Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-22 08:30:00

Ipsos: népszerűtlenek Fukushima miatt a nukleáris hasadóanyagok

Vége az atomkornak: új szénkorszak a küszöbön?

Sosem látott mértékben zuhant az atomenergia támogatottsága a világ 24 legfejlettebb országának lakosainak megítélése szerint.

Erőteljesen esett világszerte az atomenergia támogatottsága, a közelmúltban történt japán atomkatasztrófa kapcsán 24 ország részvételével készített kutatást az Ipsos. Závecz Tibor véleménykutatási igazgató összefoglalta a felmérés eredményeit, melyek közül a legdöbbenetesebb: az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén.


Fukushimát okolják


A nukleáris atomerőművek építésével kapcsolatos heves németországi és olaszországi vitákat követően készített kutatásból kiderül, hogy radikálisan, 54 százalékról 38 százalékra (összesen 16 százalékpontot) csökkent az atomenergia támogatottsága. A mutató jelenleg alacsonyabban áll, mint a széné, amelynek hasznosítását a megkérdezettek 48 százaléka tartja elfogadhatónak. Závecz rámutatott: az ellenzők számarányának 26 százalékos növekedése mögött a japán katasztrófa áll, Indiában, Kínában, Japánban és Dél-Koreában a megkérdezettek több mint fele a fukushimai tragédiát jelölte meg bizalmatlansága okaként.

Nem meglepő, hogy éppen a német kormány és az olasz lakosság, akik korábban már népszavazással is tiltakoztak, elutasította az atomenergia jövőbeli felhasználását, a vizsgált 24 ország közül Németországban (21 százalék), Olaszországban (19 százalék) és Mexikóban (18 százalék) a legalacsonyabb az atomenergia támogatottsága. Globálisan a válaszadók 38 százaléka mutat nyitottságot a villamosenergia-termelés nukleáris alapú modernizációjával kapcsolatban, a többség mereven elzárkózik ettől. A világ válaszadóinak csupán egyharmada véli úgy, hogy a fukushimai katasztrófa „egy előreláthatatlan és egyedi esemény, és az atomiparnak folytatnia kell a nukleáris erőművek építését.


A japánok persze továbbra is lojálisak

Érdekesség, hogy a földrengés és az ezt követő cunami sújtotta Japán lakóinak majd a fele, 45 százaléka továbbra is elfogadható energiaforrásnak tartja az atomenergiát és 71 százaléknyian támogatják az atomerőművek modernizálását.

A megkérdezettek 95 százaléka értesült a cunamit követő fukushimai nukleáris atomerőmű-katasztrófáról, s közülük tízből heten egyetértenek azzal, hogy „ami a japán atomerőművel történt bizonyítja, hogy az ilyen létesítmények mennyire sebezhetőek az előre nem látható eseményekkel szemben, s hogy halálos következményekkel járhatnak a környezetükben élőkre. Éppen ezért le kell állítani az építésüket.” Ez gyakorlatilag az atomkor végét vetítheti előre. A másik 31 százaléknyi válaszadó úgy tartja, hogy ez egy előre nem látható és egyedi eset volt, ami miatt nem kell leállítani az atomipar fejlesztését, új erőművek építését.


A napenergia a nyerő

A villamosenergia hat alternatív energiaforrását értékelve az atomenergia kapta a legalacsonyabb értéket, mindössze 38 százalékot; messze elmaradva a 97 százalékos támogatottsággal rendelkező nap-, 93 százalékos támogatottsággal rendelkező szél-, 91 százalékos vízenergia, 80 százalékban elfogadhatónak tekintett földgáz és a szén, mint energiahordozó mögött.

Az atomenergiát elutasító. 62 százaléknyi megkérdezett egynegyede a japán katasztrófa következményeként alakította ki álláspontját. Az atomenergia globális támogatottsága összesen 54 százalékról 16 százalékpontot esett – hangsúlyozta Závecz Tibor.

 

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.