Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-10-27 14:08:00

Kevesebb feladat, csökkenő bevétel lehet a helyhatóságoknál

Gyengülő önkormányzatiság?

Lezajlottak a helyhatóság választások, de a sokszor hangoztatott önkormányzati reform egyelőre várat magára. Az érdekképviseleti szervezetek sürgetnék a kormány kezdeményezését.

Arról, hogy szükséges-e Magyarországon az önkormányzati rendszer reformja, sem az egymással szemben álló politikai erők, sem az érdekképviseleti szervezetek nem vitatkoznak.
Teljes az egyetértés abban, hogy a rendszer mielőbbi átalakítására van szükség. A sajtóban többször is elhangzottak olyan hírek, hogy a kormány bizonyos feladatokat a megyei önkormányzatoknak adna, más feladatokat pedig átvenne tőlük. Ez azonban gyengítené a települési és a kerületi önkormányzatok hatáskörét. Kormányzati részről eddig két területet emeltek ki: az oktatást és az egészségügyet. Tarlós István főpolgármester tanácsadója Atkári János szerint, azonban a helyzet ebben az esetben sem egyszerű, hiszen ezekkel a feladatokkal jelentős állami támogatás is jár, tehát nem biztos, hogy ez feltétlenül jó lenne, hiszen bizonyos terhek lekerülnek az önkormányzatokról, de ezáltal a bevételük is csökken. Kérdés, hogy ennek az egyensúlya hogyan néz ki.

Idén tavasszal Gödöllőn hét önkormányzati érdekképviseleti ülésezett. Az egyeztetést követően, - az újrakezdett párbeszéd alapjául is szolgáló - közös nyilatkozatot adtak ki, amely 12 pontban foglalta össze, mely területeken a legsürgetőbb a változás. Az elvárások között nagy hangsúllyal szerepel az önkormányzati rendszer-, a helyi adórendszer átalakításának, valamint a polgármesteri jogállás megerősítésének igénye.

Pintér Sándor a parlamenti bizottság meghallgatásán úgy nyilatkozott, a két pont a tizenkettőből már megvalósult: nem csökken az önkormányzatok költségvetése, és kisebb létszámúak lesznek a képviselőtestületek. Azonban a kormány és az érdekképviseleti szövetségek között sem a nyilatkozat kiadása óta, sem a választások óta nem történt semmilyen egyeztetés. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke úgy véli, az idő elsősorban a közelgő 2011- es költségvetési tárgyalások miatt is kevés, nem kellene várni a fontosabb kérdések tisztázásával.

Zongor szerint az egészségügyi ellátás szerkezetét már többször és többféleképpen próbálták átalakítani, azonban a legtöbb helyen az önkormányzatok nem tudták jól ellátni a feladatot.
Az oktatás kérdése más. A Fidesz ellenzéki pártként többször is megfogalmazott egyfajta lokális elvárást, azaz hogy minden településen legyen iskola, de ennek a finanszírozása nehezen megoldható feladat. „Ami a megyei önkormányzatokat illeti: akadnak olyan területek - mint például a fogyasztóvédelem - amelyeket hatékonyabban lehetne kezelni, ha nem az állam, hanem a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartoznának” - mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Kerékgyártó György, Horváth Csaba
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.