Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-29 22:00:00

A milliárdos kommunikációs birodalmat sokan támadják Brazíliában

Totális média bojkottot hirdet a tévés prédikátor

Edir Macedo Dél-Amerika legnagyobb hatású tele-evangélistája, milliárdos prédikátor és médiamogul, aki a világ egyik leggyorsabban növekvő és legvitatottabb pünkösdi egyházának élén áll.

De annak ellenére, hogy Brazília legnagyobb kommunikációs birodalma felett rendelkezik, Edir Macedo püspök arra biztatja a követőit, hogy csatlakozzanak az általa meghirdetett totális média bojkotthoz: ne nézzenek tévét, ne hallgassanak rádiót és ne internetezzenek. Bírálói szerint így akarja elzárni híveit a mozgalmát bíráló hangoktól.

– A böjt során mindenfajta világi információt megvonunk magunktól: TV-t, internetet, nyomtatott sajtót, rádiót. Mindent, ami nem Istentől való – írja Macedo, aki az Isten Királysága Egyetemes Egyházának feje. Twitter- és Facebook-használó követőit felkérte, hogy lépjenek ki az oldalakról.

A Gospel+ keresztény portál megjegyezte, hogy Macedo korábban már kétszer felkérte követőit erre a fajta böjtre. Mindkét alkalom egybeesett az Egyetemes Egyházzal kapcsolatos negatív kritikák megjelenésével, amik széles körben elterjedtek a brazil médiában. Ebben a hónapban az Egyetemes Egyházat támadás érte, miután egy 9 éves fiút élő egyenes adásban arra kényszerítettek, hogy eladja játékait. Mialatt a kisfiú édesanyja ördögűzésnek lett alávetve, a fiú elmondta a prédikátornak, hogy reméli, ha eladja a játékait, és a bevételt felajánlja az egyháznak, akkor a szülei nem fognak többé veszekedni.


Edir Macedo ördögöt űz
 

– Augusztus első 3 hetében egy valóságos spirituális tisztulást fogunk végrehajtani, mely alatt minden hívő tartózkodik mindenfajta médiától és szórakozástól, a világ összes szennyétől - írta Mecado. Számos kritikusa úgy gondolja, hogy miközben ez a böjt megakadályozza a templombajárókat, hogy a a brazil Globo médiaóriás által bemutatott szaftos szappanoperákat kövessék, azért az meg lesz nekik engedve, hogy a rivális, egyébként Macedo tulajdonában lévő Record hálózat programjait behangolják. A követők emellett a böjt alatt hozzáférhetnek majd Macedo weboldalaihoz, rádióállomásaihoz, lemezefelvételeihez és az egyház haviapjához, a Folha Universal-hoz.

Macedo egyházát 1977-ben Rio de Janeiro-ban alapította, és azóta elképesztő sebességgel növekszik. Ma már 8 millió követője van világszerte, vannak templomaik Afrikában, Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban. A brazíl hatóságok állítják, hogy Macedo püspök vagyona legalább 2 milliárd dollár. Ebben a hónapban az Egyesült Királyságban nyitották meg legújabb templomukat, Leicester egyik korábban moziként üzemelő épületében. Az Isten Királysága Egyetemes Egyház a homoszexuálisokhoz való ellenséges hozzáállása miatt vált Brazília egyik legvitatottabb egyházává.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.