Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-11-15 17:04:00

Csökkent az oltások iránti igény

Fridzsidert a doktoroknak!

A háziorvosok visszajelzései alapján úgy tűnik, a tavalyi újinfluenza körüli pánik, majd az azt követő botrányok miatt a szokásosnál is kisebb az oltások iránti igény. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ugyan később érkezik, de idén is lesz járvány.

Noha egyelőre szokatlanul kevesen érdeklődnek a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltással kapcsolatban, a szakértők szerint a járvány idén sem kerüli el az országot, legfeljebb a megszokottnál néhány héttel később érkezik. Az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője szerint változatlanul a krónikus betegeket, és a 65 év felettieket kell első sorban védeni a vírusoktól.
 
Csohán Ágnes rámutatott: a szezonális vírusok mellett várhatóan a tavaly izolált új vírus is fertőz majd, a kérdés csak az, hogy vajon melyik altípus betegíti meg a legtöbb embert.
A hivatalos tájékoztatás szerint az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetből csaknem 1,3 millió adag szezonális influenza elleni oltóanyagot szállítanak ki a háziorvosokhoz és az egészségügyi intézményekhez. Az új típusú influenza ellen védettséget biztosító oltóanyagból a tisztiorvosi szolgálatok helyi központjaiban 320 ezer adag maradt készleten, a háziorvosoknál és a patikákban megmaradt vakcinák mennyiségét illetően nincsenek adatok.

Hűtőellenőrzés naponta kétszer!

A mindennapi.hu által megkérdezett háziorvosok azt mondják: ideje volna megfelelően szabályozni az oltások kérdéskörét. A legtisztább szerintük az lenne, ha az ország több pontján is univerzális oltópontokat jelölnének ki, ahol - a jelenlegi gyakorlattal szemben - nemcsak az utazási betegségek ellen kérhet vakcinálást a lakosság.

A kaotikus állapotokat jól mutatják vakcinák tárolásával és szállításával összefüggő ellentmondásos előírások is. A doktorok beszámolója alapján ugyanis, miközben a tisztiorvosi körlevélben megfelelő hűtésre kötelezik a vakcinákat tároló orvosokat, a háziorvosi praxisok működéséhez kellő, úgynevezett minimumfeltételek között a hűtőgép nem szerepel. Egyes körlevelekben a helyi tisztiorvos nemcsak a hűtő meglétét feltételezi, de az optimális tárolási hőmérséklet (amely +2 és +8 Celsius fok) napi kétszeri ellenőrzését is előírja.

Érdekes tény, hogy a tavaly kiszállított ampullákon nem szerepelt gyártási idő, így a lelkiismeretes orvosok sem tudják, hogy vajon meddig is tárolhatják az oltóanyagokat. Néhány hete az országos tisztifőorvos levélben tudatta az érintett orvosokkal, hogy a vakcinák szavatossági idejét egy évvel meghosszabbították. A kérdés csupán annyi, hogy eredetileg meddig lehetett volna felhasználni, és milyen dátumhoz képest alkalmazható további 12 hónappal a készítmény. Még szerencse, hogy az orvosok többsége tudja, hogy az oltóanyagok általában 3 évig is megőrzik a minőségüket, sőt, néhány hónapig még szobahőmérsékleten is tárolhatóak.

Nem volt idő a tesztelésre

Ennél azonban komolyabb problémát jelent, hogy a tavaly izolált H1N1 elleni oltóanyag hatásosságát, és a várható mellékhatásokat - az orvosok szerint - mindmáig nem igazolták megfelelően. Egyebek mellett még mindig nem tudni pontosan, hogy várandós nőkre milyen veszélyekkel járhat a vakcina beadása. A portálunknak nyilatkozó szakemberek szerint, ha az orvosi rendtartásról szóló törvényt a doktorok szó szerint alkalmaznák, be sem adhatnák az oltást. Az idevonatkozó jogszabály szerint ugyanis az orvos csak olyan készítményt alkalmazhat, amelynek hatásosságát kellőképpen igazolták.

Tavaly maga a gyártó Omninvest is elismerte, hogy az újinfluenza elleni vakcinát kénytelenek voltak rohamtempóban legyártani, így nem igazán volt mód a szakmai előírások szerinti tesztfázisok elvégzésére. A háziorvosok félve, de beadták a szérumot, ám sok orvos - a betegek saját felelősségét elismerő papírokat - íratott alá az oltást beadatóktól. Úgy tűnik, a szükséges vizsgálatok elvégzésére egy év is kevésnek bizonyult; hiszen az elmúlt időszakban nem jelent meg újabb vizsgálati eredmény a H1N1 elleni vakcina hatásáról, illetve veszélyeiről - állítják a doktorok.

Eddig valóban nem jelentek meg a H1N1 elleni védőoltással kapcsolatos tanulmányok - ismerte el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője, ám ez nem azt jelenti, hogy nem végeztek vizsgálatot a szérum hatásosságát és esetleges mellékhatásait illetően. Ócsai Lajos a mindennapi.hu érdeklődésére rámutatott: „Magyarország páratlanul szerencsés helyzetben volt, hiszen itthon 1962 óta rendelkezésre áll a - folyamatosan vizsgált, és ellenőrzött - oltóanyag-technológia, így az új vírus megjelenése csupán minimális változtatásokat tett szükségessé a vakcinában.”

Az Omninvest készítményének hatásával és veszélyeivel összefüggésben megjegyezte azt is, hogy a tavalyi szezonban 2,7 millió főt oltottak be. A tapasztalatokat, visszajelzéseket a háziorvosok számára is hozzáférhető járványügyi hírlevélben tették közzé, így a doktorok naprakész információkkal rendelkezhetnek az átoltottságról.

Az oltóanyag szavatossági idejét firtató kérdésünkre a főosztályvezető hozzátette: a fel nem használt ampullákat begyűjtötték a háziorvosoktól, illetve az egészségügyi intézményektől, mivel bizonytalan, hogy megfelelően tudták-e tárolni az oltóanyagot. Ezeket az Omninvest költségére megsemmisítették és helyettük olyan vakcinát biztosítottak a háziorvosoknak, amelyek hűtési körülményeit a hivatal garantálta. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet pedig annak tudatában hosszabbította meg az oltóanyag szavatossági idejét, hogy ezek a szérumok általában több évig is elállnak, az évenkénti cserét kizárólag a vírusok változása teszi indokolttá.

További problémának tartják, hogy a világjárvány idején megalkotott miniszteri rendelet alapján egészségügyi szakdolgozó is beadhatja a vakcinát, ám az nem tisztázott, hogy ezekben az esetekben vajon kit terhel felelősség, ha a vakcinálás kapcsán valami történik a beteggel.
A tömeges oltás lebonyolításának részletei is meglehetősen homályosak. A háziorvosok becslése szerint van olyan praxis, amelyben - járvány idején - több száz térítésmentes oltást kell beadni, ami a napi rendelési időn túl több órás pluszmunkát jelentene.

Az elmúlt években visszatérő probléma volt, hogy vajon ki fizeti ki az orvosnak a térítésmentes oltások beadásának díját. A vakcinálás ugyanis - az orvosok szerint -, nem szerepel az alaptevékenységek között. Úgy tudni, az Egészségügyi Államtitkárságon megkezdték a finanszírozási rendszer kidolgozását.

A hatályos jogszabályok szerint, az ingyenes oltásra nem jogosultak a vakcinát körülbelül kétezer forintért vásárolhatják meg a patikákban, és a háziorvos is legfeljebb ennyit kérhet el az oltás beadásáért. Érdemes azonban odafigyelni arra is, hogy a központi kommunikációval ellentétben nemcsak az Omninvest oltóanyaga van hazai forgalomban, hanem külföldi gyártók széruma is hozzáférhető, ha azt az orvos indokoltnak tartja.

Szigeti Ildikó
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.