Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-25 07:02:00

Otthonszülési jogszabály felett bábáskodik az államtitkár

Londonban is Geréb Ágnes a téma

Az otthonszülés körüli vita a szülés körülményei, módja, orvos-bába hatásköre, az anya és gyermeke jogai körül forog. A vitába új szereplőként az állam képviselője is beszállt. A magyarországi helyzet mára a külföldi sajtó érdeklődését is felkeltette.

 „Egyértelmű szakmai szabályozást szeretnénk” – jelentette ki Szilágyi László LMP-s képviselő, aki fel is szólalt ez ügyben a parlament ülésén. Elmondta, hogy az elmúlt 20-22 évben többen küzdöttek a szabályozásért, de egyik kormány sem lépett komolyan az ügyben. Ugyanakkor világos jogi keretek között minden szereplőnek egyszerűbb dolga lenne.


 
Fotók: Simonyi Balázs
 

Egy jól kidolgozott rendszerben, megfelelő körülmények között, képzett bábákkal az intézményen kívüli szülés az állami ellátórendszer válláról súlyos terhet vehetne le. „Annál is inkább – fogalmazott a képviselő –, mert a TB kassza üres, nagy erőfeszítés a kórházi ágyakat fenntartani.” Szilágyi László komoly problémának látja azt is, hogy az egészségügyi ellátó rendszer a várandós nőt betegként kezeli. A szülést művi beavatkozásnak tekinti. Nagyon magas a mesterségesen megindított szülések száma. Van olyan kórház Magyarországon, ahol 40 százalék fölötti a császármetszések aránya.

 

A Geréb Ágnes ügy
2010. október 5-én a rendőrség őrizetbe vette Geréb Ágnest. A bába jelen volt egy szülésnél az Alma utcai születésházban, amelynél komplikációk léptek fel, és mentőt kellett hívni. A várandós kismama szülésének kísérését Geréb Ágnes eredetileg nem vállalta, mert a várandósság előzményei miatt az otthonszülést nem tartotta biztonságosnak. Ezért abban állapodtak meg az édesanyával, hogy kórházi szülését megelőzően elvégzi a bába kompetenciájába tartozó vizsgálatokat. Aznap az édesanya azonban úgy érkezett meg a születésházba, hogy a vajúdás előrehaladott állapotban volt, majd megkezdődött a szülés. Az egyidejűleg jelen lévő bábák azonnal értesítették a mentőket. A mentők a hívás után kb. 20 perccel érkeztek meg a helyszínre.
Geréb Ágnes gyanúsítása a konkrét ügyön túl kiterjed még három további konkrét esetre, amelyben az elmúlt egy év során nyomozás indult. Az őrizetbe vétel napján a nyomozók lezárták a születésházat, és lefoglalták az ott található iratokat, köztük több száz szüléstörténet adatlapját. Az iratok áttanulmányozása után Geréb Ágnes gyanúsítását kibővítették a kuruzslás bűncselekményével is, arra hivatkozva, hogy az iratok alapján az elmúlt egy évben hozzávetőlegesen 200 szülés történt, amelyben felmerül az érintettsége.
A mostani rendőrségi eljárás előzménye, hogy Geréb Ágnest 2007-ben egy tragikusan végződött otthonszülés miatt a bíróság három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakorvosi tevékenységtől, amelyet azóta nem is folytatott. Nem írt föl például gyógyszert, nem végzett szűrővizsgálatot. Mivel az otthonszülés kísérése – az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával megegyezően – nem orvosi feladat, Geréb Ágnes, a többi hazai 10-15 aktív bábához hasonlóan, orvosi kompetenciába nem tartozó szüléseket kísért. Ahogyan minden hazai bábának, Gerébnek is van szülésznői végzettsége.
A négy ügyből kettőben a szülést követően az átlagosnál nagyobb vérveszteség lépett fel, ami a szülés során mindennaposnak mondható. Mindkét esetben a szülő nő pár órával a szülés után egészségesen elhagyta a kórházat, míg a számára segítséget nyújtó bábák ellen több éve folyik a büntetőeljárás. A bíróság előtt lévő másik két ügy komolyabb. Az egyikben vállelakadás történt, melynek következtében a kisbaba életét vesztette. A negyedik ügyben pedig ikerszülés során a második baba megszületésekor oxigénhiány következett be, és a csecsemő 7 hónappal később meghalt.
Forrás: http://szuveren.hu, Dr. Bodrogi Vera: Szülési szabadság című cikke. A szerző jogász 
 

„Abban az intézményben, ahol évente négyezer, azaz napi tíz-tizenöt szülést vezetnek le, nem érnek rá türelmesen nyolc-tíz vagy akár huszonnégy órát várni, amíg természetes módon megindul a szülés” – erősítette meg Zahár Erika szülésznő, aki 35 évet dolgozott bábaként. Zahár Erika sajnálja, hogy eltűntek a szülőotthonok, amelyek emberléptékű, otthonszerű körülményeket teremtettek a születéshez. Elmondta továbbá, hogy normális esetben az orvos nem is nyúl az anyához és a babához, csak a szülés utolsó stádiumában érkezik. A bába kíséri végig a szülést. Fontos feladata ezért, hogy időben felismerje az orvosi beavatkozás szükségességét.

Zahár Erika tapasztalata szerint az otthonszüléseknél a leggyakoribb probléma, hogy későn észlelik a bajt, s az utolsó vagy az utáni percben kerül kórházba a baba. „Sokféle szülési móddal találkoztam már, sőt, irányítottam szülést telefonon keresztül is. Az otthonszülés levezetését azonban mégsem vállalnám” – állítja a szülésznő. Szerinte a magyar bábaképzés nincs felkészülve erre a feladatra, például más országokkal ellentétben, nem fektet kellő hangsúlyt a gyakorlatra. Úgy véli, hogy a szülés minden esetben csapatmunka, se otthon, se intézményben nem szabadna egyetlen személyre bízni. A megoldás szerinte is a határvonalak pontos kijelölése és a bábaképzés fejlesztése lenne.

A The Guardian baloldali brit napilap írása szerint „Geréb Ágnes igen tapasztalt szülész-nőgyógyász, és az otthonszülés nemzetközileg elismert szakértője", aki eddig 3500 kisbabát segített a világra otthoni körülmények között. Geréb Ágnes támogatói szerint az orvosnő őrizetbe vétele "a logikus betetőzése annak az (állami) hadjáratnak", amelynek célja a kórházon kívüli szülés választásának jogát védők "lejáratása és kriminalizálása" - áll az írásban. A cikk szerint az elmúlt öt évben a rendőrségi vizsgálatok "egyre agresszívabbá váltak", és Magyarországon jelenleg mindössze tizenöt olyan szülésznő van, aki hajlandó segíteni az otthon szülő nőknek; öten közülük "hosszas börtönbüntetéssel kénytelenek szembenézni". A lap elismeri, hogy a nőgyógyászati ellátás Magyarországon "számos mércével mérve is kitűnő", képzett orvosok szoros felügyelete alatt működik és a halálozási ráta alacsony. Kampányaktivisták szerint a probléma az, hogy a kórházi szülések orvos központúak centrikusak, és erősen beavatkozó jellegűek". Geréb Ágnes ügyvédje, Fazekas Tamás a brit lapnak azt mondta, hogy az orvosnőt a nap 23 órájában négyszemélyes cellájában tartják, testi motozásoknak vetik alá, havonta egyszer láthatja családtagjait, akik őrizetbe vétele óta még nem látogathatták meg, és hetente mindössze tíz perc telefonbeszélgetést folytathat. Az ügyvéd szerint amikor Geréb Ágnes megjelent a nyilvános tárgyaláson, lábbilincse olyan szoros volt, hogy tíz centiméteres vérző seb keletkezett a lábán. A The Guardian megírta, hogy Geréb Ágnes őrizetbe vétele ellen több százan tiltakoztak Budapest utcáin, és kampányaktivisták kérték a magyar alkotmánybíróságot, valamint az európai emberi jogi bíróságot, hogy kényszerítsék a magyar kormányt a szükséges szabályozás további késedelem nélküli kidolgozására.

Jogszabályi háttérként ma a betegek jogait és kötelezettségeit tartalmazó 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről II. fejezetére lehet hivatkozni. Amikor orvosi ellátásról van szó, akkor mind a várandós, mind a szülő anyára ugyanúgy vonatkozik a betegjogi törvény, mint bármely más ellátottra. A szülés kapcsán a törvény kimondja: „A beteget megilleti az önrendelkezéshez való jog, amely kizárólag törvényben meghatározott esetekben és módon korlátozható”. Fontos kitétele az is, hogy „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.”

Számos nő ma nem az önrendelkezési jogára hivatkozva választja az otthonszülést, hanem például az intézményesített ellátásban megélt keserű tapasztalatai késztetik erre. Nagy Andrea első gyermekét kórházban szülte, de a nagy gépezetben elveszettnek érezte magát, így a másik kettőt már az otthonában hozta világra. Gáll Ariell zongoraművésznő mindhárom gyermekét otthon szülte, amely számára a biztonságot és a háborítatlanságot jelentette. „Hónapokon át készültem a szülésre, már jóval a várandósságom előtt. Vissza akartam szerezni ugyanis azt a kompentenciát, ami régen minden nőé volt: Életet szerettem volna adni!”

A kérdés mielőbbi megoldásának a híve az új egészségügyi kormányzat is. Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár 2010. október 19-én tárgyalt először a szereplőkkel. Az egyeztetési folyamat első lépéseként egyértelművé vált, hogy világos szabályokkal kell rendezni a szülés körülményeit, feltételeit. Az államtitkár reméli, hogy év végére be is fejeződik ez az előkészítő folyamat, s olyan jogszabály születhet, amely alternatívát kínálhat a várandós nők részére a biztonságos szülés helyének megválasztásakor.

Megkezdődött tehát a párbeszéd a nőgyógyász szakma különböző szereplői között, ugyanekkor tanúk meghallgatásával folytatódik Geréb Ágnes büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A szülész-nőgyógyászt, akinek neve Magyarországon összeforrt az otthonszüléssel, az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűncselekményekkel vádolja. A tanúk véleménye megoszlik Geréb Ágnes felelősségéről. Anélkül, hogy párhuzamot vonnánk, érdemes megismerkedni az angol Wendy Savage üggyel is. Az esetről a Felicitasz blogszerző ír részletesen. A köztiszteletben álló nőgyógyászt 1985 áprilisában szakmai hozzá nem értés és veszélyeztetés vádjával több hónapra eltiltották orvosi és tanári teendőitől. Ez példa nélküli eset nagy társadalmi vihart kavart Nagy-Britanniában. A szerző tolmácsolja még egy amerikai bába, Ina May Gaskin megállapítását is, miszerint „minden országnak megvan a szimbolikus orvos sztorija, a briteké ez, a rehabilitált, de az ellenséges légkörből mégis hamar nyugdíjba vonuló professzoré”

Sz. Kiss Mária
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.