Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-18 14:00:00

Nemzetközi konferenciát tartottak a baszk konfliktusról

Végleg leteszi a fegyvert az ETA?

Hétfőn a spanyolországi San Sebastianban nemzetközi konferenciát tartottak a baszk helyzetről, ahol a militarista szervezet végleges fegyverletételét sürgették.

Az észak-spanyolországi konferencián részt vett az ENSZ volt főtitkára is, Kofi Annan, aki lehetségesnek tartja az ETA végleges felbomlását. A szervezet a 70-es évek óta több mint 800 ember haláláért felelős, ezért történelmi esemény lenne, ha a héten hivatalosan is végleg letennék a fegyvert. A 40 éve tartó erőszakkampány befejezését a már letartóztatott ETA-tagok is támogatják, a múlt hónapban több százan szólították fel a börtönökből a kinti tagokat a fegyverletételre.


A már letartózatott ETA-tagok is támogatják a nyilatkozatot


Az eseményen hivatalosan sem a spanyol kormány, sem az ETA nem vett részt. Azonban a nemzetközi küldöttek mellett számos helyi politikus is megjelent a konferencián, köztük a szocialista kormány baszk ága, valamint radikális baszk nacionalisták. Patxi Lopez, a baszk regionális parlament szocialista vezetője is sürgette az ETA-t és támogatta a végleges fegyverletétel lehetőségét.

Az ETA politikai szárnya már elkötelezte magát az erőszakmentes függetlenségi harc mellett. A tárgyalások legfontosabb ajánlása, hogy az ETA tegyen nyilvános nyilatkozatot a „fegyveres akciók végleges beszüntetéséről”. Azért jöttünk ma baszk földre, mert úgy gondoljuk, hogy ideje véget vetni az utolsó fegyveres konfliktusnak Európában, és lehetséges is – mondta az egykori ír államfő, Bertie Ahern a konferencia után. Az eseményen Gro Harlem Bruntland, a volt norvég államfő is részt vett. Az ír Sinn Féin párt vezetője, Gerry Adams szerint a mostani összejövetel egy nagyon-nagyon jelentős lépés, és remélhetőleg látjuk majd a kezdeményezés következtében a fokozatos változást.


Tartós lehet a fegyverletételi nyilatkozat?


A BBC madridi tudósítója, Sarah Rainsford meglátása szerint az esemény annyira pontosan meg volt koreografálva, hogy várható, hogy az ETA válaszolni fog. Az AFP hírügynökség értesülései szerint az ETA a héten hivatalosan is bejelenti, hogy végleg lemondanak az erőszakról. A problémát fokozza, hogy ugyan az ETA többször hirdetett tűzszünetet, de ezt rendre újra és újra megszegi. Ez történt a 2006 márciusában aláírt békeszerződés után kilenc hónappal is, amikor a szervezet a madridi repülőtér parkolójában robbantott, és ezzel két embert is megölt.

Nemcsak a spanyol kormány, de az ellenzéki konzervatív párt is megtagadta a fegyveres szervezettel való tárgyalást, azt csak békés úton hajlandók folytatni. A mostani bejelentés ugyan kedvezne a szocialista kormánynak, de ennek ellenére sem várható, hogy a jövő hónapban esedékes választásokon képesek lennének legyőzni a konzervatívokat.

 

bbc.cok.uk/ K.M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.