Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-03-15 15:23:00

Szigorításoktól félnek az abortuszpártiak

A fogamzásgátlást is betiltaná a kormány?

A Patent nevű – férfiuralom ellen tiltakozó – egyesület az Országgyűléshez fordult, mert fél, hogy mégis tilos lesz a magzati élet elvétele.

A Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület) levélben kereste meg az országgyűlési képviselőket a FIDESZ-KDNP alkotmánytervezete kapcsán, s kifejtette aggodalmát, hogy a tervezett magzatvédelmi rendelkezés továbbra is lehetőséget biztosít a hatályos abortusztörvény szigorítására.

A kereszténydemokrata nyomás

A jogvédők megelégedéssel nyugtázzák a kormánypártok azon nyilatkozatát, hogy nem kívánják szigorítani az abortusz jelenlegi szabályozását. Aggódva állapítják meg ugyanakkor, hogy – mint írják – szándékuknak ellentmond saját cselekedetük, amennyiben engedve a „kereszténydemokrata nyomásnak”, alkotmányba foglalják a magzati élet védelmét.

„Ha ugyanis az új alkotmány védeni rendeli a magzati életet annak fogantatásától kezdve (ráadásul ugyanazon mondaton belül, melyben az élethez és emberi méltósághoz való jogot deklarálja), bármely arra jogosult állampolgár az Alkotmánybírósághoz fordulhat, hogy az állapítsa meg a jelenleg hatályos magzatvédelmi törvény alkotmányellenességét. Ez pedig nagy valószínűséggel azt eredményezné, hogy a bíróság kötelezi a jogalkotót a jelenlegi szabályozás szigorítására.”– áll a levélben. 

A tiltakozók szerint a szöveg elmozdulás a hatályos alkotmányhoz képest a magzat jogalanyiságának irányába, mely az Alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében az anya önrendelkezési jogának súlyos korlátozásához vezet. Az abortusz szabadságáért aggódók leszögezik, hogy a fogantatást követő 8-12 hétig nem beszélhetünk magzatról. 

Szerintük eléggé védve van a magzat

Felvetik: az alkotmánytervezet következtében a művi terhesség-megszakításokon kívül egyéb fogamzásszabályozási szolgáltatások jogszerűsége is megkérdőjeleződik majd. Szerintük félő, hogy a mesterséges megtermékenyítés során az összes megtermékenyített petesejtet védendő jogalanynak kell tekinteni, valamint ellehetetlenül a sürgősségi fogamzásgátlás.

Kiemelik: az alkotmánytervezetben foglalt magzatvédelmi rendelkezés kirívó az európai alkotmányos megoldások közül, annak végelegesítése esetén ugyanis Magyarország lenne az egyetlen olyan európai állam, mely a magzatot alkotmányos védelemben részesíti. (Egyébként Máltán és Írországban is tilos az abortusz, a szerk.)

A jogvédők azt állítják, a szigorítás az illegális abortuszok növekedését,valamint az abortuszturizmus fellendülését eredményezné. Szerintük a magzati élet védelme a jelenlegi keretek közt is megoldott, az abortuszok száma sem nő. Megnyugtatónak tartanák, ha a magzat védelmére vonatkozó rendelkezés teljes egészében kikerülne az alaptörvény szövegéből. 
 

MTI, mi

 
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.