Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-10 09:00:00

A vallomással aláírta saját halálos ítéletét

Tényleg kivégzik?

Az ítélet szerint Amir Mirzai Hekmatinak azért kell meghalnia, mert „egy idegen nemzettel működött együtt, a CIA tagja volt, és Iránt a terrorizmussal akarta befeketíteni”, adta hírül a Fars hírügynökség.

A 28 éves, családjával Amerikában élő Hekmati a nagyszüleit látogatta meg Iránban. A halálos ítélet időzítése is figyelemre méltó, ugyanis az Irán és a Nyugat közötti feszültség az országban zajló atomprogram miatt szinte kézzelfogható.


Koholt vádak?

Ali Khomeini ajatollah, Irán legfőbb vezetője hétfőn azt nyilatkozta, hogy „a Nyugat által kiszabott szankciók semmilyen hatással nem lesznek nemzetünkre". Az állami televízióban sugárzott beszédében kiemelte, Irán tudja, hogy mit miért tesz, és továbbra is ezen az úton fog haladni. Irán álláspontja szerint Hekmati afganisztáni és iraki amerikai katonai bázisokon kapott kiképzést, mielőtt Iránba vezényelték volna kémkedni.

A férfi tárgyalása alig két hétig tartott. A „jól értesült” iráni források szerint a férfi decemberben ékezett az országba Dubajból, és az volt a feladata, hogy beépüljön az iráni biztonsági-, illetve titkosszolgálatokba. A vádak szerint a CIA-nak, illetve a Pentagonnak szivárogtatott ki információkat. Az iráni jogszabályok szerint a kémkedés és állami titkok kiadása halálos bűnnek számít.

Hekmati az állami televízióban december 18-án beismerte, hogy kapcsolatban áll az amerikai hírszerzési ügynökséggel (CIA), és hogy valóban információkat kellett gyűjtenie a közel-keleti országról, de mint vallomásában elmondta: nem akart országának ártani. Hogy kényszer hatására vagy önszántából tett-e vallomást, egyelőre nem lehet tudni, és vélhetően soha nem derül ki az igazság. A vallomással aláírta saját halálos ítéletét, az ügyét tárgyaló bíró is szitokszavakkal illette Hekmatit, Isten és az iszlám ellenségének kiáltotta ki.

A férfi vallomásának ellentmond, hogy az amerikai hatóságok tagadnak, szerintük hamis vádak alapján ítélték el a férfit, sőt Hekmati családja állítja: semmilyen kémkedésről nem volt szó, csupán családlátogatásra érkezett Iránba a férfi. Hekmati vélhetően fellebbezést nyújt be az iráni Legfelsőbb Bírósághoz, de nehéz megjósolni, hogy mi lesz a férfi további sorsa. Ha valóban kivégzik az amerikai útlevéllel rendelkező Hekmatit, akkor ez óriási vihart kavar az amúgy sem békés együttműködéséről ismert Irán és a Nyugat között.

 

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.