Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-05 20:00:00

Sokan attól félnek, hogy a kormány kihasználja őket

Ujjlenyomat alapján etetik a szegény indiaiakat

Ujjlenyomat alapján vásárolhatnak kedvezményes árú élelmiszereket az egyik indiai nyomornegyedben az emberek.

Az indiai Chandigarh város nyomornegyedében tömött sorokban állnak sorba a szegények, készen arra, hogy rizzsel, búzával és cukorral töltsék meg bevásárló táskáikat. Ha elérik a meghatározott fejadagot, akkor a boltos a fényképpel ellátott azonosító-kártyájuk mellé az ujjlenyomatukat is kéri.


Intelligens rendszer a nyomornegyedben

Az állami tulajdonú boltban egy hitelkártya–azonosító géphez hasonló ujjlenyomat–rögzítő masinát üzemeltek be a hatóságok. Az intelligens (biometrikus) kártyák bevezetése mellett a kormány így próbálja kiküszöbölni a visszaéléseket.


Hosszú sorok kígyóznak a szegénynegyedben
Fotó: bbc.co.uk

Indiában a szegénységi küszöb alatt élők illetve az alacsony jövedelműek vehetik igénybe az állam által alacsony áron kínált alapvető élelmiszereket: a cukrot, a rizst és a búzát erősen támogatott áron vehetik meg a legszegényebbek a Fair Price boltokban. Az ország jó részén a családok papír alapú könyvet kapnak, amelybe bekerül a vásárolt élemiszer mennyisége. Chandigarh városban a biometrikus kártyák mellett döntöttek, eddig – úgy tűnik – sikerrel. A hitelkártya-méretű biometrikus intelligens kártyák 64KB-os mikrochipet tartalmaznak, amely tárolja a családfő és másik két meghatalmazott személy ujjlenyomatait, a fényképet és egyéb személyes adatokat. A kártya egyebek mellett rögzíti még a vásárlások számát és összegét is.

A hatóságok abban bíznak, hogy az új rendszerrel kiküszöbölhetik a csalásokat és ezáltal az élelmiszerek a valódi rászorultakhoz kerülnek. A régi, papír alapú rendszer ezt nem tette lehetővé. A lakosság kezdi megszokni a kártyát, de sokan vannak még, akik nem értik a lényegét. Ők főként olyan környezetben élnek, ahol még nem vetette meg lábát a technológia. Eddig 5.000 regisztrált kártyafelhasználó van, de a hatóság tervei szerint szeptemberig már 200.000 család kerül be a rendszerbe.

Surendra M Bhanot, Chandigarh városának Fogyasztók Szövetségének elnöke szerint sokan attól félnek, hogy a kormány más célokra is felhasználja majd a rögzített adatokat. Úgy véli, sikerül majd elfogadtatni az emberekkel az igen hatékonynak bizonyuló rendszert.

 

–mi, BBC –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.