Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-11 22:00:00

11 szerzetes választotta a tüzet Kína elnyomó politikája miatt

Sorban gyújtják fel önmagukat a papok

A dalai láma utódjaként számon tartott vallási vezető arra szólítja a Kínában élő tibetieket, hogy próbáljanak más módszerekkel nyomást gyakorolni a pekingi politikára.

A karmapa láma – az egyik legrangosabb tibeti vallási vezető – felszólította a Kínában élő tibetieket, hogy fejezzék be önfeláldozó akcióikat, és más módszerekkel demonstráljanak Peking politikája ellen. Idén már tizenegy jelenlegi és volt szerzetes és szerzetesnő gyújtotta fel magát Kína délnyugati Szecsuan tartományában.


Kulturális tömeggyilkosságok

A 25 éves karmapa lámát sokan a dalai láma, a száműzetésben élő tibetiek spirituális vezetője lehetséges utódjaként tartják számon. Mindketten mély megrendülésüket fejezték ki a halálesetek miatt, és a kínai politikát teszik felelőssé az önfelgyújtásokért. De a dalai láma „kulturális tömeggyilkossággal” is megvádolta Kínát, és nem kérte a tibetieket arra, hogy hagyjanak fel az ilyen akciókkal.

A karmapa láma magasztalta az áldozatok bátorságát és tiszta indítékait, és elmondta, hogy minden egyes eset fájdalommal töltötte el a szívét. „Elnyomás alatt és igazságtalanságban élnek…, e kétségbeesett cselekedetekkel kiáltanak a rendszer ellen” – nyilatkozta. Hozzátette azonban, hogy arra kéri a tibetieket, hogy „őrizzék meg az életüket, keressenek más, konstruktívabb megoldásokat a tibeti ügyért való harcban… A helyzet elviselhetetlenül nehéz, de a nehéz helyzetekben nagyobb bátorságra és eltökéltségre van szükség.”


A nem létező probléma. Fotó innen

Vallására és a tibetieket érintő komolyabb kihívásokra egyaránt utalva elmondta: „A legtöbben, akik most meghaltak, nagyon fiatalok. Hosszú jövő állt volna előttük, és a lehetőség, hogy olyan eszközökkel támogassák az ügyet, amelyek most elveszetek. A buddhista tanítás szerint az élet becses dolog. Ahhoz, hogy elérjünk bármi érdemlegeset, meg kell őriznünk életünket. Mi, tibetiek kevesen vagyunk, így ügyünk szempontjából minden tibeti élet értékes.”

Két évvel ezelőttig – amikor egy szerzetes felgyújtotta magát Aba megyében, ahol aztán a legtöbb eset történt – ez a gyakorlat ismeretlen volt a papság körében. Idén márciusban azonban a biztonsági korlátozások szigorítása miatt újra megtörtént, azóta pedig sorozatosak az önfeláldozó halálesetek.

A karmapa láma közölte, hogy a dalai lámához hasonlóan abban hisz, hogy a probléma valódi oka a tibetiek „reménytelen helyzetében” keresendő, és a velük szembeni erőszak nemkívánatos eredményekhez vezetett. „Az elnyomó intézkedések sosem hoznak egységet és stabilitást – mondta. – Azzal fordulok Kína vezetőihez, hogy hallgassák meg a tibetiek törvényes követeléseit, és kezdjenek érdemi párbeszédet velük ahelyett, hogy brutális eszközökkel próbálják elhallgattatni őket.”


Terrorista dalai láma?

Aba, és elsősorban legnagyobb kolostora, Kirti, komoly biztonsági felügyelet alatt marad. Dharamsalai emigráns források szerint a múlt héten ismeretlen okokból letartóztattak és elvittek két szerzetest a kolostorból. A szerzetesek száma az év eleji 2500-ról mára néhány százra csökkent, a beszámolók szerint sokukat fogva tartják vagy hazaküldték. Az mondják, a hatóságok újra megpróbálják érvényre juttatni azt a szabályt, amely szerint minden 18 év alatti fiatalnak állami iskolába kell járnia, a családokat pedig gyermekenként 3000 jüan pénzbüntetéssel fenyegetik – ez a bevételekhez képest hatalmas összegnek számít –, ha a gyerekeket szerzetesnek adják, vagy a kolostorok iskoláiban taníttatják.

Az abai rendőrségi és állami tisztviselők azt állítják, nem tudnak semmilyen fogva tartásokról vagy más korlátozásokról. A kínai kormányzat szerint a tibetiek szabadon gyakorolhatják vallásukat, a dalai lámát pedig Peking „álarc mögé rejtett terrorizmussal” vádolja, mert imákat tartott azok tiszteletére, akik felgyújtották magukat.

Múlt hónapban egy külügyminisztériumi tisztségviselő közölte, hogy a spirituális vezető felbujtója az ilyen eseteknek, mivel felmagasztalja azokat, akik önfeláldozó halált szenvedtek. Peking azzal vádolja a dalai lámát, hogy el akarja szakítani Tibetet Kínától, ő azonban azt állítja, hogy mindössze érdemi autonómiát szeretne.

Az Associated Press jelentése szerint csütörtökön Nepál fővárosában, Katmanduban is felgyújtotta magát egy tibeti szerzetesi öltözéket viselő férfi a kínai politika elleni tiltakozásképp.

– mi (forrás: Guardian)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.