Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-22 07:59:00

Pakisztán – sok nőt ítélnek halálra és csonkítanak meg

Savat öntött a menyasszonya arcába

Nasreen Sharif egykor olyan gyönyörű volt, hogy az unokabátyja nem bírta elviselni. Fogott hát egy üveg kénsavat és a leányt álmában leöntötte vele.

Nasreen ma 26 éves. Hajdani legendás szépségéből semmi sem maradt. Bőre összeroncsolódott, haja leégett. Megvakult, füleit elveszítette, szagokat többé nem érez. A Lahore-béli Najaf Sultana mindössze 5 éves volt, amikor az apja felgyújtotta őt álmában. Az egyetlen bűne az volt, hogy lánynak született. Najaf elvesztette látását, szülei elüldözték otthonról. Saira Liaqat 15 éves volt, amikor vőlegénye savat öntött az arcába, mert a leány csak tanulmányai befejezése után akart megházasodni – ellentétben jegyese sürgetésével. Kanwal Kayum is elvesztette arcát, mert magára haragított egy férfit azzal, hogy visszautasította a házassági ajánlatát.


Harc a női emancipáció ellen

Nasreen, Najaf, Saira és Kanwal története nemcsak négy, szerencsétlenül járt nőről szól. Az ilyen esetekről hallgatnak Pakisztánban, de tény az is, hogy ez a világ egyik legszomorúbb helye a nők számára: Afganisztán és a Kongói Demokratikus Köztársaság után a harmadik helyen áll a listán. Az Indiából 1946-ban kivált országban mindennaposak a nőket ért kegyetlen, erőszakos támadások, a szemérem elleni bűncselekmények, a megalázások, savval leöntések, élve elégetések.


Engedelmeskedniük kell. Elterjedt módszer a savtámadás  Fotó innen

A nők, különösen a kis- és kamaszlányok elleni savtámadások széles körben elterjedtek. Szakértők szerint ez a gyakorlat a férfiak tiltakozó válaszreakciója a női nemi szerepek változására, társadalmi szerepvállalásuk növekedésére. Vagy mert túl szépek és ezt a nyílt utcán látható, vagy mert van bátorságuk úgy dönteni, hogy elutasítanak egy házassági ajánlatot. Nem ritka az sem, hogy családi viták, sőt családon belüli nemi erőszak áldozatai lesznek. Sok nőt ítélnek halálra, vagy csonkítanak meg oly módon, hogy életüket örökös fájdalomban és számkivetettségben kénytelenek leélni.

A kénsav olcsó, könnyen beszerezhető. Az áldozatokat az éj leple alatt támadják meg a családtagjaik, apjuk, bátyjuk, férjük. Olyankor, amikor a meglepetéstől és az álomból felriadva képtelenek reagálni. Évente mintegy 150 jóvátehetetlenül eltorzított arcú leánnyal, asszonnyal számolnak le ilyen módon elégedetlen férfiak Pakisztánban.

 

Fülöp Viktória

(forrás: Informare Per Resistere/ Diritto Dii Critica) 

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
  • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
  • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
  • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
  • Nevek harca a bíróságokon
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
  • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.