Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-28 07:00:00

Tízezer fő vagy száz év?

Kisegyházak nagy veszélyben

A kormány a közeljövőben az egyházalapítási törvény szigorítására készül. A "bizniszegyházak" elleni fellépésnek számos közhasznú feladatot végző kisegyház is áldozatul eshet.

Hazánkban jelenleg 185 bejegyzett, úgynevezett technikai számmal rendelkező egyház található. Mindannyian élvezhetik az állam által garantált adókedvezményeket, valamint jogosultak a személyi jövedelemadó felajánlott egy százalékára. Ennél a 185 egyháznál minden bizonnyal több felekezet is létezik, a bíróságok szűrőjén azonban ennyi „ ment át” , a  többi „ fennakadt” .

Nem kapott engedélyt például egy mágiával kapcsolatos tevékenységet képviselő egyházi kereset, mint ahogyan a Bacchus-kör kérelme is elbukott. A bejegyzett egyházak száma ennek ellenére mégis magasnak mondható – köszönhetően a jelenleg hatályos, Európa-szerte is az egyik legliberálisabbnak tekinthető egyház alapítási törvénynek. Mindez ugyanis nem
csak a valóban hitéleti tevékenységet folytató egyházaknak mutathat zöld utat,
hanem akár még az úgynevezett „ bizniszegyházaknak” is.
 
Ezen szeretne változtatni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára , aki novemberre ígérte, hogy elkészül az új törvény-tervezettel. Eszerint minden hazai egyházat újra kellene regisztráltatni, de csak az kapná meg a technikai számot, amely tízezer főnél nagyobb hívősereggel, vagy már legalább száz éves honossággal rendelkezik. Szászfalvi László szerint a „ tisztességes, becsületes egyházaknak, felekezeteknek nincsen semmi félnivalójuk, viszont a kifejezetten gazdasági haszonszerzésre létesült egyházakról ugyanez már nem mondható el” . Szászfalvi azért tartja fontosnak, hogy a törvénytervezet a hívek létszámát is és az alapítás évét is figyelembe vegye, mert ha egy egyház egy bizonyos létszám alatt van, de több száz éves múltra tekint vissza, akkor meg tudja kapni a technikai számot. Ilyen helyzetben vannak például a hazai unitáriusok, akik kis létszámú gyülekezetet alkotnak ugyan, de mégis történelmi kisegyháznak lehet őket mondani.

Szászfalvi amúgy az állam és az egyházak együttéléséről vallott nézeteit az Október a reformáció hónapja című rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén bővebben is kifejtette. Mint fogalmazott, a kormány „ a lehető legjobb állam megszervezésére, az elvesztett bizalmi viszony helyreállítására, és a kiépülő, vagy kiépített akadályok lebontására, valamint az állami és az egyházi intézmények, szervezetek közötti egyenjogú partnerség kialakítására törekszik. Teszi pedig mindezt a nemzet közös szolgálatának jegyében” . Hangsúlyozta: a kormány számára az egyházakkal való együttműködésnek különleges, stratégiai szerepe van.

Szászfalvi álláspontját vegyes érzelmekkel fogadták a bejegyzett egyházak. Kiss-Rigó László Szeged-csanádi római katolikus megyéspüspök szerint a politikai helyzet idén tavasszal lehetőséget adott arra, hogy a társadalom minden szempontból meg tudjon újulni. Mint fogalmazott: „ nem vallásos kategóriákról beszélek, hanem erkölcsiről. Most végre olyan értékek kerülhetnek előtérbe, amelyet a korábbi időszakban elhanyagoltak, megtagadtak, mert nem tartottak fontosnak” . Lapunk kérdésére, hogy mi a véleménye a készülő, egyházalapításról szóló törvényről, kifejtette: „ nem ismerem a pontos szövegtervezetet, de azzal maximálisan egyetértek, hogy az egyházhoz való tartozást ne lehessen bűncselekményre kihasználni. Az államhatalomnak éppen ezért nem hogy joga, de kötelessége meghúzni a határt, hiszen egy nemes eszmét senki sem tehet a gúny tárgyává” . Arra a kérdésünkre, hogy akkor szerinte a jelenlegi helyzeten mindenképpen változtatni kell, azt válaszolta: „ természetesen! Minden normális ember ezt mondja” .
 
Tornóczky Gusztáv, a Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs referense a taglétszámmal kapcsolatos kategóriát kritizálta. Szerinte nem minden egyháznál lehet határozottan megállapítani a taglétszámot. Mint fogalmazott: nem csak az számít hívőnek, aki templomba jár. „ Nálunk például nincs olyan „ regisztráció", mint a keresztényeknél a keresztelkedés. További problémát jelent, hogy vannak olyan kisegyházak, amelyek akár a törvénytervezet egyik kategóriájának sem felelnek meg – tehát eszerint mindenképpen kikerülnének a technikai számmal rendelkező felekezetek köréből – mégis a társadalom számára hasznos munkát végeznek, intézményfenntartók, vagy iskolát működtetnek, esetleg valamilyen szociális tevékenységet látnak el. Ilyen például a kevésbé ismert Golgota Keresztény Gyülekezet, amely Vajtán teológiai főiskolát tart fenn. Jelenleg nem lehet tudni, hogy mi lesz az ilyen egyházak sorsa. Szászfalvi László államtitkár minderről csak annyit mondott: a „ tisztességes, becsületes egyházaknak, felekezeteknek nincsen semmi félnivalójuk” .

Drága testvéreink!
Amit itt az alábbiakban látni fogtok, nagyon komoly dolog és hisszük, - golgoták pásztorai - hogy komolyan böjtölnünk és imádkoznunk kell, hogy ez a törvényjavaslat, NE valósuljon meg! Vagy legalább is NE ILYEN FORMÁBAN. Ellehetetlenítené más keresztény egyházak, gyülekezetek munkáját is, nem csak a miénket. Olyan gyülekezetek, egyházak munkáját, akik sokat tesznek Isten királyságáért, Magyarország lakosságának lelkéért...
Egyetértünk azzal, hogy rendet kell tenni, ne legyenek egyházi néven futó szervezetek, akik csak pénzt akarnak kicsikarni az államtól. De "ne öntsük ki a vízzel együtt a babát is"!
FELHÍVNÁM MINDENKINEK A FIGYELMÉT, nem haragudni kell, hanem hisszük, hogy fel kell hívni a kormány figyelmét, hogy hiba lenne ilyen módon rendet tenni ebben a kérdésben!
Olvassátok át az alábbi levelet, és komolyan kezdjetek imádkozni és böjtölni. Mi, mint Golgota Keresztény Gyülekezet Tatabánya, nem tudunk, nem akarunk, és nem is tisztünk tevőlegesen rész venni ebben a dologban. De amit tehetünk, azt tegyük meg! Imádkozzunk, böjtöljünk a kormányunkért, hogy tisztán lássanak, bölcsen döntsenek.
Németh János pásztor

Jezsó Ákos

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.