Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-13 07:30:00

A budai diplomások bírják legtovább

Kistelepülésen élni veszélyes

Országosan tizenhat, Budapesten pedig nyolc évvel él tovább egy felsőfokú végzettségű férfi, mint egy alacsonyabb képzettségű. Ezzel együtt hazánk még mindig az utolsók között kullog a születéskor várható élettartam tekintetében.

Tizenhat évvel él tovább egy felsőfokú végzettségű magyar férfi annál, aki csak nyolc általános, vagy még ennél is kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezik. Budapesten a kerületek között is óriási az eltérés. Budapesten, a VIII. kerület rendelkezik a legrosszabb mutatókkal, ugyanis a Józsefvárosban nyolc évvel élnek rövidebb ideig az emberek, mint az első helyen álló XII. kerületben.
 
A fentiekből kiderül, hogy az iskolázottság szorosabb összefüggésben áll a várható élettartammal, mint azt korábban bárki gondolta volna. A magasabb iskolai végzettség, magasabb jövedelmet jelent, ugyanakkor minél alacsonyabb egy településen az egy főre jutó jövedelem, annál magasabb a halandóság. A magasabb iskolázottság ugyanakkor befolyásolja a lakhatási körülményeket, egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutás mértékét és a jövedelem nagyságát is - hívta fel a figyelmet a harmadik Szociális Expo ülésén Lévai Katalin szociológus.

A szakember szerint azonban nem csak hazánkban, hanem egész Európában igazolt az a megállapítás, hogy az alapfokú végzettségűek betegszenek meg a leghamarabb és a legtöbb egészséges évet a felsőfokú végzettségűek élik meg. Egy Németországban végzett kutatás ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a tudatos és átgondolt szociálpolitikai döntések miatt nő az egészségesen eltöltött évek száma, amely csökkenti az adott állam egészségügyi költségeit is. A kutatási eredmények szerint a 75 éves nők körében jelentősen javultak az egészségügyi mutatók, ez a korosztály olyan adatokkal rendelkezik, mint 10 éve a 65 évesek.

Alig élünk

A születéskor várható élettartam tekintetében hazánk nem csak a szomszédos országok átlagától marad el, hanem a kontinens 27 tagállama közül az utolsó harmadba tartozik. A születéskor várható élettartam csak Ausztriában éri el a 79 évet. Hat országban 74 és 77 év között, öt országban 74-71 között, és három államban 66 és 71 év közé esik az átlagéletkor, ide tartozik Magyarország is. Ezen belül hazánkban húsz olyan kistérség található, ahol a várható élettartam a legutolsók között van, és alacsonyabb, mint a legrosszabb mutatókkal rendelkező lengyel és cseh átlag. A kutatók szerint a gazdasági világválság, a bevándorlás erősödése és az elöregedő népesség a legtöbb európai országban növelte a szegények számát és felerősítette az egészségügyi kockázatok mértékét.
 

Lefelé a lejtőn

Települési lejtő alatt a települések hierarchikus rendszerét értjük, ahol a lejtő csúcsán lévő településeken koncentrálódnak a társadalmi előnyök, a közjavak és közszolgáltatások, továbbá a társadalmi erőforrások elosztása feletti rendelkezési lehetőségek; míg a lejtő alján található településeken a hátrányok, hiányok összpontosulnak, a társadalmi erőforrásokhoz való hozzájutás esélye minimális. Hazánkban a lejtő tetején Budapest, alján pedig az 500 léleknél kisebb falvak és a tanyák találhatóak.
 


Babusik Ferenc kutatása is rámutat arra, hogy az egészségügyi álapellátáshoz való hozzájutásban is a kis települések állnak a legrosszabbul. Ez azt jelenti, hogy ezekben a falvakban nincs se háziorvos, se védőnő, tehát pont azok nem jutnak hozzá ezekhez az egészségügyi szolgáltatásokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Számukra a vakbélgyulladás is halálos kimenetelű lehet, mert mire eljutnak a városi kórházba, addigra perforálódhat a gyulladt vakbél, míg Budapesten a beteg akár öt perc alatt is a kórházba kerülhet.

A cigány lakosság 60 százaléka él apró falvakban, így érthető, hogy miért rosszabbak roma honfitársaink áltagos életkilátásai, mint a nem romáké. Ebből a szempontból a helyzet Borsodban, Somogyban, Zalában és a baranyai aprófalvakban a legriasztóbb.
 

Modern gettó

Virág Tünde kutatásainak eredménye szerint a gettósodott települések összefüggő területet alkotnak észak-kelet- és dél-nyugat Magyarországon. A gettósodás már nem csak a falvakat, hanem a kisebb városokat is érinti, így függetlenné vált a település méretétől. Az ország két vége között azonban jelentős az eltérés abban a tekintetben, hogy míg a Dunántúlon a gettósodás elsősorban a kistelepüléseket érinti, addig az észak-keleti országrészben már a nagyobb városok sem tudják elkerülni a gettósodást.


Lévai szerint a szegénység, az ebből adódó kirekesztés, a gettósodás és az egészségügyi állapot szorosan összefügg. A gettókban magas a többségi egészségügyi intézményekkel szembeni bizalmatlanság, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. A gettósodás egyik veszélye ugyanis az, hogy az itt élők nem veszik igénybe a többségi társadalom által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, noha erre szükségük lenne. A jövedelmi helyzet, - ezen belül az adó- és foglakoztatáspolitika és az alacsony iskolázottság - miatt ezek a rétegek nem jutnak hozzá az egészséges élelmiszerekhez. Ezek az okok tovább rontják egészségügyi helyzetüket.

A munkanélküliség mentális és pszichés problémákat okoz, a nők körében magasabb a - munkanélküliség következtében kialakult - depressziósok aránya, mint a férfiaknál, bár náluk volna logikusabb a betegség ezen formájának megjelenése. A szegénységgel együtt járó kockázatok közül sok esetben még mindig hiányoznak az egészségügyi szempontok. Csak az utóbbi időben elkészült német kutatások hívják fel külön erre a figyelmet.

Patay Gábor


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.