Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-10-26 08:00:00

Hogyan lehet az embernek ennyi idősen ilyen kitűnő állóképessége?

100 évesen maratont futott

Fauja Singh-nek sikerült. A 100. életévét már betöltött szikh származású brit futó teljesítette a 26,2 mérföldes távot egy Torontóban nemrég megrendezett maratoni futóversenyen.

A legtöbb ember már azért is hálát adna, ha a lélegzetvételre lenne ereje 100 éves korában, feltéve ha egyáltalán megadatna neki ez a szép kor. Az, hogy valaki hosszútávfutó versenyen induljon, a legtöbb ember szerint egyenesen sci-fibe illő elgondolás.

Singh úr, aki a maga 8 óra 25 perc 16 másodperces időeredményével a 3850-dikként teljesítette a távot, megelőzve 5 másik célba érő versenyzőt, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülésében, a pozitív életszemléletben és a gyömbéres curryban látja sikerének zálogát.
De ha tényleg csak ennyi lenne szükséges mindehhez, akkor az utcák tele lennének vidáman szaladgáló százévesekkel, és minden idősek otthona saját tornaegyletet alapíthatna. A geriátria szakértői szerint a szikh úriember teljesítménye még sokáig egyedülálló marad.
 

Hol a hosszú élet forrása?

A hosszútávfutás komoly igénybevételt jelent a szervezet számára, és minél idősebb az ember, annál nagyobb árat fizet a teste érte. A szív a kor előrehaladtával egyre kevésbé képes hatékonyan keringtetni a vért, egy átlagos 60 éves szíve 20%-kal kevesebb oxigenizált vért pumpál, mint egy 20 évesé. Hetvenéves kor felett az izomerő is jelentősen csökken, mintegy 30%-kal gyengül minden egyes évtized után. Az ínszalagok is sérülékenyebbekké válnak, valamint a tüdő szövetei is veszítenek rugalmasságukból és átjárhatóságukból.

De mindezek a folyamatok lassíthatók kellő edzettséggel. Egyre többen rájönnek, hogy a nyolcvanas vagy akár a kilencvenes éveikben is képesek tovább koptatni a futócipőjüket, ha megfelelően törődnek egészségükkel. A maratonfutásra, mint a hosszú élet forrására tekintő fiatalok és idősebbek szemében Fauja Singh egy hős.

Az atlantai Galloway Training programigazgatója, Chris Twigg szerint Singh mondandója a világ számára, hogy „nem engedem, hogy a világ normái mondják meg, hogy mi az, ami lehetséges”. Az igazgató úgy véli, az idő ugyan mindannyiunk felett eljár, de amíg kellő megfontoltsággal állunk edzéstervünk összeállításához, addig képesek lehetünk olyan dolgok megvalósítására is, amit egy átlagember lehetetlennek gondol. Szerinte bárki képes teljesíteni a maratoni távot, ha megfelelő sebességet tart. A legfontosabb, hogy pihentető sétákat iktasson az ember a futó szakaszok közé. A programigazgató azt tanácsolja az idősödő futóknak, hogy inkább csökkentsék a heti edzésnapok számát, és adjanak több időt a szervezetüknek regenerálódásra.
 

„Használd, hogy el ne veszítsd!”

Chris Twiggs szerint, hogy az ember lefussa a maratoni távot, legyen bármilyen idős is, a legnagyobb akadály mentális eredetű, ezért olyan inspiráló Singh.

Az egykori olimpikon, Jeff Galloway – a Fuss 100 éves korodig című könyv szerzője – elmondta, hogy arra már több ízben volt példa, hogy hetvenes éveikben futni kezdő embereket készített fel sikeresen maratonra, de azt még ő is elismeri, hogy nagyon kevesen tudnak teljesíteni ekkora távot 100 éves korban. Hozzátette, a legfontosabb tapasztalat, ami eddigi kutatásaikból leszűrhető, az a „használd, hogy el ne veszítsd” elve. Ami arra biztatja a futókat, ne adják fel, ha másért nem, mint a velejáró jóllét érzéséért.

Dr. Sharon Brangman az Amerikai Geriátriai Társaság elnöke szerint Fauja Singh kivételes ember. Hiszen sokszor még a fiatal futóknak is egy szívrohammal felérő stresszt jelent egy maraton lefutása. Szerinte rendkívül fontos, hogy az idősebbek megőrizzék fizikai aktivitásukat. Napi rendszerességű sétát és könnyű súlyokkal végzett gyakorlatokat javasol, ezekkel a különböző betegségek is megelőzhetők.


(forrás: BBC) Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.