Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-23 17:45:00

Új szankciókat alkalmaznak a Közel-keleti ország ellen

Sarokba szorítja az EU Szíriát?

Megállapodtak hivatalosan az Európai Unió tagországai pénteken a szíriai vezetést sújtó újabb büntetőintézkedésekről.

A hírt brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tette közzé. Az elvi szinten már szerdán közösen elhatározott új intézkedések között szerepel, hogy európai cégek nem vehetnek részt új olajipari beruházásokban Szíriában, leállítják a bankjegyek és érmék szállítását az országba, további szíriai cégek unióban fellelhető javait fagyasztják be, valamint két névvel bővítik a vízumtilalommal sújtott személyek listáját is. Az utóbbiakat egyelőre nem közölték, az érintett cégekről is annyit tudni, hogy köztük van a legnagyobb mobilszolgáltató, egy másik távközlési cég, egy televíziótársaság, továbbá három olyan vállalat, amely a szíriai hadsereg beszállítója.


Az olaj lesz a kulcs?

Az olajtermelést sújtó szankcióktól – diplomaták szerint – az unió komoly hatást remél, hiszen annak révén tavaly például Szíria csak az EU-ba tartó szállításokkal több mint 3 milliárd eurós bevételre tett szert. A szíriai olajtermékek importjára az EU már korábban, e hónap elején embargót hirdetett. Most azt tiltotta meg, hogy uniós cégek részt vegyenek szíriai beruházásokban, anyagilag segítsék azokat vagy üzleteljenek ilyen cégekkel. Az üzletkötési tilalom a szankciók körébe most bevont, de olajszektoron kívüli cégekre is vonatkozik a vagyonbefagyasztás mellett. A szankciók sorát korábban, még tavasszal a fegyverszállítási tilalom elrendelése, valamint a damaszkuszi vezetés tagjait sújtó vízumtilalom nyitotta meg.

A mostani döntést kommentálva Ashton megismételte az unió felszólítását, hogy a rezsim állítsa le a népet elnyomó tevékenységet, engedje szabadon az őrizetbe vett tiltakozókat, és késedelem nélkül induljon tényleges és bevonó jellegű nemzeti párbeszéd az országban.
ENSZ-források szerint a kormányellenes tüntetésekkel szembeni kemény fellépésnek már mintegy 2600 halálos áldozata van Szíriában. A főképviselő további szankciók bevezetésével is megfenyegette a szíriai vezetést.

– Az EU-nak továbbra is az a célja, hogy véget vessen az elnyomásnak, és segítsen a szíriai népnek, hogy elérje legitim törekvéseit – fogalmazott közleményében Ashton. Hangoztatta azt is: a szankciókat úgy állították össze, hogy a lehető legnagyobb mértékben sújtsák a rezsimet, de minimalizálják a lakosságra tett negatív hatásukat. Ezt elsősorban azzal igyekeznek biztosítani, hogy a büntetőintézkedésekkel a rezsimet kiszolgáló cégeket és magánszemélyeket célozzák meg.

A 27 EU-tagállam közti megállapodás úgynevezett írásos eljárással született meg. A szankciók minden bizonnyal már szombaton életbe lépnek azzal, hogy közzéteszik őket az EU hivatalos lapjában.

mti

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.