Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-09 13:03:00

A beavatkozástól gyengülhet a kommunikáció

A botox-kezelés drámai mellékhatásai

A tudósok szerint a botox injekció habár kisimítja a ráncokat, gátolhatja azt a képességet, amivel az ember mások érzelmeit leolvassa az arcukról.

A botox hatóanyaga a botulinum toxin, amit egy baktérium termel. Ebből nyerik ki a hírhedtté vált csodaszert. A bénítóhatású méreg például romlott étellel bejuttatva a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyorsan halálhoz vezethet.

Most a fiatalító botoxkezelés egy súlyos következményére derült fény. A Dél-Karolinai Egyetem kutatói fölfedezték, hogy akik átestek ezen a kozmetikai beavatkozáson, nehezebben kommunikálnak másokkal. 

A tudósok szerint a botox injekció kisimítja a ráncokat, de gátolhatja azt a képességet, amivel az ember mások érzelmeit leolvassa az arcukról. Az egyetem pszichológus professzora, David Neal szerint ez azért történhet meg, mert mások érzelmeit részben úgy tudjuk kifürkészni, hogy utánozzuk az arckifejezésüket. „Az utánzás nyit ajtót a másik ember belső világához. Amikor valaki nem képes az utánzásra, például a botox miatt, nem lát be ezen a bizonyos az ajtón, nem képes olyan mértékű empátiára és érzelmi azonosulásra.”


A ráncok mögött gondolatok rejlenek


A Duke Egyetemmel karöltve elvégzett tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy az emberek egymás érzelmeinek dekódolásához részben a másik fél vélt érzelmeit szimulálják saját arcizmaik mozgatásával. A botox olyan méreg, mely megbénítja az arcizmokat mozgató beidegződéseket, így a bőr ráncai kisimulnak. Az idősödés arcba vésett jelei azonban a gondolatokról is árulkodnak. A szem körüli összehúzódásból következő számos szarkaláb jelezhet undort vagy szívből jövő mosolyt is. A homlok ráncai árulkodhatnak félelemről, az összevont szemöldök aggodalomról.

„Az emberek azért nyúlnak a botoxhoz, hogy jobban érvényesülhessenek a társadalomban.  Ugyanakkor gondot okozhat nekik, hogy nem tudják kellő árnyalatgazdagságban kifürkészni mások érzéseit.” – mondta el Neal professzor. A kutatók összehasonlították a botoxos kezelésen átesett embereket egy olyan kontrollcsoporttal, akiknek a kozmetikai kezelése nem csökkentette az izmok működőképességét.

„Az emberi kommunikáció roppant összetett folyamat. Amikor kimarad az információ egy szeletkéje – vagy azért, mert virtuálisan társalgunk, vagy az arcizmok lebénítása miatt – az meghiúsíthatja a sikeres kommunikációt.” – a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent tanulmányra.

 „Még csak most kezdjük feltérképezni, hogy a mimika és a test mozdulatai mennyire fontosak a pszichológiai folyamatokban. Az elme természetesen alapvető jelentőségű, de a test további rendkívül fontos információkat szolgáltat, ami segít eligazodni a társas életben.” – mondta el Neal professzor.

 

-nemesi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.