Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-21 08:10:00

Hadjáratot indított az iráni kormány a nem-muszlimok ellen?

Tovább gyötri Irán a bahái közösséget

Az iráni kormány továbbra is üldözi a baháiokat, amely a legnagyobb nem-muszlim vallási közösség az országban.

Az iráni állami média a közelmúltban olyan vallási jellegű letartóztatásokról adott hírt, amelyek  a bahá’í (bahái) városokban, azaz Teheránban, Iszfahánban, Shirazban és Mashhadban történtek. A letartóztatott emberek számát nem lehet pontosan tudni. Az iráni kormány szócsöveként funkcionáló állami televíziók és rádiók szerint a bahá’í közösség olyan „nemzetközi korrupciós hálózathoz” tartozik, amely propagálja a liberalizmust, a homoszexualitást és ezt minden áron meg kell akadályozni.


Sárba tiporva

A vallási közösség siralmas emberi jogi helyzetét jelzi az a tény is, 20 hónapnyi vádemelés nélküli fogvatartás után 2010. június 14-én 20 év börtönbüntetésre ítélték a bahá’í közösség hét vezetőjét. A nemzetközi nyomás hatására tavaly szeptemberben úgy tűnt, hogy 10 évre redukálják a büntetésüket, de idén áprilisban újra kihirdették a 20 évet. A bahá’í üldözés az iszlám forradalom után években kezdődött, akkor mintegy 200 embert végeztek ki, nem kímélve az ország vezetésében részt vevő embereket sem.


A két női vezetőt egy sokkal szigorúbb börtönbe helyezték át idén májusban.
Fotó innen

Az iráni bahá’íoknak a társadalom fellendítése a cél, nem a kormány ellen „szerveződnek”. Augusztus elején az iráni hatóságok állítólag nem engedélyeztek egy bahá’í hagyományok szerinti temetést, és arra kötelezték a családot, hogy tartsák be a muszlim hagyományokat. Ez tiszteletlenségről tanúskodik, és alátámasztja azt a tényt is, hogy ily módon szentségtelenítik meg az állami szervek bahá'í temetőket, nem beszélve a gyászoló hozzátartozók érzelmeiről.

A bahá'í vallási csoport mellett a keresztények, a gonabadi dervisek, az ellenzéki síita papok vannak kitéve az irániüldöztetésnek. Victoria Nuland, Amerika külügyi szóvivője a közelmúltban aggodalmának adott hangot. Az amerikai külügyminisztérium álláspontja szerint Irán vezetői álszent módon állítják, hogy fontos a tolerancia, ugyanakkor a hitük miatt zaklatnak, kínoznak és zárnak börtönökbe embereket. Nuland hangsúlyozta: az Egyesült Államok arra szólítja fel az iráni kormányt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat és védje meg állampolgárait.

 

– mi (forrás: Voice of America News)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.