Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-27 18:50:00

Nagytakarítás a közműcégeknél

Tarlós István beváltotta ígéretét és a BKV kivételével valamennyi, kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetőjét leváltotta a Fővárosi Közgyűlés első ülésén.

A főpolgármester szerint, elképesztő az a helyzet, hogy valamennyi, száz százalékban önkormányzati tulajdonú, jelentősebb cégnél rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat folyik. A mindennapi.hu számba vette az új vezetőket és a közmű cégek ellen folyó eljárásokat.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Tarlós István Szőke László, egykori MDF-es képviselőt nevezte ki Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezetői posztjára. A cégnél hűtlen kezelés miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Rác fürdő felújításával, valamint az új szálloda építésével a Fővárosi Önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. A Rác fürdő felújításával kapcsolatos nyomozással párhuzamosan folyik egy másik eljárás, ugyancsak a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-hez tartozó, a budapesti fürdőkben felszerelt beléptetőrendszer beszerzésével kapcsolatban is, amiben szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik nyomozás.

Főtáv ZRT.

A Budapesti Távhőszolgáltató élére Fekete Csabát nevezte ki Tarlós István. Elődje Kovács Lajos jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Ellene egy magánszemély által tett feljelentés alapján kezdődött meg a nyomozás, amely szerint a Főtáv Zrt., nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően vett részt egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kiépítésében, és amellyel több mint 180 millió forintos kárt okozott.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárás a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban. Tavasszal gyanúsítottként hallgatták ki Bielek Péter volt vezérigazgatót, a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásával kapcsolatban.
Az új vezérigazgató Tölgyesi Balázs lett, aki korábban is az FKF Zrt.-nél dolgozott. Tölgyesit még Bielek Péter próbálta belekeverni az FKF-fel kapcsolatos hűtlen kezelésbe; a volt vezérigazgató tanúvallomásában azt mondta, hogy Hagyó Miklós meghosszabított keze volt Tölgyesi. A vádakra reagálva az új igazgató tagadta, hogy Hagyó embere lett volna.

Főkert Zrt.

A közszolgáltató cégek sorában júniusban a Főkert Nonprofit Zrt- következett. Itt is hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárás, melyben azt vizsgálja a rendőrség, hogy a Főkert és leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a Fővárosi Önkormányzat tulajdonából, továbbá az ingatlanértékesítések miatt érte-e hátrány a fővárost. Tarlós István Szabó Józsefet nevezte ki a Főkert vezetésére, aki Vásárhelyi Istvánt váltja le.

Megalakult a Budapesti Közlekedési Központ és a  Budapesti Városüzemeltetési Központ

Az új közlekedési központ vezetője Vitézy Dávid lesz, aki a Városi- és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) 25 éves szóvivője. A BKK feladata lesz előkészíteni a főváros közlekedési stratégiáját, irányítani és felügyelni a közlekedési ágazatokat. A Központhoz tartozik majd, a Budapesti Közlekedési Vállalat, a közútkezelés, a parkolás, a taxidrosztok, valamint a bicikliutak és a bérbiciklirendszer felügyelete és irányítása.

A városüzemeltetési központ a jövőben irányítja és ellenőrzi a hozzátartozó tagvállalatok működését, valamint azok működési hatékonyságát növelje. A csoport létrehozását az indokolja, hogy a hozzá tartozó egyes társaságok üzleti céljai a csoport egészének üzleti érdekeihez igazodjanak. A központ vezetője László György lesz. A vállalatcsoport tagja lesz a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., a Fővárosi Kertészeti Nonprofit (Főkert) Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.

Horváth Csaba


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.