Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-02-26 14:38:00

A brit kormány zárolná a diktátor pénzét

Vagyonfelkutató akciócsoport keresi Kadhafi milliárdjait Londonban

Milliárdokat menekített Londonba az utóbbi napokban Kadhafi líbiai vezető - írta citybeli forrásokat idézve a szombati The Times. Informácók szerint Kadhafinak összesen több mint 30 milliárd dollár ingó vagyona van Londonban.

A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint Kadhafi a múlt héten összesen 3 milliárd fontnak (960 milliárd forintnak) megfelelő összeget helyezett el egy londoni magánvagyon-kezelő alapnál.
Az ügyletet egy svájci székhelyű közvetítő bonyolította le. A meg nem nevezett közvetítő először egy "jól ismert" citybeli brókercéget keresett meg a vagyon befektetése céljából. A társaság vezérigazgatója azonban - ugyancsak név nélkül nyilatkozva - elmondta a Timesnak: amikor kiderült számára, hogy ki a pénz tényleges tulajdonosa, azt javasolta a közvetítőnek, hogy "vigye máshova ezt az üzletet".

A lap szerint a közvetítő így is tett, és végül a leggazdagabb londoni városrész, a Mayfair vagyonos ügyfeleire szakosodott egyik magánvagyon-alapban helyezte el Kadhafi milliárdjait.
Nem bizonyos azonban, hogy London megfelelő célpont a líbiai vezető számára vagyona kimenekítéséhez, a Times szerint ugyanis a brit pénzügyminisztérium egyre nagyobb erőkkel keresi a líbiai vezető londoni értékeit, amelyeket a brit kormány zárolni kíván.

A lap úgy tudja, hogy a keresést a minisztériumon belül létrehozott vagyonfelkutató munkacsoport irányítja. Ezt a munkacsoportot 2007 októberében hozták létre; feladatai közé tartozik, hogy brit részről érvényt szerezzen a nemzetközi pénzügyi szankcióknak.
Egy másik tekintélyes brit konzervatív lap, a The Daily Telegraph a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tömegével kiszivárogtató WikiLeaks portálra hivatkozva a minap azt írta, hogy Kadhafinak összesen több mint 30 milliárd dollár ingó vagyona van Londonban.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali liberális brit napilap szombati értesülése szerint brit kormányilletékesek közvetlen kapcsolatot létesítettek a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztviselőivel, közölve velük, hogy vagy hátat fordítanak Kadhafinak, vagy emberiesség elleni bűncselekmények vádjával bíróság elé állítják őket, a líbiai vezetővel együtt. Ennek lehetőségére a brit kormány már hivatalosan is utalást tett.

William Hague külügyminiszter a héten a BBC rádióban kijelentette: a líbiai rezsim "súlyos bűncselekményeket" követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány "keresni fogja a módját" a felelősök elszámoltatásának. "Jól teszik, ha ezt észben tartják, mielőtt újabb hasonló akciókra adnak parancsot" - tette hozzá.

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.