Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-30 20:30:00

A bíboros szerint a rasszizmus nem is olyan komoly probléma

Wikileaks: Erdő Péter pápa lesz?

Erdő Péter az amerikai nagykövetségen nem rejtette véka alá politikai nézeteit – amit most a Wikileaks közzé is tett. Az amerikai értékelés szerint esélyes a pápaságra.

Kritizálta a Gyurcsány-kormányt, széles körben elterjedt korrupcióról beszélt, a politikai elitet szervezett bűnözői csoportokhoz kötötte Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, amikor 2009-ben személyes találkozón beszélgetett az amerikai nagykövetség ügyvivőjével. Erdő értékelte, hogy az akkor kormányzó Bajnai-kabinet fellépett a szélsőséges csoportokkal szemben, és hogy elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait, ugyanakkor jelezte: Úgy véli, a 2010-es választások, a Fidesz várható győzelme után javulni fog a helyzet Magyarországon. Hozzátette azonban, „így sem leszünk a mennyországban”.

Erdő azt mondta, a baloldali kormányok alatt romlott a demokrácia és a törvényes rend helyzete, sokan, hétköznapi emberek és politikusok is büntetlenül és gyakran áthágják a törvényeket, miközben az emberek elvesztették hitüket a bíróságokban. A bíboros azzal is vádolta a Gyurcsány-kormányt, hogy az manipulálta a gazdasági adatokat. Szerinte a rasszizmus nem olyan súlyos az országban, mint amilyennek látszik, és a helyzetet csak a sajtó dramatizálja. A szélsőségesekről azt mondta, egyes politikai körök érdeke, hogy ezekkel eltereljék a figyelmet a fontos dolgokról, ugyanakkor közölte, a Magyar Gárda fellépése benne is félelmet kelt, és azt tanácsolta papjainak, ne vegyenek részt a szervezet felvonulásain.

Erdő szerint az emberek azt gondolják, hogy a kormány szándékosan meggyengítette a rendfenntartást, hogy megóvja a bűnszervezeteket, és a politikai elithez kötődő bandákat. „A rendőri erők akkor elérhetőek, ha a kormány is úgy akarja” – mondta, és ellentmondásként említette a meleg büszkeség napi felvonulás rendőri biztosítását és a rendőrőrs nélkül maradt vidéki falvakat. A jelentést készítő nagykövetségi munkatárs azt a kommentárt fűzte a beszámolóhoz, hogy Erdő szempontjait nagyban befolyásolhatja felekezete tagjainak hagyománytisztelő hozzáállása, illetve az állam és az egyház között feszülő gazdasági viták, például, hogy a megszorító intézkedésekkel az egyháztól is vontak el pénzeket. Megjegyzi azt is, hogy az egyházat 2002-ben, illetve 2006-ban is érték olyan vádak, hogy a Fidesznek kampányol.

Erdőről többek között azt írják, hogy kétszer is kutatott a Berkeley Egyetemen, illetve, hogy a bíborosi kar legfiatalabb tagja, akit lehetséges jövőbeli pápaként is emlegetnek. Egy másik amerikai nagykövetségi táviratban - egy 2010-es választásokról szóló nyugat-magyarországi körképben - arról jelentett a budapesti követség, hogy a egyesek szerint a katolikus egyház nyíltan támogatja a Fidesz kampányát. Papp Józsefre, Csorna MSZP-s polgármesterére hivatkozva közlik, hogy „Isten áldja Orbán Viktort!” – feliratú szórólapok jelentek meg a templomokban, illetve soproni MSZP-s forrásokra hivatkozva azt írják, Orbán személyes jó kapcsolatot ápol Pápai Lajos győri püspökkel. Bebes István fideszes körmendi polgármesterre hivatkozva ugyanakkor azt írják, van kapcsolat a Fidesz és az egyház között, de nincs jelentősége, mivel a népességnek alig 15 százaléka templomba járó, és közülük sem mindenki Fidesz-szimpatizáns.

 

-mi-/origo.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek WikiLeaks
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Elindult a neonácik elleni „Wikileaks”
  • Hős vagy áruló a Wikileaks informátora?
  • Újra Assange-on a világ szeme
  • Felmenthetik a WikiLeaks informátorát
  • Miért hagyja abba a Wikileaks?
  • Wikileaks: Amerika szerint a csehek a legkorruptabbak
  • Fegyverekért cserébe rizset exportált Mianmar
  • Gátszakadás a WikiLeaksnél
  • Veszélybe sodorja a Wikileaks a forrásokat?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.