Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-27 10:04:00

Az EU-elnök Magyarország tiszteletben tartja a bolíviai jogrendszert

Tóásó-ügy: felrobbantottak egy oknyomozó újságírót

Holtan találtak egy bolíviai újságírót, aki a Rózsa-Flores ügy megsemmisített bizonyítékai után nyomozott. A riporter az egyik bolíviai hírügynökség vezetője volt. Fejlemények a Tóásó-ügyben.

Holtan találták egy újságíróját La Pazban. A 16 éves újságírói karriert befutó riporter kollégái döbbenten állnak a történtek előtt. Munkatársuk, Dávid Niño de Guzman április19-én tűnt el, akit két nappal később, holtan találták meg La Paz egyik utcáján. Az újságíró minden kétséget kizáróan robbantásos merénylet áldozata lett. A rendőrség tájékoztatása szerint a területen élők a kora reggeli órákban robbanást hallottak az áldozat eltűnésének másnapján. A meggyilkolt újságíró az Agencia de Noticias Fides (ANF), Bolívia legrégebbi és legfontosabb hírügynökségének vezetője volt.

Bolíviai újságírók azt sürgetik, hogy a nyomozók ne zárják ki annak lehetőségét, hogy az újságíró a munkája kapcsán vált merénylet áldozatává, hiszen munkatársuk éppen a Rózsa-Flores ügy kapcsán végzett nyomozást, az ügy megsemmisített bizonyítékai után kutatott. Hangsúlyozzák ennek a szörnyű bűncselekménynek a felelőseit mihamarabb meg kell találni és bíróság elé állítani.


Tóásó-per: lemondott az ügyész, de marad a helyén

A szűnni nem akaró „fenyegetések és rágalmazások” miatt benyújtotta lemondását a Tóásó Előd és társai „terrorista” perben több mint két éve vezető ügyész. Marcelo Soza a személye és családja elleni fenyegetések miatt adta be felmondását. A bolíviai szövetségi főügyészhez intézett levelében Soza úgy fogalmaz: a perben érintett vádlottak és védőik, valamint egyes politikusok részéről kezdettől fogva fenyegetéseknek és rágalmazásoknak volt kitéve nemcsak ő, de a családja is. Noha az ügyész benyújtotta lemondását, a bolíviai főügyész nem fogadta el a vezető ügyész kiválását az eljárásból, és utasította, hogy folytassa feladata ellátását.

„Amíg Marcelo Soza a minisztérium alkalmazottja...nem saját akaratának, hanem a törvénynek van alárendelve” - jelentette ki Mario Uribe újságírók előtt kedden, és hozzátette, hogy az ügyész a főügyészség „teljes bizalmát élvezi”. Soza hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy meg akar válni az ügytől, aminek az az előzménye, hogy a bíróság perre vitelre alkalmatlannak minősítette az ő irányítása alatt összegyűjtött bizonyítékokat.

Az ügyész egyébként még lemondásának beadása előtt benyújtotta a vádiratot, az ügy május 16-án vádemelési tárgyalással folytatódik La Pazban.
 

Tóásó Előd az egyetlen magyar túlélője annak a kommandós támadásnak, amellyel 2009. április 16-án felszámolták a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo által vezetett csoportot. A támadásban Rózsa-Floresen kívül a kommandósok agyonlőtték az ír Martin Dwyert és a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot, Tóásót és a horvát Mario Tadicot pedig foglyul ejtették. A nyomozást kezdetektől vezető ügyész szerint e feljelentések, vádak és rágalmak azt a benyomást próbálják kelteni a lakosság körében, hogy a „terrorista ügy” nem létezett, azt csupán Evo Morales elnök kormánya kreálta politikai ellenfelei megsemmisítése érdekében.


A Külügyminisztérium egyelőre csak keresi az együttműködés lehetőségét

Tóásó Előd ügyével kapcsolatosan szerkesztőségünk levélben kereste meg a Külügyminisztériumot arról érdeklődve, mit tesz a magyar külügy az ügyben, valamint, kihasználja-e Magyarország az Európai Uniós elnökség miatti erősebb nemzetközi súlyát. A minisztérium szűkszavú válaszában rámutatott, hogy a külügy az eseményeket első perctől kezdve figyelemmel kíséri, valamint hangsúlyozta, hazánk elítél bárminemű terrorista cselekményt, és tiszteletben tartja Bolívia szuverén jogát arra, hogy a területén bűncselekményt elkövető külföldi személyek ellen büntetőeljárást folytasson le.

Ugyanakkor a minisztérium szerint Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a bajba jutott magyar állampolgár emberi jogai semmilyen formában ne sérüljenek, és büntetőjogi felelősségre vonására ésszerű időben, politikai befolyástól mentes, tisztességes eljárásban, a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségekkel összhangban kerüljön sor.

Mint ismert az Európai Unió 2007 és 2013 között 250 millió értékű fejlesztési támogatást nyújt Bolíviának. Mindennapi kérdésére, miszerint próbálja-e pillanatnyi diplomáciai, nemzetközi súlyát valamiképpen latba vetni a magyar elnökség a külügyminisztérium levelében úgy fogalmazott: az európai partnereinkkel folytatott tárgyalásainkon visszatérően felmerül a 2009-es bolíviai kommandós akció, és keresik a további együttműködés lehetőségeit az esetleges közös lépések megtétele érdekében.  

Lukács Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa Bolíviában tett látogatása után arról számolt be, hogy Tóásó Elődöt és 22 vádlott-társát embertelen körülmények között tartják fogva Cochabambában. Lukács Csaba, aki egyben a Magyar Nemzet tudosítója is elmondta: volt olyan vádlott, akit hordágyon hoztak a tárgyalóterembe, de a néhány más vádlottnál is lehetett látni, hogy komoly ápolói kísérettel érkezett, mert olyan rossz egészségügyi állapotban van.


(eju.tv, mti, mindennnapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.