Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-12 22:00:00

Amerika 1,3 milliárd kínait haragított magára

Wikileaks: A dalai láma a „gonosz megtestesülése”

A Kína és az Egyesült Államok közötti megbeszélések nem a legszívélyesebbek. A pekingi amerikai nagykövetség egyik 2007. októberi táviratából az is kiderül, hogy egyes találkozók kifejezetten viharosak voltak.

A Wikileaks által nyilvánosságra hozott távirat leírja az akkori kínai külügyminiszter, Jang Csie-cse különösen agresszív és nyers kirohanását Clark T. Randt amerikai nagykövet felé, miután Washington kongresszusi arany érdemrenddel tüntette ki a dalai lámát. A táviratból az is kiderül, hogy milyen mély ellenszenv övezi kínai részről az indiai száműzetésben élő tibeti spirituális vezetőt, és az is, Peking mekkora erőfeszítéseket tesz a színfalak mögött a dalai láma elszigetelésére.

Jang külügyminiszter Kína „erős tiltakozását és felháborodását” fejezte ki, és „komoly ellenállást helyezett kilátásba” a 2007. októberi washingtoni ünnepség miatt, ahol a dalai lámát kitüntették. Peking szerint az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik azon lépéseihez, melyek „Kína belügyeibe való beavatkozást jelentenek és megsértik a nemzetközi egyezményeket”, annak ellenére, hogy Hu kínai elnök nem sokkal korábban a sydney-i APEC csúcson és más platformokon is kifejezte Kína tiltakozását Bushnak – áll a táviratban.

Az Egyesült Államok ezzel „Kína-ellenes tevékenységeknek” adott teret, és maga is „beszállt a műsorba” – folytatta Jang. – Kína most „határozottan felszólítja az Egyesült Államokat, hogy orvosolja ezt a hibát.” Bár az USA elismerte, hogy Tibet Kína része, mégis „összejátszott” a dalai lámával a „vallási köpönyegbe bújtatott” tibeti szeparatista törekvések támogatása érdekében. Washington azt állítja, hogy fejleszteni akarja a kétoldali együttműködést Pekinggel, de a kínai belügyekbe való beavatkozásával „aláásta az ország érdekeit.”


Az USA és a szeparatista szabotázs

Jang azt állította, az USA a szeparatistákat támogat azzal, hogy „elismerését a dalai lámára pazarolja.” Tibet Kína „szent és elidegeníthetetlen része”, és „Tibet ügyei Kína belügyei.” Peking ellenzi a „tibeti kérdés bármilyen felhasználását,” mert az a belügyeibe való beavatkozást jelenti. A külügyminiszter szerint Amerika 1,3 milliárd kínait „haragított magára,” akik továbbra is elvárják, hogy Kína szuverenitását és területi integritását a világ tiszteletben tartsa. A kínaiak számára világos – mondta – hogy az USA lépéseivel a dalai láma függetlenedési törekvéseit támogatja, így „aláaknázza Kína jogait, szabadságát és területi integritását.” A vallásszabadság és az emberi jogok kérdését használja arra, hogy beavatkozzon az ország belügyeibe, és „ezt a trükköt már évtizedek óta alkalmazza.” Kínában a törvény teljes vallásszabadságot biztosít, nincs szükség az amerikai „prédikációkra.”

A külügyminiszter szerint a dalai láma Kínából való elmenekülését követő tevékenysége – az emigráns kormány és a tibeti nemzetgyűlés felállítása – azt mutatja, hogy teljes „Nagy-Tibet” függetlenségét akarja, melybe a Tibeti Autonóm Területen kívül Csinghaj, Szecsuán és Jünnan tartományok egyes részei is beletartoznak. Az Egyesült Államok tudja, hogy a dalai láma a régi Tibet „sötét és kegyetlen” feudális rendszeréhez akar visszatérni, mely „rosszabb volt, mint a középkori Európa.”


A tibeti függetlenség-trükk

Jang azt mondta, a dalai láma kijelentése, mely szerint letesz a tibeti függetlenségről, csak egy trükk, amivel nemzetközi támogatást próbál szerezni. Szerinte a kínaiak nem vallási vezetőnek tartják, hanem „a szeparatista szabotázs mögött álló háttérfigurának, a gonosz megtestesülésének, akinek törekvései bukásra vannak ítélve.” A vallási vezetőnek fel kell hagynia a tibeti függetlenségért vívott küzdelmével és nyilvánosan el kell ismernie, hogy mind Tibet, mind Tajvan Kína része. Peking csak ebben az esetben hajlandó a dalai láma személyes jövőjéről tárgyalni. A miniszter szerint el kell ismernie a szocialista rendszert és a Tibetben működő etnikai autonómiát is. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy lerombolja Kínával való kapcsolatait egy olyan „arrogáns eszmének köszönhetően, amely vakká és süketté tesz.”

A kínai dühkitörés tükrében az amerikai nagykövet válasza nagyon kimértnek tűnik. „Bush a sydney-beli találkozón elmondta Hu elnöknek – emlékeztette az amerikai nagykövet Jangot, – hogy Kína a dalai lámával kapcsolatos fenntartásai enyhülni fognak, ha közvetlen párbeszédet kezd a vallási vezetővel.” Randt hozzátette, hogy sem az Egyesült Államok, sem a dalai láma nem kívánja, hogy Tibet elszakadjon Kínától.


Forrás: Real Time News Asia

A kép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában
  • További cikkek Dalai láma
  • Mi a dalai láma sikerének titka?
  • Az amerikaiak többsége az alapítók vallását követi
  • Lemondott a dalai láma - megtévesztés vagy visszavonulás?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.