe, hogy könnyebben elférjenek a bögrében, a mézet pedig csak a kész italba tegyük bele.


Imaóra előtti forralt bor

Hozzávalók:
½ liter fehérbor
½ liter száz százalékos alma- vagy szőlőlé
2 evőkanál méz
2 zacskó vaníliáscukor
1 evőkanál szegfűszeg
1 rúd fahéj
½ citrom, ½ narancs felszeletelve majd felnégyelve

A fűszereket két deci vízben főzzük és áztatjuk, majd csináljunk mindent úgy, ahogy az előző recepteknél. A mézet itt is csak a már felfőzött italba tegyük bele. A gyümölcslé arányának növelésével, tea hozzáadásával a kímélő forralt bort tovább gyengíthetjük. Lustábbak a fűszereket megvehetik filterben is.

 

Megyeri Zsuzsa

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.