Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-12 13:03:00

Eltört a transz-alaszkai csővezeték, korlátozásokat rendeltek el

Újra százdolláros olajár fenyeget

Szivárgás miatt leállították a világ egyik legnagyobb kapacitású kőolajszállító hálózatát, a Trans Alaska Pipeline-t. Elemzők, az üzemzavar következményeként, akár 100 dolláros hordónkénti árat is előrejeleznek.

Csaknem teljesen le kellett állniuk az észak-alaszkai olajkitermelő cégeknek az úgynevezett Északi lejtő térségében, mert szivárgást észleltek a Trans Alaska Pipeline rendszerében. Michelle Egan, az olajszállításért felelős Aleyeska Pipeline Service Company szóvivője elmondta: egy szivattyútelepen történt üzemzavar miatt vasárnapra jelentős szivárgást észleltek, így a hibaelhárításig a kontinens ezen a hálózaton keresztül nem kap elegendő mennyiségű kőolajat.

Mindez nem csupán amerikai belügy, hiszen az olajnagyhatalom belföldi termelésének 9 százalékát ez az 1280 kilométer hosszú ágazat biztosítja, ez a kisesé így közvetlen hatással lesz a következő hetek olajár-mozgásaira. A szóvivő szerint a hibát hamarosan helyreállítják, a természetben okozott kár minimális, ennek ellenére felszólították a kitermelő cégeket, hogy 95 százalékkal csökkentsék kapacitásukat.

Nemzetközi elemzők az utóbbi évek olajár-drágulásának egyik számottevő okaként tartják számon, hogy a Trans Alaska Pipeline hálózatán két évtizeden belül napi 2 millió hordóról 630 ezerre esett vissza a kitermelt nyersolaj mennyisége. Az újabb bizonytalanság eredményeképp nem elképzelhetetlen a 100 dolláros hordónkénti ár, ami néhány hónapon belül katasztrofális drágulást eredményezhet a finomított termékek piacán. A káresemény hatására a könnyebb, kis kéntartalmú WTI nyersolaj (benzin készítésére alkalmasabb alapanyag) tőzsdei jegyzési indexe nagyot ugrott, jelezve: további olajár drágulásra lehet számítani.

N.T.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.