Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-03 21:00:00

Dilma elnök a „tiszta kéz” politikájának hiteles képviselője

Útilaput kaptak a korrupt miniszterek

A brazil Dilma Rousseff nem kért a politikai sakkfigura szerepéből, inkább maga vette kezébe a bábukat.

Kevesen várták azt, hogy Dilma Rousseff, Brazília első női elnöke valaha is képes lesz kilépni elődje és politikai mentora, a népszerű Luiz Inacio Lula da Silva elnök árnyékából. A Forbes által a világ harmadik legbefolyásosabb nőjének választott Dilma – Brazíliában még az elnököt is keresztnevén vagy becenevén szokás szólítani – azonban a 2011-es beiktatása óta eltelt egy év során mindvégig erős és határozott vezetőnek bizonyult.

Vezetői képességeit a népszerűségi mutatói alapján a választók is elismerik, hiszen egy felmérés szerint az összes megkérdezett 72 százaléka tartja megfelelőnek teljesítményét, sőt, a válaszadók 56 százaléka szerint kifejezetten „kiválóan” vagy „jól” végzi a dolgát. Külön figyelemre méltó, hogy ezek a mutatók még annál is jobbak, mellyel annak idején elődje, a szakszervezeti vezetőből lett Lula büszkélkedhetett.


Kisöpörte a kormányzatból a korrupt minisztereket

Ez a szilárd támogatottság annál is nagyobb politikai teljesítmény, mivel a nagypolitikában tapasztalatlan Dilma kizárólag annak köszönheti hatalmát, hogy Lula nyolc elnöki évét követően az alkotmány értelmében már nem jelöltethette magát újra, ezért kénytelen volt egy bizalmasát indítani. A választók 2010 októberében tulajdonképpen Lula elnöknek szavaztak bizalmat, Dilmával kapcsolatban a közvéleménynek nem voltak túl magas elvárásai. Jelenlegi népszerűségét ezért kizárólag saját munkája során megcsillantott váratlan vezetői kvalitásainak köszönheti.

Sok választónak szimpatikus Dilma elszánt, mégis visszafogott stílusa, különösen, ha azt összevetjük Lula elnök harsány, sőt, már-már nárcisztikus gesztusaival. Ráadásul a stílusbeli különbség a tettekben is megmutatkozik, mivel Dilma az elmúlt egy évben drákói szigorral csapott le a Lula által elnézően kezelt korrupt politikusokra. Kormányának 39 minisztere közül már hatnak is útilaput kötött a talpára, miután nevük korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban merült fel. Az, hogy korrupcióval vádolnak hivatalnokokat és politikusokat, nem számít újdonságnak Brazíliában. Az már viszont igen, hogy a gyanúba keveredett politikusokat sorban ki is rúgják.

Dilma elnök a „tiszta kéz” politikájának hiteles képviseltén túl a politikai árkok betemetésében is meglepő eredményeket ért el. Az egykori gerillának sikerült konszolidálnia saját munkáspártjának (Partido Popular – PP) ellentéteit a jobboldal olyan prominens figuráival, mint az egykori elnök, Fernando Henrique Cardoso, akit Lula elmulasztott olyan tisztelettel kezelni, mint ahogy az például a komoly elnöki hagyományokkal rendelkező Egyesült Államokra jellemző. A jobboldalnak tett mérsékelt hangvételű gesztusok a pártszavazókon túl is sok szimpatizánst hoztak Dilmának.


Olajjal fűtené a gazdaságot

A mára a világ ötödik legnagyobbjának számító brazil gazdaság által biztosított széles mozgástérben manőverező bolgár származású politikusnak Paulo Sotero, a BBC elemzője szerint 2012-ben kell először szembenéznie igazán komoly kihívásokkal. Az első aggodalomra okot adó jelenség az eddig szárnyaló brazil gazdaság lefékeződése: 2011 végére a 2010 novemberi 7,5-ről 3 százalék alá csökkent a növekedés, és a decemberi infláció – bár némileg csökkenő tendenciát mutatott – is meghaladta a Központi Bank által kívánatosnak tartott 4,5 százalékot. Csökkentek a külföldi befektetések is: előrejelzések szerint az idei 60 milliárd dollár helyett 2012-ben már csak 50 milliárd dollár tőke fog érkezni az országba.

A legfontosabb piacok, az Európai Unió és az Egyesült Államok makacs válsága csökkenti az exportbevételeket, melyet tovább farag a megerősödött brazil valuta, a real is. De a gazdaságot nem csak a nemzetközi válság miatt fenyegeti veszély: a brazil vállalkozások versenyképessége még mindig elmarad nemzetközi versenytársaitól. Ráadásul a kormányzat saját szigorú fiskális politikájának tesz keresztbe azzal a – társadalmi integráció szempontjából egyébként valóban fontos – lépéssel, mellyel 14,5 százalékkal emeli meg a minimálbért a jelenlegi, mintegy 300 dollárnak megfelelő szintről.

De a növekedési pálya ellaposodása mellett azért Brazíliának bőven van még oka az optimizmusra. 2007 óta ugyanis az ország kontinentális talapzatánál elképesztően gazdag olajmezőket tártak fel, melyekből a saját energiaszükségleteken felül bőven jut majd exportra is. A több tízmilliárd hordónyi olaj hamarosan megkezdődő kitermelése a jövőben várhatóan jelentősen javítani fogja a 2011 végére drámaian, 28 milliárd dollárról 5 milliárd dollárra eső kereskedelmi mérleget. A hirtelen támadt bevétel elosztása azonban nem lesz egyszerű, márpedig a kormányzat eltökélt abban, hogy az ország mind a 26 szövetségi államát részesítse a tengeri olajbevételekből.


Nemzetközi vizek, hazai erdők

Az elemzők a külpolitikában várták a legtöbb bukdácsolást Dilma Roussefftől, aki azonban pragmatikus és nyugodt megközelítésével képes volt egyensúlyozni a diplomáciai tapasztalatlanságából fakadó hiányosságokat. Korábban a Lula által képviselt ideologikus baloldali külpolitika a maga Castro- és Chavez-barátságával nem nyerte el az Egyesült Államok tetszését, de Barack Obama tavaly márciusi látogatása már azt jelezte, hogy az USA támogatja Dilma gyakorlatiasságát és nyitottságát. De az elnök asszony a másik globális nagyhatalommal, Kínával is kiváló kapcsolatokat tart fent, áprilisi látogatásán rögtön nyélbe is ütött egy egymilliárd dollár értékű gazdasági megállapodást.

Az ország nemzetközi tekintélyét növelheti majd a 2014-es futball-világbajnokság és a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia is, de egyelőre ezek az események csak politikai vitákat kavarnak. Jelenleg a világbajnokságra tervezett infrastrukturális beruházások – így a riói metróépítések vagy a Maracana-stadion felújítása – akadoznak, a rendőrség pedig még mindig a drogkartellek által megszállva tartott favellák megtisztításával van elfoglalva.

Ráadásul az éghajlatváltozás következményeitől egyre jobban tartó globális közvélemény fokozott figyelemmel követi az üstökösszerű brazil fejlődés egyik árnyoldalát, az esőerdők kíméletlen pusztulását is. A Dilma által is támogatott új erdőgazdálkodási törvény kritikusai szerint lazítani fog a szigorú fakitermelési szabályokon, tovább pusztítva a „Föld tüdejének” tartott Amazonas-menti esőerdőt. A távolabbi brazil kormányzóságokat amúgy is markukban tartják a fakitermelő konszernek, a környezetvédőket néhány államban nem jogi úton, hanem gépfegyverekkel térítik jobb belátásra. A sport és a környezetvédelem frontján tehát egyelőre nemzetközi szinten nem sikerült Dilmának bizonyítania.

 

E. V. (forrás: BBC)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.