Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-25 11:43:00

Egyedülálló szociális érzékenység a Józsefvárosban

Lakásbalhé: a bérlő bérlője

Bár a fővárosi kerületi hatóságok rendszeres ellenőrzésekkel próbálják elejét venni a visszaéléseknek, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy sokan, az eredeti díj többszöröséért adják ki rászoruló családoknak a bérlakásaikat.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint Erzsébetvárosban évente egy-két tucat ilyen eset fordul elő, amely a bérlemény ellenőrzése, vagy bejelentés alapján derül ki. 2010-ben mintegy 20 esetben tapasztaltak nem rendeltetésszerű használatot. Ilyen esetben a jogsértés megszüntetésére szólítják fel a bérlőt, aki a - bérleti jogviszony megszüntetésétől tartva - felszámolja a bérbeadást.

Ennek következtében a bíróság elé ebben az évben, egy ilyen ügy sem került.
Józsefvárosban az önkormányzat vagyonkezelő szervezete is rendszeresen tart bérleményellenőrzést. Az ilyen irányú lakossági bejelentéseket pedig haladéktalanul kivizsgálják, és szerződésszegés esetén, a bérleti szerződést az önkormányzat felmondja, de gyakran előfordul, hogy csak a kiürítéskor veszik tudomásul a csalók a szerződés megszűnését.

A józsefvárosi önkormányzat ennek ellenére fontosnak tartja, hogy minél több szociálisan rászoruló ember kaphasson segítséget lakásproblémái megoldására. A Magdolna Negyed Programban 16 önkormányzati bérház felújítási munkálatai kezdődtek meg. A négyszáz háztartás életkörülményeit javító beavatkozások összértéke meghaladja a bruttó 1 milliárd forintot.


Fotók: Hajnal Gergely

Közép-Európa legnagyobb városmegújító tervének keretében, a Corvin sétány Programban, mintegy 500 lakó jutott új, összkomfortos lakáshoz. Budapesten, egyedülálló módon a Józsefvárosban épült a legtöbb, 200 darab szociális bérlakás. Ezek megvalósításával a kerület óriási terhet vállalat magára, mivel a beruházáshoz semmiféle támogatást nem kapott.

Az önkormányzat nyilvántartása alapján a kerületben mintegy 488 üresen álló önkormányzati lakás található. Az állomány 70 százaléka földszinti, szoba-konyhás, teljes felújítást igénylő ingatlan.
Az árveréseken értékesített lakások lelakottak, az építési hatóság által kiadott határozat alapján, nagyon sok az életveszélyes állapotú. A kiégett, komfort nélküli kis lakások alapterülete még a 15 négyzetmétert sem éri el, ezért bérbeadásuk az előbb felsorolt okok miatt nem lehetséges.
2008-ban 3 db, 2009-ben 5 db, 2010-ben eddig 4 db árverést bonyolítottak le sikeresen. Idén még egy árverést rendeznek. Az idáig megtartott 12 árverésen eddig 127 üres lakást tudtak bérbe adni.
A lakások kiadásával, az önkormányzatnak a társasházak állagmegóvásához is sikerült hozzájárulnia. A rossz műszaki állapotban eladott lakások a házban lakók komfortérzetét is rontják, sok esetben feltörték, vagy illetéktelenek költöztek be, kárt okozva ezzel az önkormányzatnak és a tulajdonosoknak is. A lakások helyreállításához szükséges állagmegóvási, komfortosítási munkákat ilyen esetben már az új tulajdonos végzi el.

Találhatóak még olyan épületek, amelyek nem alakultak át társasházzá, vagy elidegenítési tilalom alá esnek, ezért város-rehabilitációs elképzelések, vagy műszaki állapotuk miatt nincs meg az elidegenítéshez szükséges bérlői igény. Ezeknek a házaknak a felújítása nagy összegű ráfordítást igényel, amit a bérlők nem tudnak, vagy nem akarnak magukra vállalni. A még megmaradt önkormányzati lakásállomány bérlői anyagi helyzetük, az épület állapota vagy egyéb okok miatt nem érdekeltek bérleményük megvásárlásában.
Idén összesen 123 bérbevételi kérelem érkezett be, a lakásigénylők többsége albérletben, – vagy több családtaggal él egy háztartásban. A kérelmek csak kis része érkezett a kerületen kívülről.
 

Patay Gábor


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.