Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-02 12:15:00

Nem csitulnak az indulatok Belfastban

Újabb véres összecsapás katolikusok és protestánsok között

Zavargás tört ki a Belfast keleti részében, a hatóság szerint összehangolt eseménysorozatról lehet szó. Hat rendőr sérült meg, két napja nem csitulnak az indulatok.

A Belfast keleti részén rendezett „mini tizenkettedik” felvonuláson péntek este újabb konfliktus robbant ki a Castlereagh és Albertbridge utcákban. A rendőrség közlése szerint nem történt komolyabb rendbontás, bár a hírek nem erről tanúskodnak. (Erőszakos összecsapások Belfastban)


Egy rendőr életveszélyben

A konfliktus kezdetén a rendőrség azonnal a helyszínre sietett, hogy megakadályozzák a nacionalisták és a lojalisták kis csoportjának összecsapását, közel a Short Strand-i negyed katolikus enklávéjához. Nagyobb tömeg gyűlt össze a két utcában, és a PSNI egy Land Roverrel barikádozta el magát.


Véget nem érő történet Kelet-Belfastban

A rendbontók autókat rongáltak meg és rakétákkal lövöldöztek. A rendőrök műanyag lövedékekkel és vízágyúkkal próbálták megfékezni a dühödt tömeget. A lojalisták kövekkel és palackokkal dobálták meg a rend őreit, akik vízágyúval válaszoltak a provokációra. A közlemény szerint ezúttal nem fajult el annyira helyzet, mint a közelmúlban, amikor egy fotóst lábon lőttek, hárman pedig égési sérüléseket szereztek. A rendőrség szerint most már lenyugodtak a kedélyek, és rend van az utcákon. A hírek szerint viszont az egyik rendőr életveszélyes állapotba került. 

– A béke fenntartásának érdekében állandó rendőri jelenlétre van szükség a negyedben – mondta Marc Simpson, a BBC tudósítója. Két héttel ezelőtt molotov-koktélokat és egyébb pirotchnikai eszközöket dobtak a rend őreire a tüntetők. Két hete az elmúlt évtized talán legvéresebb összecsapására került sor Kelet-Belfastban: akkor szétlőtték egy fotós lábát és több lövés is eldördült az összecsapásokban.

Észak-Írország első minisztere, Peter Robinson ígéretet tett arra, hogy személyesen tesz majd lépéseket a kelet-belfasti választókerület békéjének érdekében. Short Strand-on, Belfast többségében katolikusok által lakott negyedében, többször robbant ki vallási konfliktus a protestánsok és katolikus között.

 

mi, bbc.co.uk

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.