Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-16 09:49:00

Fokozni kell az influenza elleni védelmet

Veszélyes kórokozók bukkantak fel Európában

A tavalyi, világjárvány körüli pánik, majd a WHO „beismerő vallomása”, valamint a hazai oltóanyag-gyártó körüli botrány együttes hatásaként jelentősen csökkenhet a szezonális influenza elleni vakcinák iránti kereslet.

 Új korszak kezdődött a hazai népegészségügy történetében, amelynek első jelei már most is érzékelhetőek. A tavalyi világjárvány körül keltett, utólag eltúlzottnak ítélt pánik, a kommunikációs zavar, a tisztázatlan tulajdonosi háttér miatt „kétes hatásúnak” mondott vakcina feladta a leckét az oltások fontossága mellett érvelő szakembereknek és hatóságoknak. A vakcinákba vetett hitet végképp’ megrengette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztusi bejelentése, miszerint hivatalosan is vége a H1N1 vírus okozta pandémiának, amely egyébként közel sem volt olyan veszélyes, mint azt kezdetben gondolták.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője szerint a 2009. évi világjárványt kísérő tényezők és az itthoni botrányok együttes hatása nem lesz túl kedvező a mostani szezonális influenzára való felkészülésnél. Ócsai Lajos a mindennapi.hu-nak nyilatkozva rámutatott: az emberek immunissá váltak az oltás-kampányra, ám megfeledkeznek arról, hogy a pandémia ugyan valóban véget ért, a járványt okozó vírus továbbra is jelen van, és a védtelenül maradtakra ugyanolyan veszélyes lehet, mint a világjárvány idején. Tájékoztatása szerint a „lebeszélő” akciók dacára Magyarországon viszonylag optimális volt az úgymond „átoltottság”, több mint 2,7 millióan kapták meg a H1N1 elleni vakcinát, vagyis a lakosság csaknem 30 százaléka védettséget élvez az új vírussal szemben.

A H1N1 jelenléte miatt a WHO legutóbbi, a szezonális influenza elleni oltóanyaggal összefüggő ajánlásában a három összetevő egyike az új korokozót célzó szer. Azok tehát, akik a mostani influenza-szezonban kérnek oltást, nyugodtak lehetnek, a vakcinában már benne van a H1N1 elleni szérum is – magyarázza a szakember.


Az ÁNTSZ illetékese úgy véli, súlyos mellékhatásokkal járhat a világjárványt kísérő hazai és nemzetközi botrányok okozta érdektelenség a szezonális vakcinák iránt. Az itthoni oltóanyag-keresletet tovább csökkentheti a gyártó céget lejárató médiakampány is. Ócsai Lajos óvatos becslése alapján a szezonális influenza elleni oltóanyagot olyan kevesen keresik majd a patikákban, mint 2007-ben, amikor szinte alig fogyott a vakcinából.
A tavalyi adatokat ismertetve a főosztályvezető elmondta: a lakosság csaknem 30 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, a patikákban összesen 1,3 millió adagot vásároltak. Noha az előző évben a szezonális vakcina még nem tartalmazta az új komponenst, a szérumból ennek dacára 270 ezer adag fogyott.

A vészjósló előrejelzések beteljesülni látszanak, igaz, a járvány idén néhány hetet késni fog, vagyis a tömeges megbetegedésekre a jövő év elején, januárban és februárban számítanak. A patikákba korábban kiszállított oltóanyagokat egyelőre alig keresik – jegyezte meg Ócsai Lajos.
 

Megjelentek a kórokozók

A mostani influenza kapcsán hozzátette: akárcsak a világjárványt megelőző években, most is nagy szükség volna arra, hogy a lakosság időben védekezzen a vírusok támadása ellen. A H1N1 kórokozó tavalyi felbukkanása némileg módosította a fertőzésnek leginkább kitett rizikócsoportokat. Míg korábban főként az időseket óvták a betegségtől, addig az újinfluenza vírusára – a tapasztalatok szerint – inkább a várandós nők és a gyenge immunrendszerű fiatalok fogékonyak. Noha a 65 év feletti, krónikus betegségben szenvedők esetében változatlanul ajánlott a védőoltás, kiderült, hogy az amúgy egészséges idősek ellenállóak a H1N1-gyel szemben. Az „új”-nak titulált vírus ugyanis korábban már okozott világméretű járványt, így azok, akik átvészelték az 1957-ben és 1958-ban pusztító pandémiát, nagyobb eséllyel váltak védetté az ismételten megjelenő vírussal szemben – fejtegette a szakember.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak sem árt az idei szezonális oltás, akik tavaly megkapták a H1N1 elleni vakcinát.

 

A fokozott védelemre azért is szükség van, mert Európa több országából érkeztek jelzések veszélyes, például agyhártya,- vagy tüdőgyulladást okozó baktériumok megjelenéséről, amelyek egy vírusos fertőzést követően könnyedén megtámadják az influenzás betegeket.
Ócsai Lajos szerint érdemes az úgynevezett antivirális készítményeket is alkalmazni. A vírus elleni orvosságok azonban csak akkor segítenek a gyógyulásban, ha a beteg az első, bizonyítottan influenza eredetű tünetek megjelenését követő 48 órán belül megkezdi a gyógyszer szedését.
 

A gyártó felkészült

A cég gazdálkodását célzó rendőrségi vizsgálattal, az off-shore hátteret firtató sajtó össztűzzel mit sem törődve az Omninvest – akárcsak 2006 óta minden évben – idén is eleget tett a 2019-ig szóló, az állammal kötött koncessziós szerződésében foglaltaknak, és legyártotta az 1,3 millió adag, a lakosság számára térítésmentes vakcinát. Az oltóanyag már a központi depókban van, így az abból igénylő háziorvosok, egészségügyi ellátók és patikák bármikor megkaphatják a szükséges szérumot – tudatta Németh Zsolt.
Az Omninvest Zrt. szóvivője elmondta: az általuk legyártott oltóanyag biztonságos és minden tekintetben megfelel a WHO legfrissebb szakmai ajánlásának. A tavaly megmaradt, értesüléseink szerint több százezer adag vakcina újbóli felhasználását illetően a cég képviselője csak annyit mondott: a gyártó csak az előállításért felel, az, hogy a vakcinával mi történik ezután, nem rájuk tartozik. Ennek ellenére Németh Zsolt életszerűtlennek nevezte azt, hogy egy háziorvos szabálytalanul beadja a megmaradt oltóanyagot. Emlékeztetett arra, hogy az ÁNTSZ begyűjtötte és megsemmisítette a megmaradt mennyiséget.
A patikákban egyébként nemcsak az Omninvest gyártmánya kapható, így a háziorvos mérlegelhet, hogy a hazai vakcinát ajánlja a paciensének, vagy a nyolc, külföldi cég termékének egyikét rendeli. A döntésnél szempont lehet az ár, ugyanis a magyar oltóanyag nem a legolcsóbb a forgalomban lévő szérumok között.

A WHO szakemberei elismerték: a H1N1 vírus sokkal kevésbé volt veszélyes, mint azt először gondolták. Eddig a világtörténelem során rengeteg influenza világjárványt jegyeztek fel, a legsúlyosabbat 1918-ban, ennek során ugyanis világszerte 20-40 millió ember vesztette életét. A tavalyi járvány arra biztos jó volt, hogy tesztelje a világ közegészségügyi hatóságainak felkészültségét és hozzáértését. A vizsgálatok során kiderült ugyanis, hogy a legnagyobb országok, köztük az Egyesült Államok is, képtelenek voltak a megfelelő mennyiségű ellenanyag kifejlesztésére és előállítására. Az oltás a legfontosabb fegyver a vírusos megbetegedésekkel szemben, ezzel ugyanis viszonylag hamar teljes védelem érhető el, és ha elég embert oltanak be, a potenciális hordozók száma is lecsökken.
A vírus először 2009 márciusában került a figyelem központjába. Ekkor a szakértők úgy gondolták, hogy a vírus Délkelet-Ázsiából származik, így a nyugati országoknak elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy kifejlesszék és legyártsák a szükséges oltásmennyiséget. Tévedtek, ugyanis a gyártás idején a járvány már rég túl volt a csúcsán, így jelenleg összesen 70 millió adag felesleges H1N1 vakcina áll a raktárak polcain.

Az Egyesült Államokban a felnőttek mindössze 20 százaléka és az egészségügyi dolgozók fele oltatta be magát, az általános közvélemény ugyanis az oltás ellen foglalt állást. Az Oltási Szabályzatok Szakértői Bizottsága (ACIP) ennek ellenére hat hónapos kor felett továbbra is mindenkinek ajánlja az oltást, hiszen a vírustörzs a kevésbé veszélyeztetett csoportokban is súlyos betegségeket okozhat.
"Fontos tehát, hogy beoltassuk magunkat, de azt is figyelembe kell venni, hogy a vakcinák száma egyenes arányban álljon a lakossági igényekkel, különben ismét olyan helyzetbe kerülhetünk, mint a H1N1 vírus elleni oltás esetében" - foglalták össze a kutatók.

 

Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.