Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-08-05 14:00:00

A telomerek hossza jelzi egyes betegségek kockázatát

A bérelt lakásban élők gyorsabban öregszenek?

Egy friss skót tanulmány kimutatta, hogy a szegények azért öregszenek és halnak meg hamarabb jómódú kortársaiknál, mert rövidebbek a bennük található telomerek.

A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid szakaszok, melyet a tudósok már korábban összefüggésbe hoztak az ember élettartamával. – Felismertük, hogy a rövidebb telomerrel született emberek rövidebb ideig élnek – számolt be róla Dr. Maria Blasco, a madridi Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ munkatársa, aki korábban létre is hozott egy tesztet, amivel az emberek telomerjét lehet megmérni.


Szegénység és betegségek

A mostani tanulmányban a Glasgow Egyetem kutatói 382 helyi lakos telomerjét hasonlították össze tíz éven keresztül, és megfigyelték, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek ez idő alatt nagyobb mértékben rövidült a telomerjük, mint a gazdagabbaknak. Hasonló módon nagyobb mértékű rövidülést mutatott azoknak a glasgowiaknak a telomerje, akik csak bérelték otthonukat, azokhoz képest, akik tulajdonosai voltak lakhelyüknek.

Az étrend is hatással volt a telomerekre, hiszen a szegényes koszton élőknél szintén gyorsabban rövidült ez a szakasz, mint azoknál, akik egészséges étrendet fogyasztottak.

Dr. Blasco úgy véli a rövidebb telomerek egyértelműen összefüggésbe hozhatóak a rosszabb egészségi állapottal. – A lakosság tíz százalékának rövidebbek a telomerjei, ami jelentősen megnöveli a különféle betegségek kockázatát, köztük a szívbetegségét vagy az Alzheimer kórét is – összegezte megfigyeléseit Dr. Blasco, akinek tanulmánya a PLoS One című folyóiratban olvasható.

 

mi, Medipress

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.