Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-24 12:53:00

Egy viaduktról zuhant a mélybe a vonat

Szupervonatok ütköztek Kínában

Szombat este Kínában Vencsou városa közelében két vonat ütközött össze. Több vasúti kocsi zuhant a mélybe a viaduktról.

Szuperexpresszek ütköztek és vasúti kocsik siklottak ki, zuhantak le egy viaduktról - jelentette Csöcsiang tartomány illetékeseinek tájékoztatása alapján a kínai média vasárnap. Legkevesebb 35 halottja és mintegy 210 sérültje van már a kelet-kínai vasúti szerencsétlenségnek.


A szombaton este Vencsou városa közelében történt baleset áldozatai közül a hatóságok eddig 19-et azonosítottak, a halottak között két külföldi is van. A baleset körülményeiről eddig annyit állapítottak meg, hogy a Hangcsou és Fucsou között közlekedő D3115-ös számú szerelvény állítólag villámcsapás következtében megállásra kényszerült a nyílt pályán, s hátulról belerohant egy másik vonat, amely Pekingből tartott Fucsouba. Az utóbbi vonat első két kocsija egymásra torlódott, a viaduktról lefordult, a mélybe zuhant. A megállásra kényszerült jármű utolsó két kocsija ugyancsak kisiklott. Korábbi jelentésekben két lezuhant kocsiról volt szó, az újabbakban már négyről.


A nagy sebességgel haladó vonat fekete dobozát megtalálták, a vizsgálat, a mentés Csang Tö-csiang miniszterelnök-helyettes helyszíni irányításával folyik. A kínai központi televízió beszámolója szerint többen úgy menekültek meg, hogy betörték a vonat ablaküvegét és közel 20 méteres magasságból kiugrottak. Az egyik vasúti kocsi majdnem függőleges helyzetben állt meg. Az utasok elmondták, hogy a járatuk már több mint húsz perce állt, s a vonatkísérő közölte velük, hogy villámcsapás miatt nincs áramellátás. Később lassan újra indult, majd érezték, hogy erősen rázkódni kezd a szerelvény és a kocsi sötétségbe borul.

Több mint 600 tűzoltó és mentőalakulat igyekszik a roncsokat szétvágni; emberek, túlélők után kutatnak. Közben a vasúti pályát is szabaddá teszik és javítják. Az érintett vonalon egyelőre 58 vonat közlekedését függesztették fel. Az első szerelvényen a baleset időpontjában több mint 900-an utaztak, míg a másodikon több mint 500 utas tartózkodott.

A magyar nagykövetség konzuli részlege nem kapott értesítést arról, hogy magyar állampolgár lenne az áldozatok között. Egy család kereste a térségben járó és a telefonhívásra nem válaszoló hozzátartozóját Magyarországról, kért segítséget a nagykövetségtől, szerencsére sikerült megtalálni az illetőt.

 

mti.hu

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.