Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-01 14:21:00

Megalakult a „Munkaképes Magyarország” koalíció

A munka megbetegít, de gyógyíthat is

Egy felmérés szerint tavaly a 45-59 éves korosztály csaknem felének volt valamilyen egészségi problémája, többségük a munkájukkal hozta összefüggésbe a tüneteket.

Magyarországon a leggyakoribb, munkaképességet csökkentő ok a mozgásszervi megbetegedés. Noha manapság hatékonyan kezelhető a reumás sokízületi gyulladás, az érintettek jelentős hányada nem részesül megfelelő terápiában. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója szerint a tévhittel ellentétben a reuma nem az idősek betegsége, a gyulladásos tünetek igen gyakran a 25-40 éves nőknél jelentkeznek, de az sem ritkaság, hogy csecsemőknél diagnosztizálják a kórt.

A szakember a legnagyobb problémának a betegség elhanyagolását látja. Mint mondja, a kezeletlen reumás sokízületi gyulladás (RA) akár halálos is lehet, a gyulladásos folyamatok ugyanis az ízületek mellett olyan létfontosságú szerveket is károsíthatnak, mint a vese és a máj. A tapasztalatok azt mutatják, 5-10 évvel korábban halnak meg azok a betegek, akik nem kapják meg a szükséges terápiát. Míg kezelés nélkül szinte elkerülhetetlen a rokkantság, addig a "karbantartott betegséggel" az érintettek változatlanul dolgozhatnak, nem szorulnak táppénzre.
E betegség Magyarországon csaknem ötvenezer beteget érint közvetlenül, akik közül mintegy 10-12 ezer esetben még nem történt meg a helyes diagnózis felállítása.

Belerokkanunk a munkába?

A mozgásszervi betegségek Európában több mint 40 millió dolgozót, azaz minden hatodik munkavállalót érintik, ez a munkavégzéssel összefüggő megbetegedések felét jelenti. Az Európai Bizottság becslései szerint a mozgásszervi betegségek felelősek a három-, vagy többnapos munkahelyi távolmaradások 50 százalékáért, és a tartós munkaképtelenség kialakulásának 60 százalékáért. A kieső munkaerő és az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek óriási terhet jelentenek az Európai Unió tagországai számára, a becsült kiadások mértéke eléri az évi 240 milliárd eurót (több mint 60 ezer milliárd forintot).

Tavaly a 45-59 éves korosztály tagjainak csaknem fele (47 százalék) panaszkodott valamilyen egészségi eredetű korlátozó tényezőre. Majd 400 ezer embernél írtak le olyan egészségi problémát, amit a munkavégzés okozott vagy súlyosbított, közülük 61 százaléknál a probléma a csontokkal, ízületekkel vagy izmokkal volt kapcsolatos – derült ki egy szakmai rendezvényen.
A súlyos, munkával összefüggő egészségügyi problémák közül Magyarországon igen gyakoriak a hát- és derékproblémák. Évente a magyar munkavállalók körülbelül 32 százaléka panaszkodik hátfájdalomra a munka következtében, ami az uniós átlaghoz (25 százalék) viszonyítva magasabb arányt jelent.

A mozgásszervi betegségek nagy terhet rónak a magyar gazdaságra, mivel előkelő helyen állnak a munkától való távolmaradás (betegszabadság, táppénz és rokkantság) okai között: 2009-ben hazánkban a táppénzes napok száma összesen 32,8 millió volt, vagyis minden egyes munkavállaló 9,6 napot volt betegállományban, aminek költsége több mint 100 milliárd forintot emésztett fel. A feltárt bizonyítékok azt mutatják, hogy a mozgásszervi betegségek igen komoly társadalmi és gazdasági következményekkel járhatnak az érintett személyekre és családjaikra, visszavethetik a teljes munkaerő és egyes magyar iparágak termelőképességét, és komolyan igénybe vehetik az egészségügyi ellátórendszer és az állami támogatások rendszerének erőforrásait, ezért minél előbbi változtatásra és beavatkozásra van szükség.

Politikusok és egészségügyi szakemberek részvételével kedden megalakult „Munkaképes Magyarország” koalíció a változtatást tűzte zászlajára – jelentette ki a munkát koordináló Poór Gyula. A titkárság vezetésével megbízott reumatológus az első feladatok közé sorolta egy nemzeti akcióterv kidolgozását, amelyet az Európai Unió jövő évi magyar elnöksége idején, az egészségügyi miniszterek tavaszi találkozóján szeretnének közzétenni.

A szakember hozzátette azt is: a munka nemcsak betegít, de gyakran igen hatékony gyógymód is lehet. Sok mozgásszervi kórformának a teljes passzivitás (vagyis amikor a leszázalékolt beteg naphosszat otthon ül) legalább annyira árt, mint a rossz munkakörülmények. A betegségek célzott és korszerű kezelése tehát nemcsak anyagilag, de fizikailag is segít az elvesztett egyensúly visszanyerésében.

Szigeti Ildikó


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.