Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-06-22 07:30:00

29. alkalommal rendezik meg Közép-Európa legnagyobb vízi tömegversenyét

A Balaton-átúszók boldogsága

Apám 75 éves. Azt mondja: fiam, ússzuk át a Balatont. Megőrült?

– A Csasziban edzettünk, a Vasas Turbóban játszottam, és az 50-es években a komplett pólócsapat többször is nekiment, csakúgy, edzés gyanánt a tónak – hallom minden évben jóapám emlékeit az átúszásról, aki már vagy negyedszázada konzekvensen különböző verziókban meséli élményeit. Például Delta bácsiról, a korabeli úszómesterről, aki edzés nélkül tartott velük, és amint a túlparton kimászott a vízből, kivett az oldalkötős fecskéjéből egy fésűt, nehogy a partra rendelt nők kócosan lássák, aztán amikor szépen elrendezte a fürtjeit, elájult… Tavaly apám már úgy emlékezett, ez vele esett meg, de sebaj: az ember nem akadhat fenn mindenen.

Az idén is lesz Balaton-átúszás, méghozzá 29-edszer. A táv a szokásos: 5200 méter Révfülöpről a balatonboglári Platán strandig. A verseny végig ellenőrzött, az útvonalon kisebb hajóflotta áll készenlétben a vállalkozók biztonságáért. Az idei átúszás kedvező idő esetén július 2-án, szombaton lesz, de jelen írás is hangsúlyosan csupán beharangozó jellegű, nem tényközlő. Az időjárás alapvetően befolyásolja a rendezést, olyannyira, hogy például tavaly annyiszor kellett az utolsó pillanatban elhalasztani az versenyt, hogy végül a rendezők kicsúsztak a nyári főszezonból, és elmaradt az attrakció. Friss infók a www.balaton-atuszas.hu oldalon lelhetők fel.

 


A boglári Platán stradra érkezik a mezőny
Fotó: www.balaton-atuszas.hu

Az 5,2 kilométeres távra hagyományosan a révfülöpi kikötő melletti focipályán lehet nevezni reggel 8-tól délután 2-ig. Az úszást általános orvosi vizsgálat előzi meg, akinek magas a vérnyomása, netalán már befröccsözött, annak le kell mondania az idei tempózásról. A szervezők az összes versenyző indulását és érkezését nyomon követik: a nevezők csuklóra szerelhető pántját számítógépes rendszer regisztrálja. A vízi utat 20-30 méterenként álló hajók, motorcsónakok szegélyezik, Balatonbogláron pedig nemcsak a családtagok és az ismerősök elismerését söpörheti be az átúszó, hanem az elégetett kalóriákat is pótolhatja, a nagyszínpadon fellépő művészek pedig még a szórakoztatásáról is gondoskodnak.

Apám egyébként néhány napja azt mondta, menjünk neki mi is. – Jó, jó, de mit akarsz te ott 75 évesen? – kérdeztem tőle. Erre elkezdte: – Tudod, fiam, amikor az 50-es években a Csasziban a Vasas Turbóban nyomtam…

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.