Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-08 16:30:00

Jerzy Buzek elsőként élt a Lisszaboni Szerződés nyújtotta lehetőséggel

Szolidaritást Görögországnak

Görögország iránti szolidaritásra buzdított az Európai Parlament elnöke pénteken Bécsben az osztrák parlamentben, amely az elmúlt napokban a görög mentőcsomag körüli élénk viták színhelye volt.

„Azért mentjük meg Görögországot, hogy magunkat is megmentsük” – fogalmazott egy sajtótájékoztatón Jerzy Buzek. Az egyik tagállam gazdaságának összeomlása minden tagállam reálgazdaságát befolyásolná – fejtette ki.

A lengyel politikus hangsúlyozta, fontos a szolidaritás és a felelősségvállalás az unión belül, politikai pártállásra való tekintet nélkül. A törvényhozás előtt tartott beszédében közvetlenül az osztrák lakossághoz is üzenetet intézett. „Megmentjük a görögöket, mert titeket akarunk megmenteni” – fogalmazott.

Buzek az európai uniós ügyek bizottsága nyilvános ülésén vett részt. Ő volt az első európai parlamenti politikus, aki élt a Lisszaboni Szerződéssel létrejött lehetőséggel, hogy felszólaljon az osztrák parlamentben. Érvelt a tagállamok költségvetési politikájának koordinálása mellett is. Az államok szuverenitását tiszteletben kell tartani, de ki kell használni a koordinációval elérhető „szinergiákat” is – mondta. „Több információ – több lehetőség” – tette hozzá.


Ellentétek a Tisztelt Házban

Az osztrák kormánypártok támogatták, egy felmérés szerint azonban az osztrák lakosság többsége nem helyesli, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei a múlt héten újabb, 12 milliárd eurós hitelrészletet hagytak jóvá az adósságválsággal küzdő Görögország javára.
A parlamentben az elmúlt napokban az ellenzéki pártok többször is élesen bírálták az Európai Unió görög mentőcsomagját.

Az euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint a mentőcsomag „tűzoltóautó víz nélkül”, a problémát az oldaná meg, ha a gazdaságilag gyenge országok levethetnék az euróövezet „kényszerzubbonyát”. A Zöldek a segítségnyújtás egy másik formáját pártolnák, egyfajta új Marshall-tervet. A kis Szövetség Ausztriáért (BZÖ) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Maria Fekter belügyminiszter ellen, ehhez azonban csak az FPÖ támogatását sikerült megnyernie, és így az indítvány megbukott.

Sztávrosz Lambrinidisz görög külügyminiszter csütörtökön Bécsben a privatizációs programban való részvételre buzdította az osztrák nagyvállalatokat. Kijelentette, a kormány elkötelezett a reformprogram végrehajtása mellett. „Egyetlen Görögországban befektetett osztrák euró sem fog elveszni” – jelentette ki.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.