Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-11-11 10:11:00

Összegyűltek a tervezett szabályozás érintettjei

Semjén Zsolt üdvözölte a kisegyházakat

A magyarországi keresztény kisegyházak jelenéről, jövőjéről, politikai szerepéről tartanak konferenciát a Pünkösdi Teológiai Főiskolán. A szimpóziumot követően közös nyilatkozat aláírására kerül sor.

A magyarországi keresztény kisegyházak jelenéről, jövőjéről, politikai szerepéről és ezirányú meghatározottságáról tartanak konferenciát ma a Pünkösdi Teológiai Főiskolán. A keresztény kisegyházak társadalmi küldetése Európában és Magyarországon című szimpózium különlegessége, hogy számos, a tervezett egyházügyi jogszabályváltozások által érintett szervezet képviselteti magát, a regisztráltak száma a hetvenet is meghaladja.

A szervezők  hagyományteremtő jelentőségű eseményre számítanak. Az előzetes híradások alapján hamarosan várható a rendszerváltás óta nem tapasztalt méretű egyházi szabályozás-változás: ez közös gondolkodásra inspirálta az érintetteket. (Mint a sajtó koráűbban hírül adta: a tervek szereint a felekezeteknek újra kell regisztráltatniuk magukat, azonban a tízezer fősnél kisebb és száz évesnél fiatalabb közösségek nem kapják meg az egyház minősítést.)

 A konferencia előadói közt szerepel a kormányzat delegáltjaként Fedor Tibor, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője, de vállalta a konferenciaszereplést Csepregi András evangélikus lelkész-teológus is, aki az előző kormányzat egyházpolitikusaként tevékenykedett. A konferencia résztvevőit és előadóit levélben köszöntötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki kiemelte a téma fontosságát és időszerűségét, valamint Isten áldását kérte a rendezvényre. A résztvevőket Paul Gracza, a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektora és Pataky Albert, az Evangéliumi Pünkösdi Közösség elnöke köszönti.

A fórum résztvevői közös nyilatkozat megfogalmazását tűzték ki célként, ami összegzi a magyar keresztény kisegyházak szerepét, lehetőségeit és egyben tevőleges segítséget ajánl a kormányzatnak a mindennapjaikat érintő jogszabályok megváltoztatásában. Egyben felhívják a  döntéshozók figyelmét: felelős és tudományosan is indokolható álláspontok mentén végezzék az egyházak definiálásának és jogállásuk meghatározásának törvényi előkészítését.

A hazai kisegyházak nyilatkozatának aláírói óvnak a tényleges hitéleti tevékenységet végző egyházak működését és létét megnehezítő politikai folyamatoktól.

M.V. 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.