Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-25 09:53:00

Az unióban sincs egységes gyakorlat

Hogyan szülnek a nők Európa-szerte?

Az elmúlt hetek hatósági eljárásai, jó esetben minden szereplőre kiterjedő törvényi szabályozást eredményezhetnek. A klinikai és intézményen kívüli szüléssel kapcsolatos európai törvénykezési gyakorlatot vizsgálva eltérő modellekkel találkozunk.

Belgium, Hollandia

A két Benelux országban támogatott az otthonszülés intézménye, nem kötelező a szülészorvos jelenléte: elég, ha szakképzett bába vezeti a szülést. Míg Belgiumban 1-2, addig Hollandiában a szülések 30 százaléka otthon zajlik le. Ez semmilyen statisztikailag kimutatható kockázatot nem jelent. Itt a világon az egyik legalacsonyabb a szülés közben bekövetkező, illetve perinatális elhalálozások aránya. Az elterjedt tévhittel ellentétben nem áll készenlétben mentő a ház előtt.
A társadalombiztosítás téríti a bábák szülésnél való közreműködését, sőt, a holland TB kifejezetten az otthonszülést támogatja, klinikai szülés esetén a szülőknek fizetniük kell a szakorvosi segítség igénybevételéért.
Az otthonszülés feltétele az egészséges lefolyású terhesség, a szülés a 37-42. hét között történhet intézményen kívül. Nem javasolják magas vérnyomás, cukorbetegség, korábbi császármetszés, illetve ikerterhesség esetén.

Svédország

A bába felelős bizonyos vizsgálatok és kezelések elvégzéséért, de az orvosok által végzett vizsgálatokban és kezelésekben is részt vesz. Komplikációmentes esetekben a szülést is ő kíséri. A szülések 0,1 százaléka zajlik otthon – bár nem tiltott az otthonszülés –, egyértelműen az intézményen belüli szülést támogatják.
Az otthonszülést kizáró tényezők: első terhesség, korábbi császármetszés, diabetes, magas vérnyomás, folyadék felhalmozódása a szervezetben, nagy magzat, ikerterhesség, farfekvéses magzat, abnormális szülési terminus (37-41. héten kívül), a spontán fájástevékenység hiánya.
Az anyának konzultálnia kell az otthonszüléshez legközelebb eső kórházban dolgozó szakorvossal, ahová komplikációk esetén várhatóan szállítani fogják a szülőnőt. Az orvosnak tájékoztatnia kell az anyát az előnyökről, hátrányokról és a várható kockázat mértékéről. Az információ átadását és megértését aláírásukkal kell igazolniuk. A bábák írásban jelentik be a tervezett otthonszülést a 35. terhességi hét előtt. Telefonon szólnak az intézetnek a fájástevékenység megkezdődésekor és jelzik szülés végét. Komplikáció esetén maximum 40 perc alatt kell beérni a szülőnővel a legközelebbi intézetbe. A teljes felelősség a szülést vezető orvosé és a bábáké.
A bábák működési engedéllyel rendelkeznek és számlát adnak a költségekről, a terhesség és a szülés minden folyamatát dokumentálják. Nem minden tartomány téríti az otthonszülés költségeit.
A látszólag szigorú szabályozáshoz hozzátartozik, hogy a skandináv országokban a háborítatlanság elvét alkalmazzák a klinikai szülési gyakorlatban is, csak indokolt esetekben folyamodnak beavatkozásokhoz.

Finnország és Norvégia

A bábák az elsődleges szülészeti ellátók. Az alacsony kockázatú terhességek gondozásáért ők a felelősek, de előírás a szülészorvos jelenléte is.
A szülések körülbelül kétharmadát vezeti szülésznő, nőgyógyász csak a többi esetben van jelen. Utóbbiba tartoznak a vákuumos és a farfekvéses szülések is. Az otthonszülések száma 0,5 %.

Dánia

Zavartalan lefolyású terhesség és szülés esetén, az anyáról a szülésznő gondoskodik. A szülők választhatnak, hogy hol kívánják világra hozni gyermeküket. Normális terhesség esetén (az általánosan elfogadott protokoll az irányadó Dániában is) szülhetnek otthon, kórházban vagy klinikán.
A körzeti orvos diagnosztizálja a várandósságot. Normális várandósság és szülés esetén a szülésznőé a felelősség, komplikáció esetén a szülést vezető nőgyógyászé.

Írország

A mintegy 0,4 százaléknyi otthonszülést független bábák kísérik. A bába önállóan vállal felelősséget a kockázatmentes várandósságért és a szüléséért. Magasabb rizikójú terhességek gondozásánál a felelősség megoszlik a nőgyógyásszal.
A független bábák szerződést kötnek a biztosítóval. A szüléseket a bábák kísérik. Az orvos csak a háttérben van jelen, akit a bába komplikációk esetén értesít.

Olaszország

Bár az olasz nők szabadon dönthetnek a szülés helyéről, a kórházi szülészorvosok nem ajánlják az otthonszülést, melyet a társadalombiztosítás is csak néhány tartományban támogat.Így az otthonszülés lényegesen drágább, mint a kórházi. A helyszínre érkező független bábák civil szervezetekbe tömörülve végzik munkájukat. Egy szülést két bába kísér. Az anyák 0,1 százaléka választja végül az otthonszülést, amelynek a problémamentes terhességen kívül feltétele, hogy a legközelebbi kórház maximum 40 percnyi útra legyen. Olaszország az otthonszülések számát tekintve az utolsó helyen áll Európában, miközben a császármetszések aránya itt a legmagasabb, mintegy 40 százalék.

Ausztria

A szülések 1-2 százaléka történik otthon. A várandós nők Ausztriában eldönthetik, hogy kórházban, szülőotthonban vagy otthon hozzák-e világra gyermeküket. A döntést meg kell előznie egy, a kezelőorvossal folytatott megbeszélésnek, melynek során az anya lakhatási helyzetét és családi körülményeit is figyelembe veszik. A szülést bába vezeti, igénybevétele a törvény szerint kötelező. Orvost csak probléma esetén vonnak be. Ikerterhesség és farfekvéses baba esetében az otthonszülés ellenjavallt. Feltétel, a szülést megelőző alapos orvosi vizsgálat, szülésznői szaktanácsadás és tervezés – utóbbinál gondoskodni kell az anyaazonnali kórházba szállításáról, ha az otthonszülést esetleg félbe kell szakítani.
A szülésznők díjazása az egészségpénztárakon keresztül történik, egységes tarifák szerint.

Csehország

A szüléseknél bába jelenléte szükséges, otthonszülés engedélyezett. A bába önállóan kíséri a szülést, csak szükség esetén kell szakorvosi ellátást biztosítani a terhesség és a szülés folyamán.
A szülésznők képzéséről, képesítéséről szóló másik rendelet szerint az otthonszülés egészségügyi feltételeit az egyes bábák határozzák meg, külön egységes protokoll nincs – a klinikai szülészek elvi támogatásának hiányában ezt egyelőre nem is kívánják kidolgozni. Hivatalos statisztika nem készül az otthonszületések számáról.

Szlovákia

Nincs otthonszülést tiltó, illetve kizárólag kórházi szülést kötelező rendelkezés, a gyakorlat szerint azonban minden újszülött és a szülőanya kórházba kerül. Az általános vélekedés szerint a legjobb, ha minden gyermek kórházban születik, mert az otthonszülés veszélyes. Előfordul, hogy a szülő nő rosszul méri fel a szülésig hátralevő időt, így otthon, vagy épp mentőautóban hozza világra a gyermekét, de a szülést követően az újszülött és az anya a lehető legrövidebb időn belül kórházba kerül.

Szerbia

A törvény csak a kórházi szülést engedélyezi. Eldugott hegyi falvakban komplikációmentes terhesség esetén még előfordul, hogy szakképzett bába vezeti a szülést a helyi szülőotthonban. Ez azonban kivételnek számít.

Románia

Annak ellenére, hogy a kórházak nagy részében a körülmények meglehetősen mostohák, ritka az otthonszülés. Többnyire akkor következik be, ha a mentő nem ér időben a helyszínre, és közben a szülés folyamata beindul. Az egészségügyi szakértők az intézményen kívüli szülést veszélyesnek ítélik. A hivatalos álláspont szerint felszerelésben és szakértői tudásban a kórházakban nincs hiány, így nem indokolt az intézményen kívüli szülés szabályozása.

Lengyelország

A bábaszakma gyakorlásának feltételeit törvény szabályozza. Szabványok irányítják a kórházi és a közösségi ellátást, ami konkrét határok között történik. A bábák klinikai szolgálatát a társadalombiztosítás fedezi ugyanúgy, mint az otthoni szüléseket. Az független bábák irodákat hoznak létre, és intézményen kívül sokrétű szolgáltatást nyújtanak. Orvosi felügyelet és indikáció nélkül dolgoznak.

Franciaország

Ritka az otthonszülés: a gyermekek 0,5-1 százaléka jön ilyen módon világra. A törvények nem tiltják az otthonszülést, de nem is szabályozzák pontosan. Az orvosok többsége biztonsági okokra hivatkozva nem támogatja az otthonszülést. Ha az otthonszülés az anya vagy a gyermek halálával végződik, az abban közreműködött szülésznő vagy orvos szabadságvesztéssel büntethető. Országszerte mindössze 60 szülésznő vállal otthonszülést, melynek teljes egészségügyi felelősségét ők vállalják, a szülést korlátozó szabályokat is maguk a bábák határozzák meg. Nem javasolják ikerterhesség, korábbi császármetszés, cukorbetegség, magas vérnyomás esetén.
Komplikáció felmerülésekor a bába kötelessége a kórházba szállítást megszervezni. A klinikai szülések többségénél sincs jelen orvos. Az ügyeletes szülész csak komplikáció esetén avatkozik be – a szülésznő kérésére –, illetve császármetszés vagy ikerszülés esetén vezeti le a szülést.

Németország

A német anya eldöntheti, hogy szülészorvost vagy bábát választ, hogy kórházban, klinikán, születésházban vagy otthon kíván életet adni gyermekének. Ezt a döntését a legtöbb egészségbiztosító támogatja. A törvény szerint azonban bábának minden szülésnél jelen kell lennie.
Németországban hivatalosan engedélyezett az otthonszülés. A szülés előtt álló nő számára ajánlják, hogy a biztonság kedvéért jelentkezzen be az illetékes területi kórházba, amely azonnali segítséget nyújt, ha az otthonszüléskor probléma merülne fel.

Egyesült Királyság

Az otthonszülésnek és a bábaság intézményének Nagy-Britanniában komoly hagyományai vannak: II. Erzsébet királynő is mind a négy gyermekének otthon adott életet. Általános gyakorlat szerint a terhességet és a szülést is bábák kísérik.
Folyamatosan növekszik az otthonszülések aránya (tavaly a gyermekek 2,5 százaléka jött otthon a világra), ebben szerepet játszanak az állami kórházak higiéniai botrányai és a meggyőző sajtókampányok is. Jóllehet az egészségügyi hatóságok aktívan kampányolnak a kórházi szülés mellett, a kismamákat semmilyen törvény nem kötelezi arra, hogy kórházban hozzák világra gyermeküket. Ha az otthonszülés mellett döntenek, a területileg illetékes kórház a szülés megindulása után – hívásra – köteles bábát és szükség esetén ellátó szakszemélyzetet a kismama otthonába küldeni.

Forrás: WHO,MTI,SGHD,NHS,Midwifery Today,UK Midwifery Archive,
Novák Julianna, dúla – TAVAM,Szabó Ildikó, orvos – Svédország, SIGO ITALIA,
British Medical Journal

Fülöp Viktória
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.