Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-11 13:19:00

Földrengés pusztítja el az Örök Várost?

Pánik Rómában, ezrével menekülnek az emberek

Több ezer ember hagyta el Rómát a napokban, mert rettegnek, hogy a várost egy hatalmas földrengés sújtja május 11-én. A pánik oka egy előrejelzés.

Az 1979-ben elhunyt Raffaele Bendandi szeizmológus jóslata szerint az örök várost egy hatalmas földrengés dönti majd romba idén május 11-én, vagyis a mai nap folyamán. A hivatalos álláspont szerint az ilyen földrengéseket ennyire előre nem lehet megjósolni, mindazonáltal az állami tévécsatornákon speciális műsorokat sugároznak, amikben nyugalomra szólítják fel a lakosságot. Egyes szakértők szerint arra sincs bizonyíték, hogy Benandi valaha is jósolt ilyet.


Gyűrűzik a pánik, de vannak szkeptikusok

Ennek ellenére az emberek tömegesen hagyják el a várost, hogy biztonságban legyenek. A hírek szerint a római munkavállalók 18%-a vett ki mára szabadságot. „Azt mondtam a főnökömnek, hogy orvosi kivizsgálásra kell mennem, ezért kértem szabadnapot. Ha meg kell halnom, akkor legalább a feleségemmel és a gyerekeimmel szeretnék, nem a munkahelyemen” - mondta el Fabio Mengarelli római csapos a Reuters-nek. „Én nem vagyok biztos benne, igaz-e ez az előrejelzés. De az interneten annyi minden olvasható erről, pró és kontra, hogy teljesen összezavarodtam” - fogalmazott egy másik római, aki a mai napot vidéken tölti inkább, nem a városban.

Raffaele Benandi, a jóslat atyja

Mások sokkal kétkedőbbek a földrengéssel kapcsolatban, de örülnek a pániknak, mondván, hogy ennek köszönhetően sokkal nyugalmasabb lett a város. „Az egész hülyeség, de ha mégis megtörténik, legalább elsöpri a város mocskát” - fogalmazott egy római őslakos. Mások a pápára hivatkoznak: „Ahol a Pápa él, ott nem történhet ilyen” hangzik a hívő katolikusok véleménye.


Városi legenda?

A pletykák már hetek óta terjengenek az Örök Város pusztulásáról, utcai szóbeszédek formájában és az interneten egyaránt. Az előrejelzés forrásának minden esetben Benandi-t jelölik meg, aki ezen felül arról híres, hogy 1927-ben Mussolini lovaggá ütötte „prófétikus meteorológiai tevékenysége” miatt. Egy 1923-as, 1000 ember halálával járó földrengést valóban megjósolt, akkor állítása szerint a bolygók mozgásából jött rá, hogy megmozdul majd a föld. 1979-ben bekövetkezett halála előtt jelölte meg a 2011 május 11-ei dátumot Róma pusztulása napjának, amit 2012 májusában szerinte újabb katasztrófák követnek majd.

Az olaszok aggodalma csak fokozódott a 2009-ben Aquilát megrázó halálos földindulás után. Az eseményt követően ugyanis napvilágra került, hogy Giampaolo Giuliani tudós már napokkal a katasztrófa előtt próbálta figyelmeztetni a hatóságokat, de azok nem vették komolyan az előrejelzéseit.

Benandi jóslatának ugyanakkor semmi nyoma a tudós hagyatékában, közölte az azt gondozó Osservatorio Geofisico Comunale alapítvány elnöke. „Sem a hely nincs odaírva, sem az időpont. Teljes biztonsággal kijelnthetem, hogy Raffaele Benandi papírjai közt nem találtunk olyat, ami bármilyen formában is földrengést emlegetne Rómában, 2011 május 11-én. Az egész csak egy jól sikerült városi legenda” - mondta el Paolo Lagorio még márciusban az Abruzzo olasz napilapnak.

Tommaso Profeta, Róma katasztróvédelmi felelőse a La Repubblicanak elmondta, hogy rengegeteg hívást kaptak a közelgő földrengéssel kapcsolatban, de ezek nem voltak megalapozottak. „Senki nincs veszélyben, de fel vagyunk készülve bármilyen természeti katasztrófára” - fogalmazott a szakértő.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.