Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-20 12:00:00

Egyre idegesebbek a nemzetközi piacok

Rezeg a léc: végleg széthullhat az eurozóna?

A helyzet egyre nehezebb és összetettebb, az egyes országok problémái fokozzák a többiét. Egyre idegesebbek a piacok, ahogy a döntéshozók is.

 Az euró mélyrepülése még mindig tart, mind a dollárral, mind a svájci frankkal szemben tovább gyengült. A nemzetközi sajtó aggódva figyeli az eseményeket. A soron következő, csütörtöki csúcstalálkozóról mind a Financial Times Deutschland, mind a Tagesschau kétkedve ír.
Az előbbi némileg ironikusan említi az elmúlt fél év válság-diplomáciáját. A találkozót egy újabb próbálkozásnak minősítik, mellyel megpróbálják megnyugtatni a pénzpiacokat, de kihangsúlyozzák, hogy mindez idáig teljesen eredménytelen volt. A cikk végén kiemelik, hogy Görögország az eddigi próbálkozások ellenére mélyebbre süllyedt, mint a „zűrzavar” elején.

A Tagesschauban Angela Merkel nyilatkozatából idéznek, aki már nem bízik abban, hogy bármilyen jelentős előrelépés fog történni csütörtökön. Szerinte egy jól felépített és ellenőrzött koncepcióra lenne szükség, melynek lépései egymásra épülnek, nem állandó, újabb és újabb egyszeri beavatkozásokra. A cél, hogy visszafogjuk a tagországok adósságállományát és növeljük a versenyképességet – nyilatkozta a kancellár. Mindehhez egy jól megtervezett folyamatra lenne szükség.

Eközben London és New York nem nézi jó szemmel a németek „becsmérlését” a várakozásokkal szemben. De a Nemzetközi Valutaalap ma megjelent jelentése sem túl bíztató: Európa vezetői nem tudták meggyőzni a befektetőket, hogy képesek megoldani a görög adósságválságot, fennáll a veszélye a globális fellendülés kisiklásának – olvasható a Bloombergen.

Az IMF több további, fontos lépést megnevezett a válságkezelés kapcsán. Kiemelik, hogy az euróövezeti tagállamoknak minél hamarabb át kell ültetni a gyakorlatba korábbi megállapodásukat az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kapacitás növeléséről, melyből a bajba jutott tagállamokat segíteni tudják. Továbbá azonnali lépéseket sürgetnek a pénzügyi a pénzügyi rendszer megerősítésére a banki stresszvizsgálatok eredményeinek felhasználásával

A Valutaalap fő következtetése tulajdonképpen megegyezik a Merkel nyilatkozatával: Az euróövezeti adósságválság megoldásához átfogó és egyetértésen alapuló program szükséges, amely a reformokhoz kötött pénzügyi segélyen és a bankrendszer privátszféra általi támogatásán alapul.

Ennek ellenére a forint képes volt némi erősödést mutatni, a tegnap délutáni 273,4 forintos jegyzéshez képest, ma délután ez 272 forint volt. A scájci frankkal szemben még jobb eredményt sikerült elérni, a tegnapi 237,3 forint ma délutánra 242,3 forintra „mérséklődött”.

 

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.